Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 14 april 2016

Det ser ut som ett vanligt husbygge – kolla in hemligheten bakom fasaden

Strax utanför Sigtuna byggs ett spektakulärt framtidshus. På utsidan ser det ut som en ordinär svensk villa. Men på insidan är det inte alls vad det ser ut att vara.

Bild 1/2
Bild 2/2

Den 2 maj invigs Sveriges energisnålaste hus utanför Sigtuna. Det byggs för att visa att det med dagens teknik är fullt möjligt att bo miljövänligt.

Det som utmärker huset är att det varken har anslutning till el, vatten eller avlopp. På sommaren ska huset värmas upp av solceller och avloppet är byggt i ett slutet system.

– Framtiden är redan här. Vi vill inte vänta. Eftersom tekniken finns vill vi köra igång direkt, sägerLinnea Nedar som är projektledare för ”Huset utan sladd” som huset kallas.

Du kan hyra huset

Det är fastighetsföretaget Sisyfos som ligger bakom husbygget, ett forsknings- och utvecklingsprojekt där de inblandade företagen får testa sina energiprodukter i skarpt läge.

Intresserade kan hyra huset för att se hur de miljösmarta lösningar fungerar i praktiken. Bland annat visar lysande sladdar hur mycket energi som förbrukas i realtid. Tanken är att skapa medvetenhet om hur mycket man faktiskt förbrukar och utifrån det ändra sitt beteende.

– Det här huset kommer att visa att det går att leva energisnålt utan att göra avkall på komforten, säger Linnea Nedar, till UNT.se.

Så här fungerar huset

husustansladd

Uppvärmning. Solpaneler på taket samt ett så kallat solcellsstaket som fångar de låga strålarna på vintern och hösten. Kompletteras med en vindsnurra.

El. Batterier lagrar energi till kvällar och nätter. På vintern kompletteras solenergin med pelletsförbränning som omvandlar den värme det genererar till el.

Vatten. Egen brunn. Snåla kranar och en så kallad orbitaldusch återvinner och renar vattnet vilket minskar åtgången med 90 procent.

Avlopp. Ett biologiskt system med tre tankar. Slam bryts ner i den första tanken, den andra tanken tar upp näringsämnen via mikroorganismer och tank nummer tre tar bort fosfor. Restprodukten blir gödsel till trädgården. Det renade vattnet kommer tillsammans med regnvatten gå tillbaka in i huset för att spola i avloppet.

Här kan du läsa mer om projektet. 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen