Guide: Så fungerar det med solceller hemma
De senaste åren har det blivit allt populärare att satsa på solceller, men solcellsbidragen går åt snabbt och reglerna är inte alltid så enkla att förstå sig på. Här är några saker att ta hänsyn till för dig som är sugen på solceller.
Förra året tog pengarna till de som ansökt om solcellsbidrag slut redan under det första halvåret. Regeringen vill fortsätta att satsa på den miljövänliga energikällan och lägger därför ytterligare 1,4 miljarder kronor i bidragspotten fram till 2019.
Statligt investeringsstöd för solceller innebär att man får 20 procent tillbaka på installationskostnaden. Vid årsskiftet låg omkring 5 000 ansökningar på hög hos länsstyrelserna, den myndighet som fördelar pengarna.
– Efter att regeringen nu skjutit till mer pengar i budgeten borde ansökningarna som redan finns inne kunna betas av snabbt och sedan ge kortare kötid, säger Björn Karlsson, professor i energiteknik vid Mälardalens Högskola.
Hur mycket får man räkna med att finansiera själv?
– Normalt sätter man upp omkring 20 kvadratmeter solceller med maximaleffekten 3 000 kilowatt om året, vilket kostar 60 000 kronor installerat och klart. Med solcellsbidrag innebär det att 48 000 kronor är kvar att finansiera. Eftersom den årliga besparingen blir maximalt 3 000 kronor tar det tid innan pengarna kommer tillbaka. Då är inräknat en skattereduktion 60 öre per kilowattimme för den solcellsel som skickas ut på nätet.
Läs också: Det här behöver du veta om solceller
Man kan inte få både ROT-avdrag och solcellsbidrag. Vilket är lämpligast att välja?
– Investeringsbidraget är på 20 procent av den totala kostnaden, medan ROT-bidraget efter årsskiftet ligger på 30 procent. Det betyder att investeringen för ett villasystem är värt omkring 12 000 kronor och ROT-avdraget omkring 5 000 kronor.
Samtidigt som regeringen har anslagit mer pengar till solcellsbidrag vill Energimyndigheten slopa det statliga stödet till privatpersoner.
– Vi vill absolut inte bromsa utvecklingen. Men på uppdrag av regeringen att utreda om hur stödet ska komma bäst till nytta har vi kommit fram till att företag och lantbruk bör prioriteras, säger Ola Westberg, presschef på Energimyndigheten.
Myndigheten hänvisar bland annat till att priset på solceller gått ner kraftigt och till ROT-avdraget som redan finns för privatpersoner.
– Men så länge inget beslut har tagits i frågan är det fortfarande fritt fram för privatpersoner att ansöka om solcellsbidrag, tillägger han.