Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 oktober 2019

Fettpropp i avloppet

Spolar du ner stekflottet i vasken? Aja baja! Då kan du snart vänta dig stopp i rören – eller i värsta fall översvämning. Så här ska du göra för att undvika fettpropp i avloppet.

 Matfett är den vanligaste anledningen till stopp i avloppet.
Matfett är den vanligaste anledningen till stopp i avloppet. FOTO: iStock

Många stopp i avloppen orsakas av matfett. Det kan se ut som att fettet från exempelvis stekpannan löses upp med vattnet när du diskar, men sanningen är att det fastnar i rören och korkar igen genomflödet. Gör du det vid upprepade tillfällen dröjer det ofta inte länge tills det blir stopp – och i värsta fall orsakar det översvämning eller vattenskador.

Så undviker du fettpropp

 Fett i stekpannan hör inte hemma i avloppet! Torka ur med papper innan du diskar.
Fett i stekpannan hör inte hemma i avloppet! Torka ur med papper innan du diskar. FOTO: iStock

Det viktigaste att tänka på är att alltid torka ur stekpannan från fett, så som smör, olja, kokosfett och baconfett. Det gäller förstås även andra flottiga redskap som stekspadar, ugnsformar och kastruller, oavsett om du ska handdiska dem eller ställa dem i diskmaskinen. Även smutsiga tallrikar kan vara bra att torka av om man vet med sig att det lätt blir stopp i rören.

Torkar ur gör du med hushållspapper, som du sedan slänger i hushållssoporna (eller i komposten om det är oblekt).

Inga matrester i vasken

 En slasksil kan vara behjälplig för att undvika att matrester simmar ner i rören.
En slasksil kan vara behjälplig för att undvika att matrester simmar ner i rören. FOTO: iStock

Skölj inte ner matrester i vasken. Även smått som ris eller couscous kan fastna och torka in i rören. Skrapa därför ner alla matrester från tallrikar och skålar i kompostpåsen innan du diskar.

Hur rinner vattnet i diskhon?

 Titta på hur vattnet åker ner i brunnen så kan du se om det är risk för fettpropp.
Titta på hur vattnet åker ner i brunnen så kan du se om det är risk för fettpropp. FOTO: iStock

Genom att titta på hur vattnet rinner ner i diskhon kan du få en varningssignal på om det kan finnas en fettpropp i rören. Rengör först vattenlåset eller avfallsstopparen och låt en mängd vatten rinna. Om det bildas en virvel är det ett tecken på att rören är bra. Om vattnet däremot gungar ojämnt ner, rinner ner mycket långsamt eller om du kan höra att det kluckar så kan rören vara på väg att korkas igen, vilket måste åtgärdas direkt.

Fixa stopp i avloppet

Såvida du inte står i en pågående översvämning behövs ingen rörmokare för att fixa stoppet i avloppet. Fettlösande diskmedel och hett vatten kommer man långt med. Häll ner upp till en deciliter diskmedel, låt verka och häll därefter kokande vatten rätt ner i avloppet under ett par minuter, så löser det upp fett och matrester som torkat in i rören.

Nackdel med propplösare

Observera att de propplösare som du kan köpa i butik orsakar mer problem än de löser. De är oerhört koncentrerade och kvarvarande medel kan torka fast och fräta på rören. Det blir motsatt effekt – avfallsrester fastnar då lättare i rören.

Gör din egen propplösare

Det finns däremot ett husmorsknep som är den allra bästa propplösaren – nämligen bakpulver! Eller bikarbonat, som går lika bra.

Gör så här:

  • Koka upp 5-10 liter vatten
  • Häll två matskedar bakpulver i vasken (eller en matsked bikarbonat)
  • Häll långsamt i lite vinäger eller ättika tills det börjar pysa
  • Häll långsamt på det heta vattnet

Få bort fettpropp

 Hjälp av en rörmokare kan behövas om det är en fettpropp du har i avloppet.
Hjälp av en rörmokare kan behövas om det är en fettpropp du har i avloppet. FOTO: iStock

Om det har bildats en fettpropp i större avloppsledningar behövs däremot mer drastiska åtgärder. Fettproppar spolas oftast bort med högtryckstvätt eller hackas sönder. En slamsugare tar upp resterna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen