Forska i ditt hus historia – lathund för att komma i gång
Vad vet du om ditt hus? Hur gammalt är det och vem har bott där? Här är en lathund för dig som vill komma i gång och bli en husforskare.
Åldersbestäm huset
För att undersöka timret – kontakta Laboratoriet för vedanatomi och dendrokronologi vid Lunds universitet. Metoden är dock inte helt säker eftersom det förr var vanligt att man använde gammalt virke när man byggde nya hus. Alternativt kan man anlita en byggnadsantikvarie.
Ta reda på vem som bott på och ägt gården
I husförhörslängder (senare församlingsböcker) förtecknas alla som bott i en församling. Köpehandlingar finns i fastighetsböcker som förvaras på landsarkiven. Dessa handlingar kan också sökas digitalt på Arkiv Digital och Riksarkivet. Även församlingsböcker och mantalslängder finns online.
Studera bouppteckningar
Där finns information om arvingar samt uppställningar över allt som den avlidne lämnat efter sig, såsom husgeråd, kläder och föremål. Dessa uppgifter går också att söka via webbadresserna ovan.
Läs också: Så kommer du i gång med släktforskning – 10 råd
Prata med tidigare ägare
Leta även upp grannar och andra som kan tänkas veta mer om gårdens historia.
Läs häradsrättens domböcker
Det är gamla tiders domstolshandlingar, med uppgifter om affärer, ekonomi, brott och mycket annat. Här kan man hitta mängder av spännande information om vad som hänt på gården. Sök hos Landsarkivet och på nämnda webbadresser.
Sök i gårdsarkiv
Ibland har större gods samlat egna gårdsarkiv, som kan ha lämnats in till en arkivinstitution. Sök i Nationella arkivdatabasen för information.
Läs också: 9 bra källor för hus- och gårdsforskning
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.