Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 april 2018

Familjen Solvarm: Växthuset halverade våra värmekostnader!

Anders och Rosmary Solvarm har blivit lite av kändisar genom sin unika bostad. De bor inuti ett 300 kvadratmeter stort växthus!

 Rosmary och Anders Solvarm framför sitt unika hus i Brålanda i Dalsland. De har tagit emot mängder av intresserade besökare genom åren.
Rosmary och Anders Solvarm framför sitt unika hus i Brålanda i Dalsland. De har tagit emot mängder av intresserade besökare genom åren. FOTO: Kent Eng

Det är tio minus, isande vind och snön yr så att det är svårt att se grusvägen upp mot familjen Solvarms hus, som tronar som ett glaspalats vid Vänern.

Kylan letar sig in innanför både mössa, halsduk och vantar, trots att dagsljuset avslöjar att det faktiskt är mer vår än vinter.

Medelhavsvarmt inne i växthuset

Men i familjen Solvarms inglasade trädgård är det medelhavsvarmt.

 Ljust flödar in över timmerhuset och Anders har börjat förbereda citronträden för våren i växthuset.
Ljust flödar in över timmerhuset och Anders har börjat förbereda citronträden för våren i växthuset. FOTO: Kent Eng

– Ja, ligger vårsolen på blir det snabbt 25 grader uppe vid taket, berättar Rosmary Solvarm.

I stora odlingslådor växer det så att det knakar. Mandelträd och aprikosträd knoppas. I taket ringlar druvrankor, med klasar av söta druvor. Ljudet från en porlande bäck hörs i bakgrunden.

Läs också: Anette och Zacharias startade hotell för frusna växter!

Skulle bygga timmerhus

Denna unika bostadslösning kom till av en slump.

 Bostadshuset med veranda under taket. Däruppe blir det snabbt 25 grader varmt när vårsolen ligger på, trots minusgrader utomhus.
Bostadshuset med veranda under taket. Däruppe blir det snabbt 25 grader varmt när vårsolen ligger på, trots minusgrader utomhus. FOTO: Kent Eng

– Vår tanke var att bygga ett timrat hus med hjälp av egenhändigt tillverkad timmer från gården, och jag började bygga grunden till det redan 1998, berättar Anders Solvarm, medan han tittar till citronträden.

Men husbyggandet drog ut på tiden. Två fantastiska tvillingar kom emellan som inte hade överseende med mamma och pappas ambition att bygga ett timmerhus under föräldraledigheten.

Regnade hela byggperioden

Det, i kombination med ett par ovanligt regniga år, gjorde att paret Solvarm var tvungna att tänka om helt.

– Under den byggperioden kändes det som om jag inte gjorde annat än att dra bort och lägga på skyddspresenningar över bygget. Så fort solen kikade fram var jag ute och drog bort presenningen, hann bygga någon timme innan regnet kom igen, säger Anders och skrattar lite åt minnet.

 Rosmary och Anders njuter av ljuset och värmen i vardagsrummet inne i timmerhuset. Här står värmekrävande sticklingar och plantor och väntar på att flytta ut till växthuset lite senare i vår.
Rosmary och Anders njuter av ljuset och värmen i vardagsrummet inne i timmerhuset. Här står värmekrävande sticklingar och plantor och väntar på att flytta ut till växthuset lite senare i vår. FOTO: Kent Eng

Han och hustrun Rosmary var redan då intresserade av hållbarhet och permakultur och hade gått en kurs i självhushåll.

Läs också: 8 nyheter för dig som vill köpa växthus

Byggde ett växthus på 300 kvadrat

I en bok läste de att man kunde minska sina energikostnader genom att bygga sitt hus inuti ett växthus. Till det kom att Rosmary hade erfarenheter av samma sak från sin tid på Island.

 Inne i växthuset råder Medelhavsklimat nästan året om. Så familjen har lyxen av att kunna skörda egna citroner.
Inne i växthuset råder Medelhavsklimat nästan året om. Så familjen har lyxen av att kunna skörda egna citroner. FOTO: Kent Eng

Så de ersatte presenningarna med ett 300 kvadratmeter stort växthus.

– Vi byggde växthuset utanpå huset som jag höll på att bygga, och 2006 var huset äntligen färdigt, säger Anders, och får höja rösten för att överrösta snöstormens vinande utanför knuten.

Huset ventilerar sig självt

Det känns lite som att befinna sig i en botanisk trädgård. Men parets hus är mer än bara ett fantastiskt ställe för växtligheten.

 Rosmary och Anders kan låta utemöblerna stå ute året om. När solen ligger på blir det varmt här inne även om det är minusgrader ut.
Rosmary och Anders kan låta utemöblerna stå ute året om. När solen ligger på blir det varmt här inne även om det är minusgrader ut. FOTO: Kent Eng

Här har Rosmary och Anders lyckats skapa ett hållbart boende med ett eget kretslopp.

– Här har vi en väderstation som gör att växthuset ventilerar sig självt, säger Rosmary och pekar på en liten anläggning som sitter fäst på växthusets kortsida.

Den, plus många skuggande växter, gör att det inte blir stekhett här på sommaren, eller fuktigt.

 Egna druvor. Rosmary plockar från vindruvsklasar som hänger från växtshusets tak.
Egna druvor. Rosmary plockar från vindruvsklasar som hänger från växtshusets tak. FOTO: Kent Eng

Eget avloppssystem

På väg ner mot den 140 kvadratmeter stora källaren visar Rosmary ett snillrikt system av jordrör som förser huset med jordvärme, och gör att även odlingslådorna värms upp.

 En av de två massugnarna som värmer kalla dagar under vinterhalvåret. Husets energikostnader är häften av en genomsnittsvillas.
En av de två massugnarna som värmer kalla dagar under vinterhalvåret. Husets energikostnader är häften av en genomsnittsvillas. FOTO: Kent Eng

– Vi har ett eget kretsloppssystem i huset och har en forskningsanläggning tillsammans med Hamse Kjerstadius som doktorerat i vatten och avloppsteknik vid Lunds universitet. Vattnet från vårt avlopp renas i olika tankar och släpps ut i växtbäddarna, som tar hand om näringen, förklarar Rosmary.

Kommunen vill tvångsansluta huset

Men trots att de har kunnat visa att avloppsvattnet som passerat familjens hus är renare än det som kommer från kommunens reningsanläggning, är avloppet för närvarande något av en stötesten.

Vänersborgs kommun har nämligen bestämt sig för att bygga ut avloppsnätet och därmed tvångsansluta familjen Solvarms hus till det kommunala VA-nätet.

För närvarande pågår en tvist med kommunen och Anders tillbringar mycket tid åt att kommunicera med jurister och kommunens VA-avdelning.

Bäcken är en teststation

Till sin hjälp har de Villaägarna, och förhoppningen är att familjen Solvarms fall ska bli prejudicerande.

 Vårsolen värmer snabbt upp luften så att känsliga växter, som olivträd, kan flyttas ut dit.
Vårsolen värmer snabbt upp luften så att känsliga växter, som olivträd, kan flyttas ut dit. FOTO: Kent Eng

– Det här är ju något som vi är långt ifrån ensamma om. Många hushåll på landsbygden står inför samma dilemma, och det är en viktig fråga, fyller Anders i.

Han förklarar att bäcken som så idylliskt porlar innanför växthusväggen i själva verket är en teststation för vattnet.

Solfångare och massugnar

Han och Rosmary har jobbat hårt för att bli självförsörjande. På taket finns solfångare som förser huset med varmvatten under sommarhalvåret. Inomhus finns två massugnar som värmer upp huset och ger varmvatten under vinterhalvåret.

 Mängder av sticklingar och plantor drivs upp i växthuset som sedan planteras ut i trädgården. Under sommarhalvåret är familjen nästan självförsörjande på grönsaker.
Mängder av sticklingar och plantor drivs upp i växthuset som sedan planteras ut i trädgården. Under sommarhalvåret är familjen nästan självförsörjande på grönsaker. FOTO: Kent Eng

Här väntar lådor med sticklingar på att det ska bli varmt också utanför växthuset. I trädgården finns stora odlingslådor där familjen odlar nästan hela sitt grönsaksbehov under sommaren.

 Rosmary och Anders har fyllt frysarna med egenodlade grönsaker som räcker nästan hela året. Bakar bröd och blandar i mycket vinblad bland annat i degen.
Rosmary och Anders har fyllt frysarna med egenodlade grönsaker som räcker nästan hela året. Bakar bröd och blandar i mycket vinblad bland annat i degen. FOTO: Kent Eng

Meloner och auberginer

Tack vare växthuset kan de också odla medelhavsväxter som meloner och auberginer.

– Trots att det ibland blir kalla vintrar här är våra uppvärmningskostnader låga. Vi kunde också bygga timmerhuset lite enklare, viket finansierade halva växthuset. Resten av utgiften har vi sparat in på värmekostnader, säger Anders.

Läs också: Lindas färgsprakande torp är en riktig vitaminkick

5 tips: Så får du ett naturhus

1. Använd jordvärme, ett smart sätt att värma upp på.

2. Utnyttja solens energi genom solfångare.

3. Installera finska massugnar som fungerar effektivt och som ger varmvatten.

4. Genom att bygga in huset i ett växthus får du ett uterum året runt, där du kan odla och vistas från tidig vår till sen höst.

5. Ett växthus utanpå huset gör att värmekostnaderna krymper markant.

Vill sprida kunskap om naturhus

Namn: Anders och Rosmary Solvarm. (Javisst, efternamnet är taget, inspirerat av deras solvärmda hus).

Aktuell: Vill sprida kunskapen om naturhus. Bland annat via ecorelief och greenhouseliving.

Bor: I hus i Brålanda utanför Vänersborg.

Ålder: 48 och 50 år.

Familj: Barnen Jonatan och Natalie, båda 18 år, Johannes, 14 år.

Yrke: Rosmary är vårdlärare, Anders är ortopedingenjör och konsult i naturhus, kretslopp och växthus.

Drömmer om: Örter, sommar och bad.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen