Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 november 2016

Experten avslöjar: Därför behöver du inte skotta hustaket!

Gå ner från stegen! Släpp spaden! Du behöver oftast inte skotta taket. Här ger experten råd och förklarar varför du slipper och vilka tak det gäller.

Foto: Istock
Foto: Istock

Snön faller och vi med den. När det snöat lite klättrar allt för många upp på villataken för att skotta och kanske rasa ner, ofta helt i onödan.
– Jag brukar säga att om ett hus har stått sedan 1920-talet så klarar det nog en vinter till. Det har säkert stått med snö på förut utan att skadas.

Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, tycker att vi skottar bostadshusens tak för ofta och i onödan.
– Vi ser till exempel väldigt sällan skador på bostadshus med sadeltak på grund av snön. Risken är större att någon ger sig upp i onödan och skadar sig, säger Peter.
Hans råd gäller bostadshus, de är oftast byggda för att klara den snölast som är normal i området. Det ser byggnormerna till.

En halv meter snö på ett vanligt sadeltak är oftast inget problem, ibland är det till och med en fördel.
– Det är inget fel på lite torr, vit snö. Det blir en fin hatt på taket som håller varmt, säger Peter.

Men visst finns undantag. Snö som packats hårt av vinden mot taket kan väga mer. Peter ger rådet att hålla koll på dörrarna. Börjar ytterdörren eller innerdörrar i bärande väggar gå trögt har taket en högre snölast än det mår bra av.

Peters råd gäller bostadshus. Det är andra regler för lagårdar och andra ekonomibyggnader. De är byggda på helt andra sätt och försäkringsbolagen ställer högre krav på hur de snöröjs.
– Men skulle något trots allt hända med bostadstaket på grund av snölasten så gäller husförsäkringen.

Expertråden som hjälper dig skotta rätt

1. Strunta i sadeltaket

Bostadshus med sadeltak tål mycket. Det är bland annat därför många tak får snörasskydd som håller kvar snön där uppe. Det är också ett skäl till att moderna plåttak inte är gjorda för att gå på.

2. Var rädd om ytan

Om du skottar, skrapa aldrig bort allt. Det är alldeles för stor risk att du skadar takbeläggningen. Lämna en decimeter minst.

3. Skotta det platta

Platta tak och tak med svag lutning kan behöva skottas men oftast inte bara för viktens skull. Snön isolerar mot kylan och om taket under läcker värme kan ett platt tak bli en liten smältvattenpöl.

4. Vakta på hembyggen

Uthus, altantak och andra småbyggen har inte alltid den mest genomtänkta konstruktionen. Ta en bort snön för säkerhets skull.

5. Rasrisk? Ta ner överhängen

Tak som saknar takrasskydd kan naturligtvis släppa ner snösjok till våren. Om du oroar dig kan du ta ner överhäng och skrapa av lite av snön för att hålla koll. (Risk för personskador)

6. Skotta med jämvikt

Skotta aldrig bara en sida av taket åt gången. Om snön tas bort på ena sidan och är kvar på den andra kan det ge en snedbelastning som får taket att ge vika.

7. Tänk säkert

Ska du ändå upp på taket är en säkerhetssele ett måste. Det är alltid halkrisk på ett tak.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen