Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 maj 2017

Glädjebesked: Det här behöver du INTE göra med altanen!

Släpp penseln och backa undan från högtryckstvätten. Altanen behöver mycket mindre daltande än du tror.

FOTO: Istock

– Man behöver inte olja altanen för hållfasthetens skull. Träskyddet i den tryckimpregnerade trallen räcker.

Johan Fröbel, chef för teknik och distrigution på Svenskt Trä är stensäker.

Att olja in altanbrädorna är inget man måste göra för att altanen ska hålla längre, fördelen med att lasera eller använda terrasolja är att virket tar åt sig mindre vatten.

– Det blir färre mikrosprickor, förklarar Johan.

Alltså mindre risk för flisor i fötterna, men det har ett pris. När trallen behandlas innebär det att den också drar åt sig pollen och annat skräp som senare ger uteplatsen en svartfläckig beläggning.

Aldrig högtryck

Nästa år blir du tvungen att rengöra ordentligt och olja om. Och vad du än gör, använd inte högtryckstvätt. Den kan förstöra virket.

– Årsringarna i trä består av vårved och sommarved, mjukt och hårt, och högtryckstvätten kan tvätta bort den mjuka vårveden.

Johan Fröbel föreslår såpa och borste. Spola efter med vanlig trädgårdsslang.

Fetare såpa

Oljan har också fått konkurrens av såpan som trallbehandling. Sara Idenfors på Västerbottens såpa i Vilhelmina har märkt att såpan används både för rengöring och milt träskydd för trallvirke och utemöbler.

– Man tvättar rent med såpa och varmt vatten först men välj inte de billiga från mataffären. De brukar vara gjorda på tallolja som är ganska ”vass” och de innehåller inget extra fett som kan skydda trä, råder Sara.

I stället föreslår hon såpa gjord för trägolv, såpa som gjorts på till exempel rapsolja eller linolja.

Enligt Sara skurar man först med borste, varmt vatten och såpa för att få rent. Det extra fettet i en överfettad såpa hjälper till att lösa fet smuts på altanen.

Sedan torkar man med svalt vatten och såpa för att ge träet en fin yta.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen