Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 juli 2018

Fixa solenergi till ditt hus

Karin Johansson och Henrik Andersson producerar lika mycket energi som de gör av med. Här är deras bästa tips på hur du enkelt fixar solenergi.

Ställ dig i kön för solcellsbidrag

Kötiden för solcellsbidrag kan sträcka sig från två månader till ett par år. Ställ dig därför i kön redan innan du börjar investera.

 Henrik Andersson och Karin Johansson bor i Skyttorp norr om Uppsala. De köpte de 12 solcellerna begagnade och arbetet har de till största delen gjort själva.
Henrik Andersson och Karin Johansson bor i Skyttorp norr om Uppsala. De köpte de 12 solcellerna begagnade och arbetet har de till största delen gjort själva. FOTO: Henrik Andersson

Var inte rädd för begagnat

Solceller håller i minst 25 år och tappar ytterst lite effekt varje år. En solcellsanläggning handlar om enkel teknik som inte går sönder.

Gör det enkelt för dig

Om du inte har någon byggställning eller är höjdrädd – sätt solpanelerna på marken i stället för på ett tak.

Använd solplaneringsappar

Solplaneringsappar räknar ut var den bästa platsen ligger för din anläggning för att du ska få så stor nytta som möjligt av den under hela året.

 När solpanelerna monteras på en ställning på marken är det viktigt att de förankras ordentligt så att de inte förvandlas till ett vindfång.
När solpanelerna monteras på en ställning på marken är det viktigt att de förankras ordentligt så att de inte förvandlas till ett vindfång. FOTO: Henrik Andersson

Läs också: De byggde en altan för 1 000 kronor

Gör det mesta av jobbet själv

En solcellsanläggning är oerhört enkel att bygga. Det räcker med att kunna använda tumstock och skruvdragare. När solpanelerna monteras på en ställning på marken är det viktigt att de förankras ordentligt så att de inte förvandlas till ett vindfång. Grävning och eldragningar kan man lätt göra själv.

Ta hjälp av certifierad elektriker

En certifierad elektriker behövs för att koppla in anläggningen. Elektrikern är också behjälplig med var man bör placera omvandlaren och sköter det nödvändiga pappersarbetet. Be din elektriker att sätta solcellsinstallationen på den elfas där du har mest förbrukning, exempelvis på varmvattenberedaren.

Låt din elleverantör ta hand om elcertifikaten

Elcertifikaten innebär att du som producent av förnybar energi får några få öre i bonus per kilowattimme som du producerar. Pappersarbetet för detta är krångligt – låt elleverantören ta hand om detta. Ofta får du en liten ersättning från dem istället.

Läs också: Vill driva gården med enbart solenergin

Köp inte en större anläggning än du behöver

Producerar du mer energi än du gör av med totalt under ett år får du inget skatteavdrag. Det är alltså än så länge onödigt att producera mer energi än du behöver.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen