Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 januari 2019

Guide: Så säljer du på nätet

Har du skralt i kassan men gott om prylar? Då kan du enkelt omvandla sakerna till slantar. Land guidar dig till hur du bäst prylbantar – och samtidigt tjänar pengar.

 Många svenskar har en rad med saker de skulle kunna sälja.
Många svenskar har en rad med saker de skulle kunna sälja. FOTO: Istock

Vi svenskar sitter på mängder av prylar vi slutat använda. Enligt auktionssajten Traderas egna siffror från 2018 har en genomsnittlig familj kläder och prylar till ett värde av 30 000 kronor som bara ligger och skräpar. Begagnatjätten Blocket är mer modesta och anger siffran 18 000 kronor. Alldeles oavsett korrekt krontal så är trenden tydlig: De flesta har prylar som skulle kunna förvandlas till pengar.

Säljguide

Givetvis vill alla inte sälja allt. Men ett och annat har du säkert i förråd, garderober och leksakslådor som skulle skänka någon annan glädje – och dig själv en liten extra slant.

Allt du behöver är en uppkoppling, något att fotografera med – och lite grejer att sälja.

Här är Lands smarta guide till vad du ska tänka på när du ska sälja dina grejer på nätet.

Läs också: Spartips för fattiga januari

Bra andrahandsvärde

Kläder till både barn och vuxen, leksaker och elektronik är storsäljare. Populära varumärken och bra skick ger ofta en extra skjuts. Märkeskläder, då främst till dam, är också ständiga favoriter. När det kommer till elektronik ger nyare saker mera pengar.

Men även äldre grejer (en 8-bitars Nintendo i bra skick, den allra första iPhone-modellen med mera) kan gå oväntat bra – om det gått tillräckligt med tid och de har fått kultstatus.

Tänk på att alla sorters samlare (vinylskivor, frimärken, porslin, Star Wars-figurer, Pokémon-kort osv) är flitiga besökare på auktionssajterna. Kanske har du något du själv tröttnat på men som skulle göra en samlare överlycklig?

 Tänk på tidpunkten för försäljningen. Vinterjackor och skidor är lättare att bli av med i januari än i juli.
Tänk på tidpunkten för försäljningen. Vinterjackor och skidor är lättare att bli av med i januari än i juli. FOTO: Istock

Sälj under rätt period

Att tänka efter säsong är inte dumt. Trädgårdsprylar och cyklar är inte så stor idé i december. Vinterjackan får du nog inte många kronor för i juli då de flesta har tankarna på isglass och sand mellan tårna. Var strategisk och vänta hellre till rätt tid än att förlora tid (och pengar) i onödan.

Undersök andrahandsmarknaden

Även om grejen du vill bli av med har tappat sitt värde för dig kan den fortfarande vara värdefull för någon annan. Gör en liten marknadsundersökning inför varje försäljning. Vad säljer andra samma (eller liknande) saker för? Kolla av sajterna då och då. Priserna kan skifta plötsligt, beroende på trender och årstid.

Snåla inte med informationen

Beskriv det du ska sälja noga. För mycket information är nästan alltid bättre än för lite. Säljer du kläder? Var noga med att ange modellnamn och material. Den ambitiöse mäter plagget och anger måtten i annonsen. Är det en elektronikpryl du vill kränga så ska du tänka likadant där. Om det är, säg, en iPhone 6 du säljer så räcker det inte att bara skriva ”iPhone säljes”. Var noga med exakt modell, nummer, eventuell årsmodell, kanske även minneskapacitet samt mått och vikt. Märker du att du börjar få frågor om din annons (”vilken modell är det?”) så har du inte varit tillräckligt tydlig och kan behöva uppdatera annonsen.

Läs också: Varorna som går bäst på Tradera

Ge ärlig information

Givetvis måste du noga tala om eventuella skavanker på produkten. Kärvar dragkedjan till ena fickan? Har telefonskärmen en hårfin spricka? Allt detta måste stå med och helst synas på bild. Du vill inte fara med halv- eller osanningar och din köpare vill inte få en otrevlig överraskning i brevlådan.

Lägg tid på bilderna

Att fotografera saker till försäljning kan vara svårt. Många tar bara en (halvrisig) bild, nöjer sig med det och lägger upp. Tid är nyckeln här. Lägg en stund på varje föremål. Fota prylen från alla håll och kanter, allra helst i bra ljus (dagsljus). Ta gärna många bilder och välj ut de som är snyggast och samtidigt ger en ärlig bild av föremålets skick. De flesta säljsajterna låter dig lägga upp en handfull bilder utan extra kostnad. Vill du ha med ännu fler bilder i din annons går det också, men då kostar det en slant.

Gallra hårt

En bra grundregel är att rensa ut sådant som du inte använt det senaste året. Känn efter. Kommer du att använda den här saken igen? Känner du starkt för den? I så fall kanske du ska vänta med att sälja just den? Om den däremot är oanvänd sedan ett år eller mer, du sannolikt inte kommer att använda den mer och du inte hyser några särskilt starka känslor för den, så är det läge att sälja.

Vilken sälj-sajt är bäst?

Här väljer du helt efter vad som passar dig.

  • Somliga gillar auktionssajten Tradera medan andra ogillar långsamheten och ovissheten i själva auktionsförsäljningen.
  • En del tycker att Blocket är smidigast, medan andra tycker att försäljningsavgiften är för saftig eller ryser vid tanken på stressen att behöva tala med en massa prutsugna köpare i telefon.
  • Sellpy är smidigt, men avgiften äter kanske upp en för stor del av din vinst?
  • För den sociale (i en stad) kan Shpock vara ett alternativ.
  • Lokala Facebook-grupper kan ha livliga köp- och säljsektioner. Kanske grannen är ute efter just sådana skridskor du tänker sälja?

Kolla runt. Känn efter. Garanterat hittar du en lösning som känns bra för dina behov.

Frakt, hämtning eller mötas upp?

Se ovan. Det beror helt på dina egna behov och möjligheter.

Att skicka din sålda vara i paket är en rimlig lösning om du och köparen bor långt ifrån varandra. Fraktkostnad är dock ett kapitel i sig, och något du behöver kolla upp. Paketleverantörerna har portotabeller på sina hemsidor. Somliga är billigare än andra, men kräver i gengäld mer arbete från din sida (mäta, väga, skriva ut fraktsedlar).

Föredrar du att köparen kommer till dig för att hämta varan är det såklart en idé. Andra föredrar att mötas upp någonstans för att överlämna varan. Var dock noga med att ha fått betalt i förväg, för att slippa en eventuell obehaglig överraskning.

Bortskänkes

Tänk på att pengar inte är allt. Du kan också hjälpa andra genom att lämna dina kläder och saker till hjälporganisationer som Stadsmissionen och Myrorna. Det ger visserligen inget klirr i kassan för dig, men du får mer plats hemma på samma gång som du gör en god gärning.

På till exempel Bortskänkes.se och Bjussa.se kan du kostnadsfritt lägga upp en annons om prylar du skänker. Här brukar det gå undan och man blir ofta snabbt av med sin vara – perfekt om du till exempel inväntar en ny soffa och inte kunnat sälja din gamla.

Lycka till!

Läs också: 5 saker du alltid ska köpa begagnat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen