Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 december 2018

Experten: Så sköter du panna för pellets och ved

För att få bästa effekten från din fastbränslepanna måste du hand om den på rätt sätt. Här ger experten dig knepen du behöver.

 Ta hand om din fastbränslepanna så håller den längre.
Ta hand om din fastbränslepanna så håller den längre.

En av de stora fördelarna med pelletspannor är att det är enkelt att sköta underhållet. De allra flesta väljer att lägga till ett automatiskt system som själv matar in pelletsen i pannan.

Det ger ett minimalt underhållsbehov, och det krävs i princip bara att man tömmer askan med jämna mellanrum för att det inte ska bli stopp i systemet.

När du ska göra en mer omfattande service så finns det några generella råd. Här ger Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, sina bästa knep:

1. Slå av huvudströmbrytaren före servicen, och slå på igen när du är klar.

2. Vid kontroll av brännkopp bör brännaren alltid tas ut. Kontrollera efteråt att de tre stoppskruvarna som håller brännkoppen är ordentligt åtdragna.

3. Knacka eller skrapa bort eventuell koksbeläggning i brännkoppen ända ner till matarskruven. Detta bör göras en gång per månad eller vid behov (beror på hur mycket och ofta man eldar, liksom kvalitén på pelletsen).

4. Kontrollera optovakten och rengör den vid behov.

5. Kontrollera slussmatarens tätningar på brännarens internförråd samt rengör vid behov. Vid eventuell deformering eller missfärgning måste vingarna bytas.

Ta hand om din vedpanna

För en vedpanna krävs lite mer underhåll, men det mesta kan man göra själv. Det är enbart sotningen som måste göras av skorstensfejarmästare.

Pannan bör tömmas på aska dagligen. Om pannan inte ska eldas under en längre period måste all gammal aska tas bort, eftersom den kan ge frätskador.

Nedfallande aska från skorstenen bör tas bort en gång i månaden eller vid behov.

Fläkten, som är motorn i pannan, måste underhållas ungefär en gång per månad. Då ska fläktens vingar kontrolleras och om det behövs borstas rena.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen