Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 26 april 2017

Giftfri tomt – 8 steg till miljövänlig trädgård

Klart du vill ha en trädgård som är naturlig – utan gift och kemikalier. Så här gör du!

1. Välj frisk jord

God jord är själva grunden till en frisk trädgård. Var noga med att välja bra jord, så lägger du också bästa förutsättningarna för en sund och giftfri skörd. Med Krav-märkt jord kan du vara säker på att produktionen inte stört miljön, att jorden inte är skadlig för djur människor eller miljö och att jorden inte heller innehåller genetisk modifierade organismer eller för höga halter av tungmetaller.

2. Välj plantor för ditt läge

Vårt svenska klimat ställer ibland höga krav på våra planteringar. Växter som är märkta med ”E-planta” är utvalda för att de tål och trivs i just vårt klimat. Tänk också på vilken växtzon och vilken typ av odlingsplats du har. Är det skuggigt, är jorden kalkrik eller är det ofta blåsigt? Genom att välja växter som trivs naturligt – och genom att så eller plantera dem vid rätt tidpunkt – behöver du inte använda mer gödsel eller bekämpningsmedel än nödvändigt.

3. Köp miljömärkta fröer

I handeln finns en hel del fröer och sättlökar som är ekologiskt odlade. Du hittar dem genom att leta efter Organic-, eller Krav-symbolen. Dessa kommer från moderplantor som odlats i naturgödslad jord.

Under slutet av sommaren kan du också samla in dina egna fröer. Ett naturligt – och roligt! – sätt att få trädgården blomstra år efter år från samma planta!

4. Gödsla naturligt

Ge din plantering extra kraft på naturligt sätt! Välj gärna naturgödsel med animaliskt eller vegetabiliskt ursprung – från ko, höns, häst och får. Organiskt gödsel verkar också över en längre period.

Det finns också många andra smarta sätt att hitta naturlig gödsel i din omgivning: Aska, tång, och gräsklipp innehåller näring och är alla bra jordförbättrare. Utspätt urin eller nässelvatten är också mumma för jorden!

5. Anlägg en kompost

Har du inte redan anlagt en kompost är det hög tid att göra det! Med en kompost får du mer eller mindre konstant tillgång till egen jord och jordförbättring. Ditt organiska köksavfall innehåller enormt mycket näring som är dumt att inte ta tillvara. Att anlägga en kompost är lättare än du tror – bygg en egen eller använd en köpt behållare.

Tips! Ett annat sätt att förbättra din odlingsjord är att då och då gröngödsla. Då odlar du enbart för att tillföra näring till jorden.

6. Hindra ogräset

Det finns sällan anledning att använda giftiga bekämpningsmedel. Ett miljövänligt sätt att mota ogräs är att spruta med en blandning av ättika och vatten.

Allra bäst är om du slipper ogräs överhuvudtaget. Genom att plantera marktäckare mellan plantorna i rabatten får mindre ogräs plats. I köksträdgården kan du använda marktäckduk eller täckbark som stänger ute ljuset för oönskat ogräs.

7. Använd kroppen

Tror du att du måste ha en hel maskinpark för att äga en trädgård. Fel! Använd din egen naturliga kraft till att få fint på din odlingsplätt! Undvik helst bensin- eller eldrivna redskap och låt istället kroppen jobba!

Om du använder en handdriven cylindergräsklippare och en vanlig häcksax slipper du dessutom påfrestande buller som inte passar in i naturen. Är du inte så rörlig kan du välja batteridrivna maskiner framför bensindrivna.

8. Välkomna djuren

Du jobbar inte ensam på din tomt. I lövverket, jorden och på stjälkar och kvistar runt om i trädgården finns massor av små medhjälpare som gärna äter upp de mindre välkomna skadedjuren som bladlöss och mördarsniglar.

Se till att skapa en miljö som lockar nyttodjuren till just din trädgård! Plantera buskar med bär, häng upp holkar och ställ ut fågelbad till fåglarna. Lämna kvar lövhögar till igelkottarna och testa att ställ ut sockervatten till nyckelpigorna!

Du kan också bygga bon och holkar för bin och humlor som hjälper dig med att få bättre skörd.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen