Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 juni 2017

"Duka till fest med vintageporslin"

Blommigt passar med blommigt och det går lika bra med en skrynklig duk.

Dukningsproffset Susann Thörn hyr ut vintageporslin till fest. Här bjuder hon på sina allra bästa dukningstips för sommarfesten.

 Susann Thörn har dukat upp och gästerna kan komma. Att bygga ett växthus och använda som matrum är i dag ganska vanligt. En mysig plats att umgås med vänner. Foto: Pia Gyllin
Bild 1/12 Susann Thörn har dukat upp och gästerna kan komma. Att bygga ett växthus och använda som matrum är i dag ganska vanligt. En mysig plats att umgås med vänner. Foto: Pia Gyllin
 Foto: Pia Gyllin
Bild 2/12 Foto: Pia Gyllin
 Varenda detalj är genomtänkt. Blommigt porslin är temat och en gammal soppterrin utan lock är fylld med blommor. Foto: Pia Gyllin
Bild 3/12 Varenda detalj är genomtänkt. Blommigt porslin är temat och en gammal soppterrin utan lock är fylld med blommor. Foto: Pia Gyllin
 Susann ser till att lägga en sista hand vid blomsterarrangemanget. Hon använder gärna fynd från trädgården. Foto: Pia Gyllin
Bild 4/12 Susann ser till att lägga en sista hand vid blomsterarrangemanget. Hon använder gärna fynd från trädgården. Foto: Pia Gyllin
 Servisen Gröna Anna är en klar favorit hos Susann, den dukar hon gärna med och det gör inget om det bara finns tallrikar. Annat blommigt porslin passar till. Foto: Pia Gyllin
Bild 5/12 Servisen Gröna Anna är en klar favorit hos Susann, den dukar hon gärna med och det gör inget om det bara finns tallrikar. Annat blommigt porslin passar till. Foto: Pia Gyllin
 Det behöver inte kosta mycket för att det ska bli fint. En servett blir något alldeles extra med en blomma. Använd dig av det som finns i naturen. Foto: Pia Gyllin
Bild 6/12 Det behöver inte kosta mycket för att det ska bli fint. En servett blir något alldeles extra med en blomma. Använd dig av det som finns i naturen. Foto: Pia Gyllin
 Glasflaskor med säsongens blommor är perfekt dekoration. Foto: Pia Gyllin
Bild 7/12 Glasflaskor med säsongens blommor är perfekt dekoration. Foto: Pia Gyllin
 Susann Thörn tillsammans med hunden Ceasar. Foto: Pia Gyllin
Bild 8/12 Susann Thörn tillsammans med hunden Ceasar. Foto: Pia Gyllin
 Servisen ”Fasan” efter engelsk förlaga tillverkades mellan 1880 och 1923 i lila, blått eller grönt. Mellan 1941 och 1960 tillverkade man ”Fasan” igen i färgerna blå, gredelin och röd. Foto: Pia Gyllin
Bild 9/12 Servisen ”Fasan” efter engelsk förlaga tillverkades mellan 1880 och 1923 i lila, blått eller grönt. Mellan 1941 och 1960 tillverkade man ”Fasan” igen i färgerna blå, gredelin och röd. Foto: Pia Gyllin
 Blått engelskt porslin ger äkta afternoon tea-känsla. Foto: Pia Gyllin
Bild 10/12 Blått engelskt porslin ger äkta afternoon tea-känsla. Foto: Pia Gyllin
 I dotterns gamla rum är det i dag förråd för Susanns porslin. Här finns plats för vackra, blommiga kannor, ljusstakar i mässing och många fler loppisfynd till dykningen. Foto: Pia Gyllin
Bild 11/12 I dotterns gamla rum är det i dag förråd för Susanns porslin. Här finns plats för vackra, blommiga kannor, ljusstakar i mässing och många fler loppisfynd till dykningen. Foto: Pia Gyllin
 Foto: Pia Gyllin
Bild 12/12 Foto: Pia Gyllin

Allt är förberett, maten är fixad, underhållningen bestämd och lokalen är bokad. Då återstår bara dukningen. Men det är väl en enkel punkt vi slänger ihop kvällen före den stora festen? Eller är det verkligen så enkelt?

En dukning kan både förhöja en enkel middag och den kan ta ner hela upplevelsen av en lyxig trerättersmiddag. Här får du tipsen för att lyckas med sommarens alla bjudningar.

– Dukningen är pricken över i:et på en fest. Det går att göra så otroligt mycket mer än att bara veckla ut en servett och ställa en ljuslykta på, säger Susann Thörn från Mormor Märthas Porslin i Örebro.

Förråd i sovrummet

Under hösten 2016 såg företaget dagens ljus och sedan dess har det rullat på ordentligt, mycket tack vare ett aktivt Instagramkonto där bilderna hjälpt kunderna att hitta till Mormor Märthas. Nu hjälper Susann kunder i olika åldrar med dukningen till den stora eller lilla festen.

I huset i Örebro är det tydligt att porslin, dukning och inredning är hennes stora intresse. I ett av barnens gamla sovrum är det i dag lager för massor med porslin, bestick och kandelabrar.

– Att få vara med och ge tips är roligt och det finns egentligen inga förbud, våga blanda. Var inte rädd för det.

Mormor Märthas hyr ut blandat porslin och som kund kan man välja att få allt i samma ton, men inget är det andra helt likt. Det är viktigt att komma ihåg. Allt porslin har Susann fyndat på auktioner, loppisar och på Tradera.

