Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 25 juli

”Ekobonden” Adam Arnesson ställde om till växtbaserat protein: ”Möjlighet för bönder att få nya inkomstkällor”

Mullhyttan

28–årige bonden Adam Arnesson vill vara med och rädda världen. Och beslutet att ställa om till växtbaserat protein blev en succé. Men djuren har fortfarande en viktig plats på gården.

 28-årige Adam Arnesson vill göra familjens gård både lönsam och till en spjutspets för ett hållbart lantbruk.
28-årige Adam Arnesson vill göra familjens gård både lönsam och till en spjutspets för ett hållbart lantbruk. FOTO: Theresia Köhlin

Adam Arnesson, alias @ekobonden, är tredje generationens bonde på Jannelunds gård i Mullhyttan i Närke.

När han blev bonde på heltid för fyra år sedan var omsättningen helt kopplad till djurhållningen.

– Idag står djuren bara för hälften. Resten är odling av protein för humankonsumtion, alltså vegetabilier, säger han.

Ännu mer hållbart

 Växtbaserat protein, som gråärten han håller i, kan bli en ny inkomstkälla för lantbrukare menar Adam.
Växtbaserat protein, som gråärten han håller i, kan bli en ny inkomstkälla för lantbrukare menar Adam. FOTO: Theresia Köhlin

Hans föräldrar ställde om till Krav–odling redan 1995. Adam, som är utbildad lantmätare, driver gården vidare i deras anda och vill göra jordbruket ännu mer hållbart.

Med hjälp av forskaren Elin Röös på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, räknade han ut gårdens klimatpåverkan.

– Det visade sig att vi kan försörja tre gånger så många människor genom att i högre grad ställa om till grödor och växtbaserat protein, säger Adam.

Läs också: Vad är skillnaden mellan vegetarian och vegan?

Testar olika proteinväxter

 Olika sorters växtprotein som odlas på gården. Från vänster: Alplins, sojaböna, gråärt och sötlupin.
Olika sorters växtprotein som odlas på gården. Från vänster: Alplins, sojaböna, gråärt och sötlupin. FOTO: Theresia Köhlin

Han visar oss markerna där det växer just grönt protein som bönor, linser och ärter men även havre, råg och vete av olika slag.

Varje år testar Adam nya grödor, i år är det sojabönor, bovete och lupin som ska testas.

– Genom att odla olika råvaror sprids riskerna ut och vi blir mer motståndskraftiga. Dessutom ökar den biologiska mångfalden, säger Adam.

Hönsen går fritt

 Flocken av Bjurholmshöns får ströva fritt på gården.
Flocken av Bjurholmshöns får ströva fritt på gården. FOTO: Theresia Köhlin

Några hönor av rasen Bjurholmshöns kommer knallande med tuppen struttande bakom sig.

De går fritt i trädgården men här långt från huset ska de inte vandra, så Adam lotsar dem varsamt hemåt.

Djuren viktiga

 Korna är viktiga bland annat för den biologiska mångfalden i markerna.
Korna är viktiga bland annat för den biologiska mångfalden i markerna. FOTO: Theresia Köhlin

Under fruktträden finns de nyetablerade bikuporna och surrandet hörs lång väg.

För även om Adam valt att satsa på växtbaserat protein finns det fortfarande en hel del djur på gården.

– Djuren fyller en stor funktion här och bidrar till viktiga ekosystemtjänster. De betar och håller landskapen öppna, deras gödsel används i odlingen och slutligen använder vi deras kött, säger han.

Framtid för växtprotein

 Framtidens protein spås bli alltmer vegetabiliskt och redan i dag ökar lönsamheten i odlingen.
Framtidens protein spås bli alltmer vegetabiliskt och redan i dag ökar lönsamheten i odlingen. FOTO: Theresia Köhlin

Men där andra lantbrukare ofta håller djur främst för köttets skull, är det på Jannelunds gård inte det primära syftet.

Tvärtom arbetar Adam för att vi svenskar ska äta mindre kött, och istället välja växtprotein, något som han tror kommer att bli nödvändigt inom en snar framtid.

Klimatsmart kött

 Jannelunds gård har eget styckeri, chark och gårdsbutik och vill gärna ha eget slakteri också.
Jannelunds gård har eget styckeri, chark och gårdsbutik och vill gärna ha eget slakteri också. FOTO: Theresia Köhlin

Han äter fortfarande kött själv, men har klimatet i åtanke även då.

– Ja, jag tycker att man om man ska äta kött bara ska göra det ett par gånger i veckan och i gengäld då välja kött från djur som fötts upp på ett etiskt och klimatsmart sätt, säger han.

Kliar grisen på ryggen

 Skönt uteliv för gårdens linderödssugga och hennes kultingar.
Skönt uteliv för gårdens linderödssugga och hennes kultingar. FOTO: Theresia Köhlin

Han känner djuren som föds upp på gården, något som blir tydligt i grishagen där den minsta kultingen kommer rusande emot honom när han kliver in.

– Vi har Linderödsgrisar som bökar och det är väldigt trevliga djur, förklarar han, samtidigt som suggan bokstavligt talat lägger sig på rygg för att bli kliad på magen.

Vill ha eget slakteri

 Förutom växtprotein och havre odlas en mängd andra grönsaker på gården, bland annat sallad som säljs i gårdsbutiken.
Förutom växtprotein och havre odlas en mängd andra grönsaker på gården, bland annat sallad som säljs i gårdsbutiken. FOTO: Theresia Köhlin

I fårhagen kommer ett litet lamm farande. Det är ett av flasklammen som fötts upp på flaska och ullen från fåren har en strykande åtgång.

– Vi har eget styckeri och chark, och vi planerar för att även dra igång ett eget slakteri. Där är vi inte än, men djuren slaktas på ett KRAV-certifierat slakteri här i trakten, säger Adam.

En stor del av Jannelunds produkter säljs via hemsidan, via leveranser och via gårdsbutiken.

Läs också: Vegetariska råvaror som stöttar svenska bönder

Levererar havre till Oatly

Men, som ett led i att få svenskarna att äta hållbarare valde Adam att 2015 kontakta producenten Oatly, som gjort succé med sina havreprodukter världen över.

– Nu samarbetar jag med Oatly och säljer varje år 10-15 hektar havre till dem, säger han.

För något år sedan kontaktade Adam även Coops hållbarhetschef, för att diskutera möjligheten att ta fram något bra vegetarisk och proteinrik maträtt.

Ny vegetarisk maträtt hos Coop

Resultatet från det samarbetet, som skedde mellan Adam, bonden Emil Olsson på västgötska Slätte Gård, Änglamark, Coop och Food for Progress, landade i våras i frysdiskarna på Coop landet över.

 Några av Coops nya vegobiffarna, gjorda av bland annat ärtor från Jannelunds gård.
Några av Coops nya vegobiffarna, gjorda av bland annat ärtor från Jannelunds gård. FOTO: Coop

– Det kändes bra. Jag hade så länge stört mig på den stora användningen av utländsk soja, och tillsammans tog vi fram två maträtter som består av ärter, säger Adam stolt.

Satsar på solceller

 Adam med ett av fåren, som tyr sig till honom då han födde upp det med flaska när det var ett lamm.
Adam med ett av fåren, som tyr sig till honom då han födde upp det med flaska när det var ett lamm. FOTO: Theresia Köhlin

Hans mål är att driva ett så hållbart lantbruk som möjligt. Han har satt upp solceller och samarbetar med Stockholms Resilience Centre, där man nu skriver en rapport om omställningen på gården.

Vegovågen ny inkomstkälla

För Adam är det först och främst viktigt att bidra till att jorden blir en bra plats att leva på. Men är väl medveten om att det måste vara ekonomi i verksamheten också.

– Det har vi lyckats med. Sedan 2015 har vi mer än fördubblat omsättningen. Jag ser den vegetariska vågen hos konsumenterna som en möjlighet för oss bönder att få nya inkomstkällor och öka värdet på svenskodlat växtprotein, säger han.

Adam Arnesson

Aktuell: Vill driva framtidens hållbara lantbruk.

Bor: I Mullhyttan utanför Örebro.

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo och hund.

Yrke: Lantbrukare, utbildad lantmästare.

Intressen: Hållbart och klimatsmart lantbruk.

Antal anställda: Jobbar själv på gården, tillsammans med sina föräldrar, Thomas och Berit.

Läs mer: Jannelunds Gårds hemsida eller på Instagram: @ekobonden

Adams 5 bästa tips för ett mer hållbart jordbruk

1. Försök bli så fossiloberoende som möjligt. Undersök möjligheterna för solceller.

2. Samarbeta. Jannelunds gård samarbetar med andra lantbrukare dels genom att dela fordon och maskiner, dels genom att tillsammans med Emil Olsson på Slätte Gård i arbetet med att ta fram en ny vegetarisk maträtt.

3. Samodla. På Jannelunds gård samodlas till exempel vete och lupiner, en winwin ur alla aspekter: Mindre ogräs, mer växtkraft.

4. Skaffa kunskap. Adam Arnesson är inte bara utbildad lantmästare, han ser till att vara ständigt påläst vad gäller hållbarhet och samarbetar dessutom med andra duktiga aktörer, som till exempel Stockholm resilience centre.

5. Prova dig fram med olika grödor för att se vad som fungerar på dina marker. På Jannelunds gård testar man något nytt varje år, i mindre skala.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen