Goda råd för dig som vill bygga bastu
Lisa Gerholm Luhanko förverkligade en dröm om att bygga en egen bastu och vill nu lära ut konsten till fler.
– Sättet jag har byggt den här bastun på är ett av många, men jag har försökt göra en konstruktion som alla kan klara av.
För snickaren Lisa Gerholm Luhanko började det med en gammal höbalsvagn i dåligt skick som grannen skulle sälja. Hon såg direkt att den skulle kunna bli ett perfekt underrede till en dröm hon hade – en bastu på hjul. Vagnen blev hennes, och efter lite svetsande kunde Lisas allra första bastuprojekt börja.
– Det visade sig att det var ett superroligt projekt! Det är litet nog för att man ska kunna göra det mesta själv, men samtidigt komplext och utmanande: Hur ska ventilationen funka, hur ska fukten hanteras, vart ska vattnet ta vägen? Det är kul att klura och problemlösa sådana saker, säger Lisa Gerholm Luhanko.
Började som båtbyggare
Det första bastubygget ledde till fler, och dessutom till ett bokkontrakt. Det resulterade i en praktisk handbok där läsaren får följa ännu ett bastuprojekt från start till mål.
Lisa Gerholm Luhanko säger att det inte finns ett recept på hur man bygger en bastu. Tvärtom, det förmodligen lika många konstruktionsteorier som det finns bastubyggare – och dessutom är det inget som säger att ett bastubad måste ske i en typisk bastu av trä.
– Det finns de som badar bastu i ett tält, en bunker, en naturlig grotta eller en grop i marken också! Sättet jag har byggt den här bastun på är ett av många, men jag har försökt göra en konstruktion som de flesta kan klara av.
Lisa Gerholm Luhanko började en gång i tiden som båtbyggare, men hamnade sedan på en byggnadsvårdsfirma i Norge – något som väckte hennes passion för naturliga material och kloka metoder.
Läs också: Så blev vägtrumman en jordkällare
I dag är hon fast anställd som snickare på Skansen i Stockholm och gör allt från att ta hand om de gamla kulturhusen till att bygga djurhägn. Bastubyggandet är en hobby, men mycket av tänket från byggnadsvården fick följa med in i värmen.
– Gamla beprövade tekniker och material borgar ju för ett bygge som kommer att stå länge och må bra över tid. Det är kärnan i byggnadsvård, att använda metoder och material som vi vet funkar, säger Lisa Gerholm Luhanko.
Bygg av återvunnet
Hon vill också slå ett slag för återbruk av material, något som hon säger att vi inte är så duktiga på i Sverige – mycket användbart byggmaterial rivs ut vid renoveringar och eldas upp i stället för att tas om hand och användas till andra byggen.
– Här finns det ju massor av knep för att både spara pengar och planet i bastubygget, genom att ta hand om friskt rivningsvirke till exempel.
Just återbruk är också nyckeln för att ge den färdiga bastun det lilla extra, enligt Lisa Gerholm Luhanko. Och det hänger ihop med något som många glömmer bort i sin bastuplanering – utsikten!
– Den är jätteviktig! Efter bastupreferenserna är det utsikten man ska överväga. Vad vill du titta på när du bastar, och hur ska bastun placeras för att ge avskildhet? Jag är svag för att återanvända äldre fönster. De har bra kvalitet, fina proportioner, är lätta att få tag på och hyfsat billiga. Renovera och återanvänd sådana, så blir bastun ännu finare.
Att bygga själv är förstås inte helt lätt, men Lisa Gerholm Luhanko tror att de flesta kan göra det mesta i processen – och de moment man känner sig osäker på bör alltid lejas ut till professionella hantverkare. Hon tipsar också om att bygga lite då och då under hela året i stället för att offra en hel semester.
– Under vintern kan man samla material, renovera fönster, måla panel och leta efter kaminer på andrahandsmarknaden. Under påskhelgen fixar man grunden och sedan pytsar man ut resten av arbetet under året – gärna tillsammans med vänner.
Läs också: Bastu nästan lika bra som träning
Byggd för torpet
Lisas bastu är byggd för att passa även ett torp utan rinnande vatten, eftersom man kan ösa sig i bastun och det då blir som ett varmt tvättutrymme. Den har lavar (sittplatser) på olika nivåer för att ge olika temperatur beroende på var man sitter, vilket underlättar om man vill basta med barnen. Det går dessutom att bygga ihop lavarna så att de skapar en 100 centimeter bred brits att lägga en madrass på, så att det lilla huset kan fungera som gästhus vid behov.
Och så är den vedeldad, eftersom det är Lisa Gerholm Luhankos favorit. Särskilt nu när elpriserna är höga.
– Jag tycker också att det är mysigt att pyssla med näver och tända brasan. Det doftar gott och det knäppande ljudet är så härligt. Men min vardagsbastu är faktiskt med el, och har en timer så jag kan göra annat medan den värms. Så båda sorterna har sina fördelar. Det bästa bastubadet är ju det som blir av!
Lisas tips för bastubygget
- Utgå från hur du tycker om att bada bastu. Om du inte vet, försök testa några olika varianter. Ska det vara vått eller torrt? Vill du basta själv eller med många andra? Är det viktigt att ha olika nivåer med olika temperaturer? Hitta en favoritbastuupplevelse och låt den bli målet.
- Kolla med kommunen vad som gäller. Behövs bygglov eller räcker en bygganmälan?
- Låna och hyr verktygen. Det är onödigt att köpa massor, det mesta går att låna från grannar och vänner och större maskiner går att hyra på byggvaruhus. Ska du köpa något, prova dig fram så du hittar verktyg som passar din kropp, som ligger skönt i handen till exempel.
- Ha tålamod! Har du inte har snickrat mycket förut, kom ihåg att det tar tid att lära sig nya saker. Misstag går att rätta till, och glöm inte att det är din allra första bastu – nästa blir ännu bättre. Tänk ”lite snett är också rätt”!
- Bygg gärna tillsammans! Gå ihop ett kvarter, en kolonilottsförening, en båtklubb eller något annat sammanhang och bygg gemensamt. Både byggandet och bastandet blir stärkande och kul!
- Fira framstegen! Ta fasta på gamla traditioner som taklagsfest när taket är lagt, det gör arbetet roligare. Det finns fler gamla traditioner – allt från timmergröt till syllknäpp och röstbandskanna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.