Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 juni 2020

Hampa – 6 miljösmarta användningsområden

Hampa toppar listan över klimatsmarta, hållbara och tåliga grödor. Här är sex miljövänliga sätt att använda hampa.

 Hållbara grödan hampa har många miljösmarta användningsområden.
Hållbara grödan hampa har många miljösmarta användningsområden. FOTO: Istock, Stefan Lindblom

Hampa började odlas i Sverige redan på järnåldern, mest för att tillverka rep, säckar och grova nät.

Ännu på 1950-talet odlades cirka 1000 hektar och det fanns beredningsverk på flera ställen.

Hampaodling förbjöds

Men 1970 förbjöds all odling av rädsla för den narkotiska effekten, trots att det bara odlades industrihampa utan ruseffekt. Då försvann både odlingskunskap och maskiner.

2005 tilläts odling igen men bara av godkända sorter av industrihampa, med hårda kontroller av att halten av det narkotiska ämnet THC-halt är lägre än 0,2 procent.

Läs också: Jeanette och Robert odlar bygghampa

Hampaodlare i motvind

I början var framtidstron stark bland odlare och forskare. Hampa sågs som en framtidsgröda med stora miljöfördelar, bland annat kan den odlas utan kemiska bekämpningsmedel.

Men i dag finns bara ett 40-tal entusiaster till odlare kvar, som kämpar i motvind mot hårda regler och svårigheter att utveckla branschen.

– Det är som man motarbetar oss. Vi har till exempel i flera år försökt få ett EU-stöd för hållbarhet, för att bygga om befintliga maskiner till hampskörd och beredning. Men vi har varje gång fått nej på grund av småsaker, menar Roger Olofsson.

Han är en av odlarna i västgötska Grästorp som gått ihop i en ekonomisk förening, Hampaprodukter. De tillverkar och säljer allt från isolering och djurströ till hampfrön och olja.

Stor efterfrågan på svensk hampa

Han menar att efterfrågan är mycket stor på svenskodlad hampa till byggmaterial och isolering. Men det behövs beredningsmaskiner för att få en storskalighet som gör det lönsamt.

– I dag får vi importera, det kostar mycket att få upp en lastbil från Frankrike. Det ger ett högt pris som avskräcker många kunder, säger han.

Han och de andra odlarna ger dock inte upp. Nyttan av hampan överväger och de hoppas på en väg framåt snart.

Industrihampan har också använts till att göra CBD-olja, ett slags naturläkemedel, icke narkotiskt. Men alla sådana produkter förbjöds helt förra året. Hampaextrakt (CBD-produkter) får inte säljas som vare sig naturläkemedel eller livsmedel utan prövning och godkännande i både Sverige och EU.

Läs också: Så handlar du kläder hållbart – 7 tips!

6 miljövänliga sätt att använda hampa!

Hampa som byggmaterial

 Robert Nilsson, hampaodlare i Skåne visar upp en kloss av den miljövänliga och starka hampabetongen
Robert Nilsson, hampaodlare i Skåne visar upp en kloss av den miljövänliga och starka hampabetongen FOTO: Stefan Lindblom

Hampans långa fiber kan göras till lösull, ett hållbart alternativ till glas- och stenull som isolering. De korta hårdare fibrerna kan med kalk och vatten och bli till hempcrete, hampbetong.

Tester vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut visar att hampaull som isolering blir en effektiv koldioxidsänka då hampa binder mer koldioxid än andra växter. För varje kilo isolering som används binds 1,4 kg koldioxid.

Hampa som bioplast

På Textilhögkolan i Borås har professor Mikael Skrifvars lett försök med att omvandla bland annat hampatyg till bioplast. Den kan användas till bilkomponenter, byggmaterial och sportartiklar. Fördelen är att den har låg vikt och kan återvinnas. Men mer forskning behövs innan hampaplast kan blir ett verkligt alternativ.

Hampa som mat

 Hampfrön är rika på fullvärdiga proteiner och oljan på nyttiga fettsyor.
Hampfrön är rika på fullvärdiga proteiner och oljan på nyttiga fettsyor. FOTO: Istock

Hampfrön är en av de bästa vegetabiliska proteinkällorna, visar flera studier. Det innehåller alla nio essentiella aminosyror, plus nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Smaken är lite nötig och fröna kan blandas i smoothies, bröd, med mera. Även hampolja är eftertraktad för sina nyttiga fettsyror.

Hampa till etanol

En studie vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet visar att hampa kan vara en effektivråvara för att tillverka etanol. Det viktiga är att den förbereds rätt före jäsning. 1 procent svavelsyra och 180 graders värme gav den största etanolavkastningen enligt studien.

Hampa som tyg

Textilier av hampa har lägre ekologiskt fotavtryck än bomull, när man räknar hela livscykeln. Hampatyger är slitstarka och liknar linnetyg. Fibrerna behöver bearbetas för att bli mjukare. Men idag finns inga beredningsverk i Sverige och därmed går det inte att tillverka ett svenskt hampatyg.

Hampa mot ogräs och som jordförbättrare

Thomas Prade är en av forskarna på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet som i fältförsök sett att hampa är en bra mellangröda som kväver ogräs, har bra tillväxt och snabbt mycket biomassa. Bra för att förbättra jorden och bekämpa ogräs utan kemikalier.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen