Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 januari 2017

Familjen inredde gården med eldstäder

Vad sägs om en kakelugn i växthuset? Kika in hos familjen Bure på Lillgård som gjort underverk med eldstäderna både inne och ute.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Det gamla parhuset på sörmländska Lillgård är inte stort men familjen Bure har gjort det bästa av det, bland annat genom att använda uthusen till max.

Här bor pappa Andreas, mamma Karolina och sönerna Hampus och Fabian. De har tagit tillvara det bästa med huset och fyllt på med ännu mer som gör gården extra mysig.

Följ med på en rundtur på gården där brasorna har huvudrollen.

Familjen Bure, Lillgård.
Foto: Pia Kammeborn.

Hela familjen Bure står i dörren till huset de döpt till kapellet. Huset byggde Andreas när han fått tag på stora fönster från ett gammalt missionshus. Här är det ljust och högt i tak och stämningen är sakral med utsikt över åkrar och ängar.

Kamin i gjutjärn
Foto: Pia Kammeborn

Kapellet värms upp med brasor i en gammal vacker gjutjärnskamin. Den hittade familjen på en loppis i Växjö när de var på genomresa och de såg genast att den skulle finna sin plats i kapellet hemma på Lillgård.

Kakelugn i växthus
Foto: Pia Kammeborn

På sommaren växer det tomater, gurka och vindruvor i växthuset. På hösten är det skönt att kura här inne framför kakelugnen och rummet värms också upp av solen på dagarna.

Foto: Pia Kammeborn
Foto: Pia Kammeborn

Konstruktionen är genialisk. Den gröna kakelugnen står innesluten i en murad halvcirkelformad vägg som skyddar glaset bakom mot värmen samtidigt som hettan från elden riktas framåt.

Bakugn
Foto: Pia Kammeborn

Bröd på gammalt vis. Ovanför den gamla vedspisen finns en vedeldad bakugn. Här bakar Andreas knäckebröd i hettan.

Läs också: 5 lantliga och ljusa drömhus från 1800-talet

Lillgård köksspis
Foto: Pia Kammeborn

Kökets mittpunkt är en stor och stadig spis. Här är det lågt i tak. Lägg också märke till den urgamla elledningen som fått sitta kvar i taket med små isolatorer i keramik.

lillgardpiakammebornbad
Foto: Pia Kammeborn

En riktigt het idé. Mitt på golvet i det stora badrummet står ett gammaldags badkar. Klinkergolvet i badrummet består av plattor som Karolina och Andreas själva kavlat för hand. Sedan har de bränts och saltglaserats på Hamra hos Göran Ringbom på Gotland.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen