Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 februari 2017

Eld i baken – så fungerar förbränningstoaletter

Förbränningstoaletter har blivit allt populärare att ha i fritidshus. Anledningen: De kräver varken avlopp eller vatten – och är dessutom miljövänliga.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Det klassiska utedasset har fått konkurrens av förbränningstoaletter. Med sådana slipper man traska ut och vifta bort en massa flugor för att bli av med sitt behov. Dessutom sprider förbränningstoaletter ingen ovälkommen stank.

– Vanligtvis känner man ingen lukt alls varken av kiss eller bajs, inte ens varma sommardagar. Möjligtvis kan man ana en svag doft av varm aska, säger Johan Lundberg som driver företaget Fritidstoa.

– Anledningen är att katalysatorn i toaletten rensar bort allt eventuellt illaluktande. Till skillnad mot utedass och även vattentoaletter är förbränningstoaletter i princip helt bakteriefria eftersom all avföring förbränns efter varje besök.

johanlundberg

I förbränningstoaletter är nedbrytningen inte biologisk, utan sönderdelningen sker genom förbränning av avföring, urin och toalettpapper i temperaturer uppemot 600 grader. Det enda som blir kvar är lite aska, som samlas i en behållare. Eftersom förbränningen sker i hög temperatur kan askan komposteras eller spridas i trädgården som gödningsmedel.

– Även om det blir varmt som tusan i toalettens egna lilla ugn finns det ingen brandrisk. Innanmätet är av rostfritt stål och resten av toaletten är i regel av material som inte heller kan brinna.

En förbränningstoalett spolas inte med vatten. Detta innebär alltså att man inte är beroende av ett fungerande vatten- och avloppssystem. I stället används en påse vid varje besök. Vid spolning ramlar påsen med avfallet ner i toalettens förbränningskammare där allt blir till aska.

– Många anger miljöskäl. Men att slippa dra in vatten är nog den största anledningen till att folk väljer att skaffa en förbränningstoalett till fritidshuset. Då slipper man att det kommer en grävmaskin och förstör trädgården och eventuella framtida problem med ledningarna, till exempel frysrisk, säger Johan Lundberg.

– Men den som funderar på att köpa förbränningstoalett bör ändå tänka till innan. Det kanske räcker med att ha ett utedass? Eller behövs mer bekvämlighet? Och tillbringas tillräckligt mycket tid i fritidshuset för att det i så fall ska betala sig?

En förbränningstoalett kostar mellan 25 000 – 40 000 kronor. På den svenska marknaden finns i huvudsak fyra märken: Incionlet, Toamoa, Separett och Cinderella. Toaletterna finns med olika kapacitet, och ju större rymlighet och högre effekt desto fler besök kan göras inom kortare tid. Toaletterna drivs med el och kräver bara en jordad stickkontakt för att fungera. Cinderella har också en modell som drivs av ett 12-voltsbatteri och gasol. Om toaletten används ofta kan förbrukningen av el eller gasol bli relativt kostsam.

– Fördelarna med en förbränningstoalett är framför allt enkelheten, den goda hygienen och att det är en komplettlösning där allt är klart samtidigt som du gjort ett besök. Om du har utedass eller vattentoalett måste du tänka på efterkompostering eller att någon måste komma och slamsuga tanken emellanåt, säger Johan Lundberg.

– Nackdelen för den som har en eldriven toalett är om det blir strömavbrott. I vissa modeller finns ett back up-batterisystem som gör att du kan fortsätta att använda toaletten, men ingenting kan förbrännas. Vid ett längre strömavbrott kan det bli besvärligt. Alla modeller utom Cinderella Comfort använder inomhusluften som kylluft och syresättning av brännkammaren. Toaletterna måste ha fri tillgång till luft utan undertryck, vilket gör att man måste ha en fullt öppen friskluftventil på minst 160 millimeter. Detta ger ett visst kallras.

Den som vill skaffa en förbränningstoalett bör först kolla med miljöförvaltningen i kommuner. Vissa kommuner har anmälningsplikt, andra inte. Det kan också vara bra att ta reda på vilka slags toaletter som kommunen tillåter.

För en hyggligt händig person tar installationen av en förbränningstoalett inte särskilt många timmar. Olika toaletter monteras på olika sätt och det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar även för att garantin ska gälla. Om exempelvis ventilationen ansluts felaktigt fungerar inte toaletten optimalt och i värsta fall kan den skadas.

– Om inte el finns framdragen rekommenderar vi att överlåta den saken till en behörig elektriker. Samma sak om man vill ha frånluften som en skorsten i stället för genom väggen och därför behöver gå med röret genom ett plåtbeklätt tak. Då är det bättre och säkrare att använda en plåtslagare.

Förbränningstoaletter är ett bra alternativ miljömässigt. I en vanlig vattentoalett återfinns omkring 90 procent av kvävet och 85 procent av fosforn från ett hushålls sammanlagda avlopp. Med en förbränningstoalett reducerar man utsläppet markant och bidrar mindre till övergödning av sjöar och vattendrag. Dessutom är risken till kretslopp liten om man väljer att använda askan i trädgården, eftersom kvävet i luften försvinner vid förbränningen och den ringa mängd fosfor som blir kvar är ingenting som påverkar växterna.

– Askan är faktiskt så ren att det till och med är tillåtet att slänga ut den med de vanliga soporna, säger Johan Lundberg.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen