Familjen Tagesson älskar lugnet på Stora Roo
Stora Roo har anor ända till järnåldern. Nu driver familjen Tagesson gården och lantbruket vidare. Det första de gjorde var att riva ut de murriga heltäckningsmattorna.
När Cecilia och Ulf såg husannonsen i tidningen kände de hur platsen liksom talade till dem. Och när de körde på grusvägen genom allén och fick se gården blev de fast.
– Ljuset silades mellan bladverket och det såg magiskt ut. Äppelträden stod i blom och i hagarna betade hästar. Vi blev helt överväldigade av skönheten här, berättar Cecilia.
Järnåldersfynd på tomten
Stora Roo är en mindre herrgård i västgötska Lidköpings kommun vars historia sträcker sig minst tusen år tillbaka.
Fynd har gjorts här från äldre järnåldern som i dag finns på Historiska museet.
Läs också: Kika in i familjen Larssons fina 1800-talsgård
Nya hus på gammal grund
Gården har brunnit ned vid två tillfällen och nya hus byggdes upp på de nedbrunna husens grund.
Här har genom århundradena bott riddare (!), riksråd, häradshövdingar, lantbrukare med flera.
Driver lantbruk
Ett synligt spår från 1500-talet, då gårdens existens först blev dokumenterad, är källarens tjocka stenväggar med slottsliknande valv.
– Den är fantastisk, det känns verkligen som att man förflyttar sig ett par hundra bakåt i tiden när man går ner där, säger Cecilia.
I dag är det hon och Ulf som tagit över stafettpinnen och driver gården vidare.
Läs också: Hemma hos Erika Åberg – expert i SVT:s ”Det sitter i väggarna”
Gården flera hundra år
De är ekologiska lantbrukare som har specialiserat sig på att odla fram potatisutsäde och odla potatis.
– När jorden är tillräckligt varm sätts potatisen som sedan kupas med specialmaskiner för att hålla ogräset borta. Vi sprutar inte då vi har ekologisk odling. Vi odlar också spannmål på åkrarna, säger Cecilia.
Älskar livet på gården
Hon och Ulf älskar livet och arbetet på gården som följer årstidernas växlingar.
– Vintertid rensar jag potatisen och sköter allt pappersarbete på gården. Vår och sommar sköter jag markservice och bokföringen medan Ulf och hans mannar förbereder jorden i maj för potatissättning med plöjning och jordfräsning, berättar Cecilia.
Ljust med stora fönster
Den gula mangårdsbyggnaden är från början av 1900-talet, med tio rum och kök. Den hade stått tom i många år och nästan inte renoverats alls sedan 1950-talet.
Det var nedgånget och omodernt med murriga heltäckningsmattor på golven och el och VVS behövde göras om helt.
Läs också: Renoveringen tog 10 år – se det fantastiska resultatet!
Tre rum i fil
Men Ulf och Cecilia lät sig inte avskräckas
– Vår plan var att skala av alla nymodigheter och låta huset återfå sin vackra stil från förra sekelskiftet, säger Cecilia.
Renoveringen tog hela åtta år, men fungerade tack vare att familjen kunnat bo på Ulfs föräldragård (som de har behållit i förhoppningen om att något av barnen ska vilja ta över).
Platsbyggt lantkök
Tack var det behövde de inte stressa utan kunde koncentrera sig på att sköta de båda gårdarna och planera renoveringen i lugn och ro.
– Till exempel övergav vi tanken på att öppna upp mellan kök och matrum, som vi nu inser skulle ha förstört husets sekelskifteskaraktär med rum i fil, fortsätter hon.
Läs också: Huset blev Helenas terapi när hela livet rasade
Fantastisk utsikt
Men köket, som var väldigt slitet, byggdes om från grunden till ett nytt, platsbyggt och vitt lantkök.
Här är det gott om plats runt spisarna, den nya gas- och den gamla vedspisen – vilket är viktigt då familjen tycker om att laga mat tillsammans.
– En så stor gård som Stora Roo behöver ett stort bonnakök. Nu har vi plats för att safta, sylta, baka och laga mat, säger Cecilia.
Sköter räkningarna här
På bottenplan kommer man in i den generösa hallen som renoverats med pärlspont på väggarna och granit från närbelägna Kinnekulle på golvet.
Cecilias favoritrum är förmaket, ett ljust rum med fantastisk utsikt över allén och lunden med äppelträd.
Behöll ursprungsstilen
Innanför det ligger biblioteket och parets arbetsrum där Cecilia tillbringar många timmar om året när hon sköter gårdens räkenskaper.
– Vi är så nöjda med renoveringen. Det är en del kvar att göra med interiören på övre plan där vi har några rum kvar att inreda. Jag vet ännu inte hur jag vill inreda där, det får komma till mig, säger Cecilia.
Rofylld plats
Hon tycker att gården gör skäl för sitt namn, trots platsens långa och ofta dramatiska historia.
– Ja, det känns rofyllt och vänligt och det föll vi för. Vår gård är en plats där man mår bra och får lugn och ro, säger Cecilia.
Cecilia och Ulf Tagesson
Ålder: 55 och 59 år.
Familj: Varandra och de fyra vuxna barnen Carl, Oscar, Eric och Alice.
Bor: På herrgården Stora Roo vars gårdsbyggnader förmodligen är från 1500-talet. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1914 och är på 400 kvm.
Gör: Lantbrukare, ekologiskt lantbruk.
Titta på fler fina bilder på gårdens Instagramkonto @stora_roo.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.