Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 april 2018

Experten svarar: Så bygger du pool

Tänk dig att kunna sjunka ner i spabadet efter en stressig vecka. Eller att låta ungarna (och alla grannbarnen) plaska i poolen i flera timmar. Vilken dröm!

Här är de bästa tipsen för dig som vill bada hemma i sommar.

 Jimmy Wanqvist jobbar på Poolkungen och vet hur du lyckad med poolbygget!
Jimmy Wanqvist jobbar på Poolkungen och vet hur du lyckad med poolbygget!

Jimmy Wanqvist jobbar på Poolkungen och har 15 års erfarenhet i branschen. Hans bästa tips är att satsa på en smidig pooltäckning. Både för att minimera risken för olyckor men också för att spara sköna slantar på driftskostnaden.

Jag är sugen på pool, men det är en djungel därute, var ska jag börja?

– Fundera på läget för poolen i trädgården, bäst är helt söderläge och i lä samt relativt nära huset. När du vet var du vill placera poolen kan du börja titta på önskad form och storlek. Det finns till exempel rektangulär, rund, oval och formad som en åtta. Det går även att göra helt egna specialdesignade former. Fundera över om du vill kunna motionssimma och hur många som ska få plats i poolen. Är det intressant med en pool ovan jord eller en markpool?

Vilka olika prisklasser finns det?

– Materialmässigt hamnar du runt 40 000 kronor och uppåt för en enklare rund pool. En rektangulär pool på 4 x 8 meter med trappa ligger på runt 150-200 000 kronor för materialsatsen. Sedan tillkommer minst lika mycket för själva arbetet. Ungefär hälften av alla våra kunder installerar poolen själva för att spara pengar. Vill man inte göra någonting själv får man räkna med totalkostnad för en standardpool på runt 400-500 000 kronor.

Hur svårt är det att installera en pool själv?

– För den normalhändige är det inga problem och det är typiskt svenskt att vilja göra det själv – lite Ikeamentalitet så där. Vi har många bra steg-för-steg videos på vår hemsida. Man får hyra in en grävare och när hålet och botten är klar så är det bara att sätta igång och skruva ihop pooldelarna. Det tar kanske 3-4 dagar för två personer. Avsätt runt en månad för hela projektet med markarbete och färdigställande av miljön runt poolen.

Hur fungerar uppvärmningen?

– Poolvärmepump är en smidig och energieffektiv lösning och det är vad 9 av 10 väljer. Men man får vad man betalar för – en dyrare poolvärmepump har oftast en högre värmefaktor och därmed en lägre driftskostnad. Andra möjliga lösningar är värmeväxlare, solfångare eller elvärmare.

Skötsel och underhåll – hur tidskrävande är det egentligen?

– Det är väldigt olika beroende på intresse och hur mycket pengar man vill lägga. Fylla på kemikalier behöver du göra en till två gånger i veckan och dammsuga botten ungefär en gång i veckan. Vill du inte göra någonting finns det utrustning som mäter och doserar det som behövs och poolrobotar som sköter städningen.

Vilket är ditt bästa tips för ett smidigt poolägande?

– Satsa på en pooltäckning med automatisk stängning. Det blir väldigt stor skillnad i driftkostnaden om du täcker poolen så fort den inte används. Det billigaste manuella poolskyddet kostar runt 5 000 kronor men då har det runt 40 fästpunkter. Det blir lätt att man slarvar med att lägga på det för att det är så arbetskrävande och då kan poolen bli en dödsfara.

Läs också: 10 pooler & spabad för sköna dagar hemma

Bygglov

 Förbered dig väl inför poolbygget så blir resultatet bättre.
Förbered dig väl inför poolbygget så blir resultatet bättre.

Oftast krävs inget bygglov för att bygga en pool men beroende på hur hela poolkonstruktionen ser ut kan det komma att krävas bygglov för en annan del. Till exempel en mur eller ett plank. Ett pooltak, beroende på hur det ser ut och hur högt det är, kan kräva bygglov. Samma sak med eventuell altan runt poolen. Om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge förändras avsevärt kan det krävas marklov. En anmälan kan vara aktuell om du ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få reda på vad som gäller inför ditt poolbygge. Bygger du poolen utan rätt tillstånd kan du få betala en avgift och i värsta fall behöva riva poolen.

Källa: Boverket

Läs också: Så gör du en damm hemma med naturlig rening

Den viktiga säkerheten

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn, och enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. Det finns främst två lämpliga skyddsanordningar:

– Ett staket, minst 90 cm högt, som barn inte kan klättra över eller krypa under. Finns det grind bör den förses med lås.

– En skyddstäckning med högst 50 mm maskvidd, ett barn måste kunna gå på skyddet utan att det ger vika.

Läs också: Tvätta bort insekterna från bilen – test av 4 puts

Glöm inte hemförsäkringen

Det viktigaste är att du tar upp poolen i hemförsäkringen efter att den är installerad men alla försäkringsbolag har olika villkor så lusläs det finstilta!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen