Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 mars 2017

Fy sjutton för hussvamp – lär känna husets fiende nummer ett

Den gråter, kräks syra och suger musten ur trä med sina långa, trevande fingrar. Här är 6 läskiga fakta om äkta hussvamp.

Bild 1/2
Bild 2/2

Säg äkta hussvamp och husägare får något jagat, skräckslaget i blicken. Inte underligt. Här kan vi redovisa några riktigt läbbiga fakta om en varelse som får det att krypa i skinnet.

1. Titta den gråter

SERPULA LACRYMANS

Den äkta hussvampen heter Serpula Lacrymans på latin. Det betyder ”svampen som gråter”. Tårarna kan ses både på fruktkroppen och det vita mycelet.

Känn dock ingen sympati. Tårarna är ett sätt att bana väg för mycelet. Andra svampar behöver fuktigt trä för att kunna inta nya områden. Den äkta hussvampen startar i fukt, och kan sträcka ut mycel metervis över torra områden till ny mat. Den väter vägen framför sig med tårarna och kan växa 6 millimeter per dag.

2. Dreglar surt

Dry rot fungus fruiting body serpula lacrymans spread on underside of timber floor

Svampen har ett drag gemensamt med rabarbern. Den gör oxalsyra men knappast som trevligt krydda till smulpajen. Hussvampen använder syran för att dregla ner trävirke så att den kan suga åt sig cellulosan i virket, kvar blir vedämnet, ligninet, som ett skört skelett

3. Betong är en bra början

Bildkälla: Anticimex
Bildkälla: Anticimex

Titta under husgrunden eller i anslutning till murstocken om du vill hitta svampen tidigt. Äkta hussvamp behöver fukt och kalk för att få fart. Den använder kalken för att neutralisera oxalsyran som bryter ner virket. Därför är dåligt ventilerade krypgrunder och vattenskadade trähus perfekta boplatser för hussvampen.

4. Lämnar ett snyggt lik

Bildkälla: Anticimex
Bildkälla: Anticimex

Första tecknet på en attack är ett ljust mycel på ytan, senare blir det gråaktigt. När svampen börjar äta av virket bryts det ner i ett typiskt sockerbitsmönster. Ta hjälp av en expert för att ta reda på om det är äkta hussvamp som orsakat skadan eller om det är en mer harmlös nedbrytare i farten.

5. En fruktad blomning

Bildkälla: Anticimex.
Bildkälla: Anticimex.

Själva svampen kommer sent i processen. När hussvampen är väl etablerad och har ätit sig stadig väljer den att skicka upp en fruktkropp. Då är det ofta för sent att hejda den.

6. Kanel överallt… Oj, oj, oj!

Bildkälla: Anticimex
Bildkälla: Anticimex

Brunt damm överallt kan vara ett riktigt dåligt tecken. När svampen skickat upp en fruktkropp och den mognat släpper den ut miljarder med små sporer. I mikroskop kan man se om det är hussvampens spolformade sporer eller ett vanligt, harmlöst trädamm.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen