Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 juni 2023

Goda råd för dig som vill bygga bastu

Lisa Gerholm Luhanko förverkligade en dröm om att bygga en egen bastu och vill nu lära ut konsten till fler.

– Sättet jag har byggt den här bastun på är ett av många, men jag har försökt göra en konstruktion som alla kan klara av.

 Den brända ytterpanelen härstammar från Japan och kallas yakisugi – en metod man kan göra själv.
Den brända ytterpanelen härstammar från Japan och kallas yakisugi – en metod man kan göra själv. FOTO: Fredrik Sandberg

För snickaren Lisa Gerholm Luhanko började det med en gammal höbalsvagn i dåligt skick som grannen skulle sälja. Hon såg direkt att den skulle kunna bli ett perfekt underrede till en dröm hon hade – en bastu på hjul. Vagnen blev hennes, och efter lite svetsande kunde Lisas allra första bastuprojekt börja.

– Det visade sig att det var ett superroligt projekt! Det är litet nog för att man ska kunna göra det mesta själv, men samtidigt komplext och utmanande: Hur ska ventilationen funka, hur ska fukten hanteras, vart ska vattnet ta vägen? Det är kul att klura och problemlösa sådana saker, säger Lisa Gerholm Luhanko.

Började som båtbyggare

 Vedeldad bastu kräver lite mer handpåläggning, men det blir en del av ritualen.
Vedeldad bastu kräver lite mer handpåläggning, men det blir en del av ritualen. FOTO: Fredrik Sandberg
 Lisa Gerholm Luhanko.
Lisa Gerholm Luhanko. FOTO: Fredrik Sandberg

Det första bastubygget ledde till fler, och dessutom till ett bokkontrakt. Det resulterade i en praktisk handbok där läsaren får följa ännu ett bastuprojekt från start till mål.

Lisa Gerholm Luhanko säger att det inte finns ett recept på hur man bygger en bastu. Tvärtom, det förmodligen lika många konstruktionsteorier som det finns bastubyggare – och dessutom är det inget som säger att ett bastubad måste ske i en typisk bastu av trä.

– Det finns de som badar bastu i ett tält, en bunker, en naturlig grotta eller en grop i marken också! Sättet jag har byggt den här bastun på är ett av många, men jag har försökt göra en konstruktion som de flesta kan klara av.

Lisa Gerholm Luhanko började en gång i tiden som båtbyggare, men hamnade sedan på en byggnadsvårdsfirma i Norge – något som väckte hennes passion för naturliga material och kloka metoder.

Läs också: Så blev vägtrumman en jordkällare

 Boken Bygga bastu ges ut av Natur & Kultur och kostar cirka 280 kronor.
Boken Bygga bastu ges ut av Natur & Kultur och kostar cirka 280 kronor. FOTO: Jonas Cramby

I dag är hon fast anställd som snickare på Skansen i Stockholm och gör allt från att ta hand om de gamla kulturhusen till att bygga djurhägn. Bastubyggandet är en hobby, men mycket av tänket från byggnadsvården fick följa med in i värmen.

– Gamla beprövade tekniker och material borgar ju för ett bygge som kommer att stå länge och må bra över tid. Det är kärnan i byggnadsvård, att använda metoder och material som vi vet funkar, säger Lisa Gerholm Luhanko.

Bygg av återvunnet

 Gamla fönster passar bra att renovera och sätta in i bastun.
Gamla fönster passar bra att renovera och sätta in i bastun. FOTO: Fredrik Sandberg

Hon vill också slå ett slag för återbruk av material, något som hon säger att vi inte är så duktiga på i Sverige – mycket användbart byggmaterial rivs ut vid renoveringar och eldas upp i stället för att tas om hand och användas till andra byggen.

– Här finns det ju massor av knep för att både spara pengar och planet i bastubygget, genom att ta hand om friskt rivningsvirke till exempel.

Just återbruk är också nyckeln för att ge den färdiga bastun det lilla extra, enligt Lisa Gerholm Luhanko. Och det hänger ihop med något som många glömmer bort i sin bastuplanering – utsikten!

– Den är jätteviktig! Efter bastupreferenserna är det utsikten man ska överväga. Vad vill du titta på när du bastar, och hur ska bastun placeras för att ge avskildhet? Jag är svag för att återanvända äldre fönster. De har bra kvalitet, fina proportioner, är lätta att få tag på och hyfsat billiga. Renovera och återanvänd sådana, så blir bastun ännu finare.

Att bygga själv är förstås inte helt lätt, men Lisa Gerholm Luhanko tror att de flesta kan göra det mesta i processen – och de moment man känner sig osäker på bör alltid lejas ut till professionella hantverkare. Hon tipsar också om att bygga lite då och då under hela året i stället för att offra en hel semester.

– Under vintern kan man samla material, renovera fönster, måla panel och leta efter kaminer på andrahandsmarknaden. Under påskhelgen fixar man grunden och sedan pytsar man ut resten av arbetet under året – gärna tillsammans med vänner.

Läs också: Bastu nästan lika bra som träning

Byggd för torpet

 Fasaden är inte målad, den är kolad på gammalt japanskt vis. Foto: Jonas Cramby.
Fasaden är inte målad, den är kolad på gammalt japanskt vis. Foto: Jonas Cramby. FOTO: Jonas Cramby
 Brädorna fästs ihop, tre och tre, till ett rör. Skorstenseffekten sprider elden och kolar insidan. Foto: Jonas Cramby.
Brädorna fästs ihop, tre och tre, till ett rör. Skorstenseffekten sprider elden och kolar insidan. Foto: Jonas Cramby. FOTO: Jonas Cramby

Lisas bastu är byggd för att passa även ett torp utan rinnande vatten, eftersom man kan ösa sig i bastun och det då blir som ett varmt tvättutrymme. Den har lavar (sittplatser) på olika nivåer för att ge olika temperatur beroende på var man sitter, vilket underlättar om man vill basta med barnen. Det går dessutom att bygga ihop lavarna så att de skapar en 100 centimeter bred brits att lägga en madrass på, så att det lilla huset kan fungera som gästhus vid behov.

Och så är den vedeldad, eftersom det är Lisa Gerholm Luhankos favorit. Särskilt nu när elpriserna är höga.

– Jag tycker också att det är mysigt att pyssla med näver och tända brasan. Det doftar gott och det knäppande ljudet är så härligt. Men min vardagsbastu är faktiskt med el, och har en timer så jag kan göra annat medan den värms. Så båda sorterna har sina fördelar. Det bästa bastubadet är ju det som blir av!

Lisas tips för bastubygget

 Handtaget till bastuns dörr kan täljas av en gren med vacker form.
Handtaget till bastuns dörr kan täljas av en gren med vacker form. FOTO: Fredrik Sandberg
 Egentäljda krokar görs enkelt från grenar med passande form, och kan sättas upp både ute och inne.
Egentäljda krokar görs enkelt från grenar med passande form, och kan sättas upp både ute och inne. FOTO: Fredrik Sandberg
  • Utgå från hur du tycker om att bada bastu. Om du inte vet, försök testa några olika varianter. Ska det vara vått eller torrt? Vill du basta själv eller med många andra? Är det viktigt att ha olika nivåer med olika temperaturer? Hitta en favoritbastuupplevelse och låt den bli målet.
  • Kolla med kommunen vad som gäller. Behövs bygglov eller räcker en bygganmälan?
  • Låna och hyr verktygen. Det är onödigt att köpa massor, det mesta går att låna från grannar och vänner och större maskiner går att hyra på byggvaruhus. Ska du köpa något, prova dig fram så du hittar verktyg som passar din kropp, som ligger skönt i handen till exempel.
 Lavarna på olika nivåer ger en mer flexibel bastuupplevelse.
Lavarna på olika nivåer ger en mer flexibel bastuupplevelse. FOTO: Fredrik Sandberg
 Eftersom bastudörrar inte har låsmekanism behövs andra knep för att hålla dörren stängd. Ett rep med sten i ena änden drar igen dörren med hjälp av tyngdlagen.
Eftersom bastudörrar inte har låsmekanism behövs andra knep för att hålla dörren stängd. Ett rep med sten i ena änden drar igen dörren med hjälp av tyngdlagen. FOTO: Fredrik Sandberg
  • Ha tålamod! Har du inte har snickrat mycket förut, kom ihåg att det tar tid att lära sig nya saker. Misstag går att rätta till, och glöm inte att det är din allra första bastu – nästa blir ännu bättre. Tänk ”lite snett är också rätt”!
  • Bygg gärna tillsammans! Gå ihop ett kvarter, en kolonilottsförening, en båtklubb eller något annat sammanhang och bygg gemensamt. Både byggandet och bastandet blir stärkande och kul!
  • Fira framstegen! Ta fasta på gamla traditioner som taklagsfest när taket är lagt, det gör arbetet roligare. Det finns fler gamla traditioner – allt från timmergröt till syllknäpp och röstbandskanna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen