Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 augusti 2018

Gör som Henrik och Karin – energispara smart och förena nytta med nöje!

Henrik och Karin sparar energi främst för att minska belastningen på miljön. Det har blivit ett kul projekt som aldrig tar slut. Men det är viktigt att inte tumma på levnadsstandarden – något som är högst individuellt.

 Henrik väljer lågenergilampor till lamporna i sitt hus. De sparar mycket energi.
Henrik väljer lågenergilampor till lamporna i sitt hus. De sparar mycket energi.

Energimyndigheten rekommenderar att man ska sänka sin inomhustemperatur för att spara energi. Karin Johansson och Henrik Andersson i Skyttorp tre mil norr om Uppsala, har gått steget längre och fått mys framför brasan på köpet.

Vintertid har Karin och Henrik 18-gradig elvärme på timer i sovrummet. Övriga rum eldar de i när de befinner sig där. Genom hårt arbete har Karin och Henrik sänkt sin elförbrukning från genomsnittliga 25 000 kilowattimmar per år till ynka 2 700. Det känns bra för både plånbok och miljö.

Läs också: Fixa altan för 1 000 kronor

Ingen TV – mer tid

 Karin Johansson och Henrik Andersson har valt en en miljösmart väg i livet. De delar gärna med sig av sina tips för Lands läsare.
Karin Johansson och Henrik Andersson har valt en en miljösmart väg i livet. De delar gärna med sig av sina tips för Lands läsare.

Karin tycker att man ska börja med de viktigaste sakerna som till exempel att leta reda på och byta ut energitjuvar.

– Det är viktigare att byta ut varmvattenberedaren från 1955 än att dra ur sladdar till olika hushållsapparater, även om det är bra av flera skäl. Och köper man begagnade vitvaror kan man spara tusenlappar och ändå få nästan nya modeller.

Karin och Henrik har ingen TV. Det sparar inte många watt, men däremot tid. Tid de kan lägga på nya miljösatsningar eller brädspel med familj och vänner.

Båda tycker att det är viktigt att upprätthålla levnadsstandarden, men att göra det miljövänligt. Gärna med hjälp av tekniken.

Läs också: Solenergi med begagnade solceller

Egna behov

– Ska du lägga om taket? Lägg solcellstak! säger Henrik.

De poängterar att var och en måste se till sina egna möjligheter och behov.

– Alla kan inte tilläggsisolera taket men det är lätt och billigt att sätta tätningslister i fönstren. Är det svårt att sänka elförbrukningen kan man kanske i stället byta till miljömärkt el. Och om jägaren sparar sitt älgkött i en gammal energislukande frysbox är det bättre för miljön än att hen köper nötkött i affären, säger Karin.

Karin och Henrik försöker att ha en helhetssyn och tänka utanför boxen.

Henrik roas av sin gratisapp för energibesparing, Karin lever gärna utan hårtork och torktumlare. Och båda tycker de att frukost på en fäll framför brasan funkar mer än bra – om än resten av huset är lite kallt.

Läs också: Självhushållaren Henrik lönearbetar två dagar i veckan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen