Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 september 2019

Familjen Lind renoverade släktgården med återbruk

Brönnestad

Familjen Lind renoverade sin skånska släktgård billigt, genom att återbruka material och spara vackra gamla saker!

 Mamma Sara, pappa Marcus och de tre barnen: Malte, 12 år, och Alve, 13 år och Selma, 10 år trivs i sitt röda hus.
Mamma Sara, pappa Marcus och de tre barnen: Malte, 12 år, och Alve, 13 år och Selma, 10 år trivs i sitt röda hus. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Strax efter den gamla 1100-talskyrkan i Brönnestad i norra Skåne, tar man av mot vänster och följer grusvägen ett par kilometer.

Färden går över backar och kurvor i det kuperade landskapet. Stengärden löper längs vägen och bortom betesmarkerna och träden skymtar vi en och annan gård.

Rött hus från 1800-talet

 Sara och Marcus har moderniserat 1800-talstorpet i lugn takt och förvandlat det till ett drömhem för sin familj.
Sara och Marcus har moderniserat 1800-talstorpet i lugn takt och förvandlat det till ett drömhem för sin familj. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Vid en gammal jordkällare visar en postlåda att vi är framme.

Här i de natursköna skogsbygderna en knapp mil söder om Hässleholm bor Sara och Marcus Lind i ett rött hus från 1800-talet tillsammans med sina tre barn.

– Första gången jag kom hit kände jag direkt att jag hittat hem, säger Sara när hon tar emot oss på trappan och visar in oss i sitt drömhem.

Läs också: Kika in i familjen Larssons 1800-talshem

Rymligare kök

 En gammal hyvelbänk fungerar som bakbord i köket, som blev rymligt när en vägg slogs ut. Men de gamla skåpen bevarades.
En gammal hyvelbänk fungerar som bakbord i köket, som blev rymligt när en vägg slogs ut. Men de gamla skåpen bevarades. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det första vi möts av är punschverandan, där Sara dukat upp kaffe och kakor – och det hemtrevliga köket från 1946.

Här har Sara och Marcus öppnat upp och gjort det rymligare genom att ta bort en vägg och frilägga bjälkarna i taket.

Vedspisen bevarad

 Vedspisen i köket var förr husets enda värmekälla. Marcus och Sara har frilagt den gamla tegelväggen runt spisen.
Vedspisen i köket var förr husets enda värmekälla. Marcus och Sara har frilagt den gamla tegelväggen runt spisen. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Den gamla vedspisen står kvar på hedersplats och även de över 60 år gamla köksskåpen som de ville spara, trots att de är låga jämfört med moderna.

– Jag och Marcus är inte så mycket för att köpa nytt. Vi återanvänder hellre gammalt material, säger Sara medan hon serverar oss kaffe.

Fönster från ett rivningshus

 Orangeriet är byggt med fönster från ett rivningshus i Eslöv. Här är hela familjen tillsammans med hans föräldrar Carina och Sven.
Orangeriet är byggt med fönster från ett rivningshus i Eslöv. Här är hela familjen tillsammans med hans föräldrar Carina och Sven. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Orangeriet byggde de till exempel av fönster som de fick från ett rivningshus i Eslöv.

Efter en liten stund kommer Marcus hem från jobbet och strax därpå tittar hans föräldrar Carina och Sven in från granngården.

Det knakar till i den gamla logetrappan och dottern Selma kommer ner från sitt rum på vinden.

Inredde spannmålsmagasinet

 Selma har gott om plats i sitt gavelrum i den inredda ovanvåningen.
Selma har gott om plats i sitt gavelrum i den inredda ovanvåningen. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Där har även Sara och Marcus sitt sovrum.

– Det var ett spannmålsmagasin på vinden förr och när vi renoverade och inredde däruppe fick vi nog städa bort minst ett ton med musbajs, berättar Sara.

Läs också: De byggde drömhuset av halm och lera

Gammal logetrappa

 Marcus och Sara står i den branta logetrappan som leder upp till övervåningen där familjens sovrum finns.
Marcus och Sara står i den branta logetrappan som leder upp till övervåningen där familjens sovrum finns. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

För att komma upp på vinden, där taket sluttar kraftigt, var enda lösningen den gamla logetrappan – ett annat exempel på familjens vurm för återbruk.

– Den kommer från en väns loge. Vi älskar den, säger Sara.

Fjärde generationen

 Dottern Selma gosar med sin kanin Teddy. Hon gillar att bo på landet och kunna ha både kaniner och katter.
Dottern Selma gosar med sin kanin Teddy. Hon gillar att bo på landet och kunna ha både kaniner och katter. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Barnen Selma, Malte och Alve är fjärde generationen Lind som bor i det gamla huset i Brönnestad, som legat här sedan åtminstone 1889.

– Huset kan vara ännu äldre och kan ha blivit flyttat hit, vilket var ganska vanligt att man gjorde förr, berättar Marcus.

Uppväxt på gården

 Marcus älskar maskiner av olika slag. I ladan har han, förutom sin farfars gamla traktor från 1958, en hjullastare
Marcus älskar maskiner av olika slag. I ladan har han, förutom sin farfars gamla traktor från 1958, en hjullastare FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

De första i familjen Lind som bodde i huset var hans föräldrar Carina och Sven. De flyttade hit 1971 när de fick arrendera gården av Svenska kyrkan.

– Jag är uppväxt på gården intill och för mig var det fantastiskt att som ung grabb få möjlighet att arrendera en egen gård med fem hektar mark, berättar Sven.

Omodernt i början

 Sara och Marcus fikar med hans föräldrar Sven och Carina och 10-åriga dottern/barnbarnet Selma.
Sara och Marcus fikar med hans föräldrar Sven och Carina och 10-åriga dottern/barnbarnet Selma. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men livet som arrendebonde på landsbygden i norra Skåne i början på 70-talet var ingen dans på rosor för en ung barnfamilj.

– Vi hade varken varmvatten eller toalett inomhus i början, minns farmor Carina. En varmvattenberedare satte vi in ganska snabbt, men utedass fick vi klara oss med fram till 1975 när Marcus skulle födas.

Generationsskifte på gården

I mitten av 1970-talet gjordes ett generationsskifte. Marcus farföräldrar flyttade in i det hus som nu är friköpt av kyrkan. Marcus föräldrar tog då över deras gård intill, då han och hans två bröder var små.

I slutet av 1990-talet blev det dags för nästa generationsskifte, när farfar flyttade till ålderdomshem och Marcus fick ta över det röda trähuset.

– Jag var runt 20 år när jag kom hit och kunde aldrig tänka mig att bo någon annanstans, säger Marcus med ett leende.

Blev kär i huset

 Marcus och Sara blev blixtkära direkt när de träffades - och Sara blev även kär i Marcus hus.
Marcus och Sara blev blixtkära direkt när de träffades - och Sara blev även kär i Marcus hus. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men hans föräldrar var skeptiska och befarade att han skulle få bo där ensam, att ingen kvinna som vilja bo där.

Men så 2004 möttes Marcus och Sara och det var inte bara kärlek mellan dem vid första ögonkastet. Sara blev också kär i huset i Brönnestad.

– Jag bodde i en lägenhet i Hässleholm när vi träffades. När jag kom hit kände jag direkt att här ville jag bo, säger hon.

Läs också: Hemma hos Erika Åberg – expert i SVTs ”Det sitter i väggarna”

Moderniserade långsamt

 Den blå vedkaminen har en speciell historia. Den stod på Marcus pappa Svens rum när han var liten. Varje morgon på vintrarna började han med att elda i den.
Den blå vedkaminen har en speciell historia. Den stod på Marcus pappa Svens rum när han var liten. Varje morgon på vintrarna började han med att elda i den. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Efter att de hade gift sig började de modernisera och renovera huset i lugn takt för att skapa det drömhem det är i dag för familjen Lind.

Att de vurmar för det gamla märks på alla takbjälkarna, båleväggarna, en slags typiskt skånska plankväggar, som fått stå kvar och tegelväggen vid vedspisen som frilagts.

– Jag har hittat mycket som går att återanvända både här på gården och hos Carina och Sven, säger Sara.

Vill driva småskaligt jordbruk

Namn: Sara och Marcus Lind.

Ålder: 38 och 43 år.

Familj: Varandra och barnen Selma, 10 år, Malte, 12 år, och Alve, 13 år. Katterna Puma och Fingal och kaninerna Teddy och Stampe. Marcus föräldrar Carina, 69 år, och Sven, 72 år, bor på granngården.

Gör: Sara är kock på en skola i Hässleholm och Marcus är mekaniker.

Fritidsintressen: Åka på loppisar och återanvända gamla grejer (gemensamt), meka och köra med gamla traktorer och hjullastare (Marcus).

Drömmer om: Att både kunna bo och arbeta på gården, kanske som småskaliga lantbrukare.

Brinner för: Att återanvända gamla saker. Köper sällan nytt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen