Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 maj 2017

Första tinyhuset klart — har allt du behöver på 13 kvadrat

En hållbar, flexibel och enkel livsstil — det är vad Stephen Hinton hoppas att hans tiny house ska ge möjlighet till. Nu står det första lilla huset på hjul klart!

Bild 1/2 FOTO: ISSS Resilience Centre
Bild 2/2

För två år sedan lyfte Stephen Hinton frågan om att starta en tiny house-fabrik under en omställningskonferens i Malmö. Föreningen ISSS i Heby nappade på initiativet bestämde sig för att ta sig an projektet. De startade fabriken som fick namnet Tinyhus i Östervåla i Heby kommun och nu står deras första tiny house klart.

Miljövänligt och flexibelt

Tanken med de små villavagnarna på hjul är att ge möjlighet att bo enkelt, miljövänligt och billigt. Husen är lätta att flytta och kräver inget bygglov. Kanske kan de vara ett sätt att stävja bostadsbristen eller ett sätt att våga börja ett nytt liv utan alltför stor omställning.

– Ett tiny house kan hjälpa ekobyar att få nya medlemmar och omställare och andra att bryta upp från sina liv utan att behöva säga upp sig från jobbet och lägenheten. Det går enkelt att testa att bo på en plats innan man bestämmer sig för att flytta dit, säger Stephen Hinton till Landets fria.

Inbyggd vind- och solkraft

Sovloft, toalett, kök och vardagsrum — allt ryms på de 13 kvadraten.
Sovloft, toalett, kök och vardagsrum — allt ryms på de 13 kvadraten.

Huset som är på 13 kvadratmeter har två sovloft, dusch, torrtoalett, plats för kamin, vardagsrum och kök. Elen till huset kommer från ett inbyggt system med solkraft och vindkraft som gör det möjligt att bo off-grid, så långt ifrån civilisationen som man önskar.

Många lockas av att kunna bo både hållbart och till en låg driftskostnad och intresset för husen har varit stort. Just nu bygger Tinyhus ytterligare två småhus till i sin fabrik i Östervåla.

Fakta – Tiny house

Tiny houses är en rörelse i USA och blev populära att bygga bland en medelklass där barnen flyttat ut. De är ett sätt att bygga bättre istället för större. ”I Sverige har vi en tradition med röda hus och vita knutar, så vi har satsat på hus som ser ut som små torp”, säger Stephen Hinton.

Källa: Landets fria

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen