Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 augusti 2018

Det övergivna hotellet fick nytt liv – tack vare gemensamma byakrafter

Efter att ha varit övergivet och helt förfallet gick byborna i Karungi i Norrbotten ihop för att restaurera byns viktigaste hus - det Stjernbergska privathotellet Sakarigården. Och med projektbidrag som stöd förvandlade de ödehuset till en magnifik paradbyggnad.

FÖRE. Stjernbergs privathotell från 1907, tagen 2003. Huset hade varit bostad fram till 1955, sommarstuga fram till 1970-talet och sedan övergiven.

EFTER. Kupolen ovanpå huset tillkom 1900 med olika byggstilar som vävdes ihop. Bågen var till exempel inspirerad av jugendtiden och när det gäller färgsättningen finns paralleller till Thielska galleriet. Byggherren Broms var vän med Thiel.

Läs också: Se deras makalösa husförvandling!

Innertak som rasat in, på bottenvåningen i högra flygeln.

Arbetet med huset är i full gång med byte av bottenstockar, fönsterrenovering och snickeriarbeten, bilden är tagen 2006.

Huset står uppallat under tiden som huset får ny sockel under plintgrunden. Taket har läckt in och fått delvis nya takstolar. 1907 byggdes flyglarna ut från den ursprungliga stommen som stod jämns med vattnet.

Läs också: De förvandlade gården till en handelsplats

Rummet där innertaket hade rasat in, den gamla timringen är frilagd från tiden före 1907.

Läs också: Skolan i Bussvik blev en sekelskiftesdröm

Mer om fantastiskt förvandlade ödehus hittar du i boken Ödehus – från ruckel till pärla av Robert Danielsson, Nielsen & Norén Förlag.

Läs också: De räddade stenhuset – se förvandlingen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen