Fredrik och Hanna rustade "Glashuset" i jämtländska Ede
Högt uppe på berget i jämtländska Ede tronar "Glashuset" med magnifika glasverandor. Nu återställer Hanna och Fredrik huset till dess forna glans.
Han vore nog nöjd om han kunde se hur väl omhändertaget hans ståtliga hus är idag – Erik ”Skäggbasen” Persson.
En man som inte var rik men genom sitt jobb vid skogsbolaget ”Wifsta varv” fick tillåtelse att hugga timmer för eget bruk.
Glashuset i Ede byggdes 1898
1898 började han timra upp det 350 kvadratmeter stora boningshuset plus lagård, stall, loge, jordskällare och smedja och 1901 flyttade han hit med fru och barn.
I dag, år 2020, är det familjen Källströms tre barn som springer över gårdsplanen.
Solen skiner, en flock höns pickar förnöjsamt i gräset och vid ytterdörrens trapp ligger en hundvalp och spejar.
– Så har vi skaffat påfåglar, det känns som ett måste att ha djur på en sådan här gård, säger mamma Hanna Bågling-Källström.
Både hon och maken, Fredrik Källström, är uppvuxna här i Ede, i jämtländska Strömsunds kommun.
Läs också: Anna och Torbjörn har utsikt över hela Siljan
Huset en barndomsdröm
Hanna har alltid drömt om det lite avsides belägna ”Glashuset” på berget med vidsträckt utsikt över Edesjön och omgivande skogar.
– Jag har tyckt att huset varit fint ända sen jag var liten. Kallade det Glashuset för alla dess fönster. När jag hörde att det var till salu hade jag bestämt mig redan innan visning att jag ville ha det, säger hon.
Så restaurerades gården
Fredrik var inte lika entusiastisk först, såg en massa renovering framför sig. Huset såg sunkigt ut med flagande färg och sliten fasad.
Men han ändrade sig när han fick se att huset och de tillhörande uthusen var i förhållandevis gott grundskick.
– För mig blev det stor skillnad när jag insåg att huset inte ska renoveras utan restaureras. Att det handlar om att återta så mycket som möjligt av det gamla, säger han.
Men även restaurering kräver mycket arbete. Fredrik och Hanna har lagt ned hundratals timmar sedan 2017 då de köpte gården.
De har målat, tapetserat, slipat golv – och renoverat fönster. Särskilt Hanna har blivit skicklig på att renovera fönster.
Läs också: 10 saker du kan göra med gamla fönster!
Huset har nämligen över 700 rutor varav många har sett sina bästa dagar.
Men hon stressar inte utan ser fönsterrenoveringen som ett 10-årsprojekt.
– Jag hade aldrig renoverat fönster innan men har lärt mig eftersom. Nu har vi haft kurser i fönsterrenovering här! Nästa steg är att renovera fönstren i punschverandan på nedervåningen, säger Hanna.
Lyfta och timra om gamla väggar
Vissa arbeten lejde de bort till fackmän, som VVS, el och det stora timringsjobbet av den ruttna väggen i ladan.
– Det hade regnat in genom ett trasigt fönster under många år så stora delar av väggen behövdes lyftas och timras om, säger Hanna
Flera rum fått nya tapeter, badrummen har renoverats, köket har bytts ut och under sommaren installeras ett nytt värmesystem.
Behålla originalfärg i gammalt timmerhus
I flera rum har huset själv fått bestämma färgsättning.
– Till exempel den gröna pärlspont vi hittade när vi började riva ut det gamla köket. Vi tog fram den igen och målade i samma gröna nyans, säger Hanna.
En rundtur genom huset visar stora salar, höga fönster och hela fyra verandor varav två inglasade med avancerad snickarglädje.
Här finns taktapeter med fantastiska mönster, sirligt utsmyckade kakelugnar, gedigna brädgolv, linoleummattor, spegeldörrar, takrosetter, tidstypiska tapeter och pärlspont.
Men även funkiskök (totalt har huset haft fyra kök) då inredningen ändrats genom åren.
Glashuset i Ede har haft olika ägare genom åren
Huset har bytt ägare flera gånger. Här har hästhandlare huserat, det har hållits söndagsskola i huset och under en period fanns maggotfabrik i källaren.
Det har målats om och ändrats efter tidens mode.
Spegeldörrar och trägolv har gömts under masonit och linoleummattor.
Men Fredrik och Hanna är tacksamma för att ingen av de tidigare ägarna gjorde några riktigt radikala renoveringar. Huset har fått behålla sin stil i grunden.
I Ede är ”Glashuset” välkänt. Tidigare ägare delade upp huset upp i flera lägenheter som hyrdes ut.
– Ja, det bodde folk lite överallt förr, till och med i källaren bodde en gubbe, säger Hanna och skrattar.
– Huset väcker mycket känslor hos folk i byn. Många har varit här som barn och unga, på söndagsskola eller hälsat på kompisar och har en relation till huset, fortsätter hon.
Läs också: Guide – så forskar du i husets historia!
Forskar i gårdens historia
Hon och Fredrik är intresserade av huset historia och särskilt Hanna har lagt ner mycket tid för att ta reda på mer om gårdens bakgrund.
– ”Skäggbasen” som byggde huset ska ha varit en speciell person, det sägs att folk var lite rädda för honom. Han hade mycket för sig och enligt rykten så ska det finnas ett dolt rum någonstans på gården, där han kunde gömma tjuvskjutna älgar, berättar hon.
Rykten går även om att ”Skäggbasen” blev av med sin gård för att han sålt vidare timret som skogsbolaget tillåtit honom ta ut för eget bruk.
Medverkar i SVT-program ”Det sitter i väggarna”
Han ska ha blivit påkommen på bar gärning och som straff tvingats flytta. Men det finns inga papper eller bevis för att skulle ha dömts för det.
Intresset för husets historia fick Hanna att söka till SVT:s byggnadsvårdsprogram ”Det sitter i väggarna”.
– Vi blev utvalda och i mars var ett filmteam här och filmade och hjälpte oss. Vi får inte avslöja vad vi fick hjälp med men det var otroligt roligt att få vara med om en sådan grej, säger Hanna.
Hela familjen trivs så bra i sitt ”Glashus” på höjden, kanske särskilt Hanna.
– När vi just flyttat in kunde jag gå runt i alla rummen och verkligen känna lycka. Det är så rätt hus för oss. Alla gamla möbler och redskap vi har samlat på oss sedan länge får komma till sin rätt här också, säger hon.
Se mer på Hannas instagramkonto: Glashuset
Namn: Hanna Bågling Källström och Fredrik Källström
Ålder: 37 och 43 år
Familj: Varandra och barnen Elis, 9 år, Vega, 7 år, och Lisa, 5 år. Norbottensspetsen Manfred.
Gör: Hanna är barnsjuksköterska och Fredrik driver eget företag inom service och underhåll i industriteknik.
Bor: Ede, nära Hammerdal i Strömsunds kommun.
Aktuella: Är med ”Det sitter i väggarna” måndag 31 augusti klockan 20 på SVT1
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.