Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 juni 2017

Försäljningen av Byllerbyhuset stoppas - här är de nya planerna

Det var stort intresse när Mellangården från Bullerbyn lades ut till försäljning. Men nu stoppas köpet eftersom Astrid Lindgrens Värld vill ta över arvet.

Mellangården från Astrid Lindgrens klassiska berättelse om barnen i Bullerbyn lades ut till försäljning i slutet på maj.

Huset, som egentligen heter Sevedstorp, är inte bara platsen där filmen om Astrid Lindgrens böcker spelades in 1986, det är också det hus där Astrids egen pappa växte upp i slutet av 1800-talet.

Läs också: Äkta sagoidyll till salu – Mellangården i Bullerbyn kan bli din

Vill återskapa det till böckerna

Men nu stoppas försäljningen och mäklaren har plockat ner annonsen. Det eftersom bolaget Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby AB vill ta över ansvaret för husets arv och återskapa det till det utseende huset hade i Astrid Lindgrens böcker. Det rapporterar tidningen Barometern.

Många turister besöker platsen

I en ansökan till Kammarkollegiet skriver Astrid Lindgrens Värld att platsen är betydelsefull ur ett kulturhistoriskt perspektiv och att många turister som besöker platsen.

Ansökan görs till Kammarkollegiet eftersom de representerar allmänna arvsfonden.

Att en egendom har väsentlig betydelse ur kulturhistorisk synpunkt är just en av de anledningarna som kan göra att arvsfonden avstår från arv.

Läs också: Kvinnolistan – 10 svenskor som förändrade världen!

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen