Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 14 december 2018

Forska i ditt hus historia – lathund för att komma i gång

Vad vet du om ditt hus? Hur gammalt är det och vem har bott där? Här är en lathund för dig som vill komma i gång och bli en husforskare.

 Ta reda på ditt hus historia med hjälp av Lands guide.
Ta reda på ditt hus historia med hjälp av Lands guide.

Åldersbestäm huset

För att undersöka timret – kontakta Laboratoriet för vedanatomi och dendrokronologi vid Lunds universitet. Metoden är dock inte helt säker eftersom det förr var vanligt att man använde gammalt virke när man byggde nya hus. Alternativt kan man anlita en byggnadsantikvarie.

Ta reda på vem som bott på och ägt gården

I husförhörslängder (senare församlingsböcker) förtecknas alla som bott i en församling. Köpehandlingar finns i fastighetsböcker som förvaras på landsarkiven. Dessa handlingar kan också sökas digitalt på Arkiv Digital och Riksarkivet. Även församlingsböcker och mantalslängder finns online.

Studera bouppteckningar

Där finns information om arvingar samt uppställningar över allt som den avlidne lämnat efter sig, såsom husgeråd, kläder och föremål. Dessa uppgifter går också att söka via webbadresserna ovan.

Läs också: Så kommer du i gång med släktforskning – 10 råd

Prata med tidigare ägare

Leta även upp grannar och andra som kan tänkas veta mer om gårdens historia.

Läs häradsrättens domböcker

Det är gamla tiders domstolshandlingar, med uppgifter om affärer, ekonomi, brott och mycket annat. Här kan man hitta mängder av spännande information om vad som hänt på gården. Sök hos Landsarkivet och på nämnda webbadresser.

Sök i gårdsarkiv

Ibland har större gods samlat egna gårdsarkiv, som kan ha lämnats in till en arkivinstitution. Sök i Nationella arkivdatabasen för information.

Läs också: 9 bra källor för hus- och gårdsforskning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen