Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 januari 2018

Hållbara val – julgranens sista resa

Nu är det dags för julgransplundring och därefter kastas granen ut. Det finns många sätt att se till att granens sista resa blir hållbar.

FOTO: Mostphotos

Tjugondedag Knut, den 13 januari, ska granen kastas ut, enligt traditionen. När plundringen är klar gäller det att återvinna granen på något sätt.

Ingen plastsäck

Allt fler tänker i dessa banor, vilket ger företag som Returens återvinningscentral bråda tider. Många av granarna hämtas upp och bränns. Men även då finns saker att tänka på.

– Man ska inte lämna granen i en plastsäck, utan ställa den vid tomtgräns som den är, synlig så att den är lätt att se, säger Albert Wulcan på Returens återvinningscentral till Sveriges Radio P4 Väst.

Uttjänta plastgranar ingår i inte i graninsamlingen, utan ska köras direkt till återvinningen.

Läs också: 5 fula plastvanor du enkelt kan rensa bort

Olika hantering

Sveriges Radio P4 Väst har sammanställt några hur några kommuner i Väst hanterar återvinningen. Ofta finns flera alternativ i en kommun. Granens sista avslut blir som brasved, flis, täckmassa eller som avfall i trädgårdar.

Olika i olika kommuner

I Vänersborg hämtar kommunen granar som villaägare ställer ut vid soptunnan eller tomtgränsen. Uddevalla har julgransplundring där granarna mals till flis och eldas upp i värmeverket. I Trollhättan mals granarna ned till anläggningsjord till soptippen vid Munkebo. I Munkedal och Sotenäs transporteras granarna av ägarna till en återvinningscentral där de blir trädgårdsavfall.

Läs också: Så fryser du in maten – helt plastfritt!

Tips

Undvik att ställa ut grannen var som helst, lägga den i grovsoprum eller att elda upp granen själv, om du inte har bra eldningsmöjligheter.

Om det finns granhämtning, utnyttja den och lägg granarna på anvisad plats, speciella hämtningsställen eller i en del fall vid den egna soptunnan.

Lämna inte något kvar på granen, såsom exempelvis glitter eller pynt.

Granen ska helst lämnas naturell, inte inslagen i plastpåse eller annan förpackning.

Håll även gärna granen ren från is, snö och smuts när den lämnas in.

Plastgranar ingår inte i kommunernas återhämtning utan ska köras direkt till återvinningen, som annat plastskräp.

Kasta granen i sjön. Traditionen med julgransvassar har under senare år återkommit – och det är bra för fisken. Men släng granarna på lämpliga ställen och med eventuella vattenägares tillstånd.

Läs också: Pinsamt! Här är felen du gör när du sopsorterar

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen