Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 oktober 2018

Galltvålen – så kan du rengöra med favoriten från förr

Den miljövänliga galltvålen är en beprövad fläckborttagningsmetod och ett utmärkt alternativ för den som vill kemikaliebanta i hemmet. Så här använder du den och det här är den bra för.

 Galltvålen är ett naturligt rengöringsmedel som tar bort fläckar och annan smuts.
Galltvålen är ett naturligt rengöringsmedel som tar bort fläckar och annan smuts. FOTO: GALLTVÅL/iStock

Galltvålen är en hederlig, möjligtvis lite bortglömd, städhjälp i hemmet. Har du en gammal galltvål liggande så kan du vara säker på att den fortfarande är användbar – tvålen har nämligen obegränsad hållbarhet.

Som namnet antyder innehåller tvålen galla från nötkreatur, som produceras av restavfall från vanliga slakterier. Oxgallan gör att galltvålen är extra effektiv på olja och feta fläckar, eftersom gallan är naturens eget sätt att bryta ner fett.

Tvålen är framställd av bland annat kokosolja och palmolja som är ekologiskt odlad och producerad vid Fair Trade-projekt i Brasilien och Dominikanska Republiken.

Läs också: Hemmets värsta kemikaliebovar – de här kan du rensa!

Kritik för ineffektivitet

Företaget Galltvål, som är den ledande producenten, har tidigare fått kritik av SVT Plus (obs: extern länk) för att produkten inte alltid fungerar. Företaget svarade då SVT att eftersom galltvål inte innehåller blekmedel eller optiska vitmedel kan vissa fläckar på vissa textilier vara svårare att få bort än med medel som innehåller detta. Ibland kan man behöva behandla fläcken mer än en gång.

Galltvål lämnar inga spår

Tvålen kan med fördel användas på alla typer av ytor och lämnar inga spår efter sig då den inte innehåller något blekningsmedel. Några användningsområden är: Kläder, bil, cykel, båt, inredning, braskaminer, spis, latex, badrum, mattor, golv, målade ytor, skinn, läder, sadel, ringar och halsband.

Till och med hundar och hästar kan tvättas med galltvål. Det ger en ren och glänsande päls, och du slipper använda kemikalier och parfym till djuret.

Läs också: Giftfritt skurmedel – perfekt för rengöring av såpskurade trägolv

Så använder du galltvål

  • Om du har fläckar på kläder blöter du tyget, gnider in lite galltvål och arbetar upp ett lödder. Låt det ligga en stund och sedan sköljer du med vatten eller tvättar i tvättmaskinen.
  • Den fasta galltvålen rekommenderas till fläckar från växter, gräs, bär, frukt, grönsaker och så vidare. Det gröna klorofyllet i tvålen hjälper till att lösa den typen av fläckar.
  • Den flytande galltvålen rekommenderas till olja, fett, sot och liknande. Ta en blöt duk eller trasa, gnid in med galltvål och rengör som vanligt. Skölj med vatten.

Läs också: Kemikaliebanta hemmet: Expertens 5 bästa tips för nybörjare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen