Egen brunn? Expertens bästa råd när vattnet sinar
Hjälp, brunnen sinar! Här får du råden du behöver när det slutat rinna ur kranen.
Det finns lägen när det bara gäller att vänta på att eländet ska gå över.
– Har brunnen sinat kan du inte göra så mycket mer än att stå ut, säger Bo Thunholm, ansvarig för SGUs övervakningsprogram för grundvattennivåer.
Den trista sanningen är att de som har egen brunn inte kan lite på samhällets hjälp om vattnet sinar. Särskilt svårt blir det för lantbrukare som är beroende av stora mängder vatten till djuren.
Egen brunn eget problem
Det är stora skillnader mellan kommunerna, vissa hjälper till med färskvatten från tappställen medan andra hänvisar till privata företag där man får köpa tjänsten.
– Det bästa är om man aldrig blir utan vatten helt. Ett sätt är att hålla koll på grundvattennivåerna i området och att spara på vattnet om nivåerna börjar gå ner, säger Bo Thunholm.
Grundvattennivåerna mäts kontinuerligt över hela landet och resultatet visas på kartor, både hos SMHI och SGU. Kartorna och andra brunnsdata kan nås helt gratis via datorn.
I det långa loppet finns det dock flera möjligheter att göra brunnen bättre. En annan god nyhet är att kvaliteten på vattnet inte blir sämre för att nivån sjunker.
– Nej, det finns inget samband mellan dålig vattenkvalitet och lågt grundvatten. Där emot kan höga nivåer i vissa lägen innebära att ytvatten tränger in i brunnen och försämrar kvaliteten.
De som ofta har problem med vattnet kan göra brunnen bättre men Bo ger rådet att ringa kommunen först.
– Hör först om det finns planer på kommunalt vatten i ditt område. Det är inte kul att ha investerat i en ny brunn och sedan bli tvungen att betala för anslutningen.
Tre sätt att fixa en sinande brunn
1. Göra grund brunn djupare
Grävda brunnar löper större risk att sina eftersom de oftast är grundare. Det kan antingen ske genom att den fördjupas eller genom att man slår ner ett rör med en perforerad spets i brunnens botten.
2. Rensa och spola ur brunnen
Med åren kan en gammal brunn slamma igen så att flödet blir för dåligt. Det blir mer påtagligt nä grundvattennivån går ner en torr sommar.
Vatten spolas med tryck ner i brunnen så att slammet trycks undan. Kom ihåg att spolning inte är en garanti för att flödet blir bättre.
3. Borra en ersättningsbrunn
Grävda brunnar har mer problem än borrade men glöm inte att en ny brunn inte automatiskt ger mer vatten. Bara för att det fanns vatten i den grävda brunnen betyder det inte att berggrunden under också har goda förutsättningar.
Kolla grannarnas brunnar. Har de bra, borrade brunnar ökar chansen att du också får det.
Smarta saker att ha hemma
Hinkar – Att ta in regnvatten i, till exempel för att spola med på toaletten.
Enkel torrtoa – Finns till exempel på butiker med båttillbehör.
Våtservetter – Smart sätt att hålla hygienen på topp.
Tvättlappar – För vattensnål tvätt i stället för dusch.
Dunkar, gärna med tappkran – Att hämta vatten i.
Lång trädgårdsslang – Plan B om grannen har vatten och delar med sig.