– Det går att piffa oerhört mycket för en liten summa. Det är roligt att allt fler verkar bry sig om dukningen, den är viktig.

Struntar i trenderna

Som i allt annat går det trender även i dukning, men Susann bryr sig inte så jättemycket om dem utan använder sig av det hon tycker är fint och vad kunden önskar.

– Murgröna i slingor på borden är populärt och likaså pioner. Men det finns mycket att välja mellan och jag skulle inte säg att det är någon specifik färg som gäller till sommarens fester. Våga blanda! Men sedan finns det dem som vill ha det rent och vitt, då är jag självklart lite mer försiktig.

Bästa dukningstipsen från Mormor Märthas

  • Använd dig av vad naturen har att erbjuda utifrån säsong. Kottar, kastanjer, pinnar och pinnar kan bli perfekt till det findukade bordet.
  • Sommarens vilda blommor lyfter upp vilket dukat bord som helst. Ta upp blommornas ton i porslinet.
  • Våga blanda porslin, nytt med gammalt. Det ger en charm och varje kopp bär på en historia.
  • Svenskt bondporslin blir jättecharmigt tillsammans med finare engelskt porslin. Tänk afternoon tea tillsammans med rejält klassiskt svenskt.
  • Mycket blommigt kan aldrig bli fel.
  • Udda små vaser på borden med säsongens blommor är enkla och billiga dukningsalternativ.
  • Ha gärna en tanke i val av porslin. Utgå till exempel från en ljusstake eller kandelaber som du tycker om och arrangera dukningen utifrån den.
  • Använd inte pappersdukar, se hellre till att borden är rena och fina. Däremot kan du duka med säckväv om det passar sig, det ger en häftig effekt.
  • Dukar kan vara manglade, men också skrynkliga. Är det i slott eller lada du ska duka?
  • Använd mycket ljus i form av kandelabrar och ljuslyktor. Det blir extra mysigt till de sena sommarkvällarna när mörkret smyger sig på och filtarna värmer oss.

Mormor Märthas Porslin

Drivs som enskild firma av Susann Thörn i Örebro sedan hösten 2016. Företagsnamnet är till Susanns mormors ära som hette Märtha.

Företaget erbjuder vintageporslin till uthyrning för fester av olika slag. Mestadels är det porslin från 1940-talet.

Susann kan hjälpa till att duka inför festen, annars hyr man bara det man behöver. Diskning ingår vid hyra av porslin. Allt med guldkant ska nämligen diskas för hand. Det går även bra att hyra dukar, linneservetter, kandelabrar, skålar, fat och ljuslyktor. Allt för en lyckad dukning.

Följ gärna Mormor Märthas Porslin på Instagram: mormormarthasporslin

Hemsida:mmporslin.se

Fakta

Namn: Susann Thörn

Ålder: 51 år

Bor: Örebro

Familj: Make, tre barn och hunden Ceasar.

Favoritporslin: – Just nu är det Gröna Anna från Rörstrand, men det växlar mycket. Jag älskar även de gamla blommiga kopparna med guldkant, det är fint när det inte är kritvitt.

Mormor Märthas Porslin

Drivs som enskild firma av Susann Thörn i Örebro sedan hösten 2016. Företagsnamnet är till Susanns mormors ära som hette Märtha.

Företaget erbjuder vintageporslin till uthyrning för fester av olika slag. Mestadels är det porslin från 1940-talet.

Susann kan hjälpa till att duka inför festen, annars hyr man bara det man behöver. Diskning ingår vid hyra av porslin. Allt med guldkant ska nämligen diskas för hand. Det går även bra att hyra dukar, linneservetter, kandelabrar, skålar, fat och ljuslyktor. Allt för en lyckad dukning.

Följ gärna Mormor Märthas Porslin på Instagram: mormormarthasporslin

Hemsida: mmporslin.se

Bästa dukningstipsen från Mormor Märthas

* Använd dig av vad naturen har att erbjuda utifrån säsong. Kottar, kastanjer, pinnar och pinnar kan bli perfekt till det findukade bordet.

* Sommarens vilda blommor lyfter upp vilket dukat bord som helst. Ta upp blommornas ton i porslinet.

* Våga blanda porslin, nytt med gammalt. Det ger en charm och varje kopp bär på en historia.

* Svenskt bondporslin blir jättecharmigt tillsammans med finare engelskt porslin. Tänk afternoon tea tillsammans med rejält klassiskt svenskt.

* Mycket blommigt kan aldrig bli fel.

* Udda små vaser på borden med säsongens blommor är enkla och billiga dukningsalternativ.

* Ha gärna en tanke i val av porslin. Utgå till exempel från en ljusstake eller kandelaber som du tycker om och arrangera dukningen utifrån den.

* Använd inte pappersdukar, se hellre till att borden är rena och fina. Däremot kan du duka med säckväv om det passar sig, det ger en häftig effekt.

* Dukar kan vara manglade, men också skrynkliga. Är det i slott eller lada du ska duka?

* Använd mycket ljus i form av kandelabrar och ljuslyktor. Det blir extra mysigt till de sena sommarkvällarna när mörkret smyger sig på och filtarna värmer oss.

Fakta

Namn: Susann Thörn

Ålder: 51 år

Bor: Örebro

Familj: Make, tre barn och hunden Ceasar.

Favoritporslin: – Just nu är det Gröna Anna från Rörstrand, men det växlar mycket. Jag älskar även de gamla blommiga kopparna med guldkant, det är fint när det inte är kritvitt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen