Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 mars 2018

Målarskola steg 4: Så förbereder du bäst

Att själv måla om väggarna hemma är ett roligt sätt få helt nya och fräscha rum. Men förarbetet är a och o. Här är proffsknepen som hjälper dig lyckas.

 Lys snett efter väggen när du spacklat och slipat så syns ojämnheterna.
Bild 1/2 Lys snett efter väggen när du spacklat och slipat så syns ojämnheterna.
 En bra maskeringstejp vid lister och kanter gör jobbet lättare. Den här tejpen heter Platinum och kommer från Anza. Den har fördelen att den kan sitta i upp till 5 månader utan att lämna limrester efter sig.
Bild 2/2 En bra maskeringstejp vid lister och kanter gör jobbet lättare. Den här tejpen heter Platinum och kommer från Anza. Den har fördelen att den kan sitta i upp till 5 månader utan att lämna limrester efter sig. FOTO: Anza/Istock

Ny färg på väggarna i ett rum, eller fler, kan bli ett riktigt lyft för ditt boende. Med ett färgval som passar dig i smaken kan ditt hem bli ännu ljuvligare plats för dig. Många väljer att genomföra målningen själva, inte minst för att det är inspirerande att med egna händer förändra sin hemmiljö.

– Men alldeles för ofta slarvas det med underarbetet så att resultat kanske inte blir det bästa. Efter färdigstrykningen kan det se ojämnt ut och färg kan lossna. Man brukar säga att 75 procent av tiden bör läggas på förarbetet och 25 procent på själva målningen, säger Lars Nilsson, målare och ägare av Nilssons Måleri i Torsby i Värmland.

Läs också: Så gör du bästa planeringen inför din ommålning

Avslöjande släpljus

Lars påpekar att spacklingen är viktig. Det gäller att vara noggrann med slipningen efter att man fyllt i spikhål och annat ojämnt, och kanske till och med har bredspacklat större ytor.

– För att få det riktigt slätt kan man använda en lampa som ger släpljus på väggen, då ser man lättare var det behöver slipas jämnare, tipsar han.

Läs också: Så väljer du rätt färg

Om väggen är allmänt ojämn, till exempel av en tapet med struktur, kan man i stället för att bredspackla använda renoveringstapet. Dess glasfiberarmering gör att ojämnheterna slätas ut. Renoveringstapet kostar mer än att bredspackla men resultat blir mycket bra.

Innan du har bestämt dig för att själv måla om hemma och köper in färg och annat material bör du bland annat tänka på vad det är för skick på väggarna som ska målas om.

– Om det är en tidigare målad väggyta bör man skrapa bort färg som lossnat och tvätta rent väggen med målartvätt. Då försvinner fettfläckar och annat och ger bättre vidhäftning för den nya färgen, säger Lars Nilsson.

Läs också: Så gör du bästa målningen när du målar om!Läs också: Kolla Lands stora målarskola!

Så gör du i förarbetet!

• Täck över golv (skyddspapper) och möbler (skyddsplast). Tejpa fast ordentligt så att papperet och plasten sitter fast och skyddar ordentligt.

• Maskeringstejpa närliggande ytor som inte ska målas, exempelvis dörrfoder och golvsocklar.

• Tvätta väggen med målarsoda nerifrån och upp, så slipper du tvättränder. Skölj med flera omgångar vatten. När sköljvattnet inte längre känns halt är ytan fri från sodalösningen. Underlaget måste vara ordentligt rengjort så att färgen fäster ordentligt.

• Slipa (när väggen har torkat) ner eventuella kanter och ojämnheter på väggen. Skrapa loss eventuell löst sittande färg, och dra ut spikar och krokar ur väggen.

• Om du ska måla på tapet är det viktigt att den sitter ordentligt fast på väggen. Detta kontrolleras genom ett vattentest – sväller tapeten när vatten kommer på, sväller den också av vattenburen färg.

• Sitter tapeten dåligt – blöt den flera gånger med varmt vatten och riv/skrapa bort.

• Om skarvarna har släppt kan de limmas igen med tapetklister. Tapetskarvar som ska avlägsnas slipas ner med tapetskrapa.

• Spackla väggen där det finns sprickor, hål och tapetskarvar som ska bort. Större skador bör bredspacklas.

• När spacklet har torkat – slipa igen så att spackelytorna blir släta.

• Borsta hela ytan noggrant med en piassavakvast eller annan hård borste. Dammsug gärna golvet och andra ytor, så att damm inte virvlar upp och sätter sig i färgen under målningen.

• Torka av väggen med en fuktig trasa.

• Skruva av locken till alla strömbrytare och kontakter på väggen. Observera att kontakterna kan vara lätta att stöta till vid kommande målning.

• Vänta med målning tills väggen har torkat ordentligt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen