Här är soporna som har värst klimatpåverkan
Genom att inte alltid köpa nytt och att återvinna det som ska slängas, kan du vara med och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Dina sopor kan vara en större miljöbov än vad du tror – här är prylarna som påverkar klimatet mest när du slänger dem!
4,7 miljoner ton avfall slängdes i Sverige under 2018 – avfall som i många fall hade kunnat återvinnas eller återbrukas. På uppdrag av Svenskt Avfall räknade Svenska Miljöinstitutet på hur prylarna vi slänger påverkar klimatet.
I rapporten ”Klimatpåverkan från olika avfallsfraktioner” listas de trettio vanligaste avfallsprodukterna i Sverige. Här är några av dem som påverkar klimatet mest!
Elavfall
Nyproduktion av elektronik leder till stora koldioxidutsläpp. Gruvutvinningen av litium och kobolt som används till batterier förknippas med dåliga arbetsförhållanden, barnarbete och stor miljöförstöring i form av bland annat vattenförorening.
Mobiltillverkarna uppmuntrar oss till att hela tiden uppdatera till den nyaste versionen av deras smartphones, men genom att fortsätta använda en mobiltelefon som funkar i stället för att slänga den, alternativt köpa en begagnad telefon, gör du i genomsnitt en besparing på 415 kilo koldioxid per kilo avfall (det vill säga ett kilo slängda mobiltelefoner leder indirekt till ett utsläpp av 415 kilo koldioxid).
Läs också: Så lever du ett mer hållbart liv – 10 handfasta tips
Textilavfall
Att producera nya textiler kräver stora mängder kemikalier, vatten och energi. Värst är bomull – bara tillverkningen av en t-shirt i bomull kräver i snitt 2 700 liter vatten. Ett annat vanligt material är det konstgjorda syntetmaterialet polyester, som görs av fossil olja. Över 40 procent av den energi som går åt vid textilproduktion kommer från länder där förnybar energi sällan används. För varje kilo textil du inte slänger sparar du ungefär 25 kilo koldioxid.
Aluminium
Framställning av ett ton aluminium kräver cirka 10 000 kWh fossilbränsle och dessutom nästan 20 000 kWh elkraft. Att återvinna aluminium sparar 8,2 kilo koldioxid per kilo avfall. Jämfört med att tillverka nytt aluminium så är tillverkningen med återvunnet aluminium nästan 20 gånger så energisnålt. Då sparas 95 procent av den energi som vanligtvis går åt för aluminiumtillverkning.
Sparar runt ett kilo koldioxid
Däckavfall: Återvinning av däck sparar cirka 1,1 kilo koldioxid per kilo avfall.
Metallskrot: Sparar nästan 1 kilo koldioxid per kilo avfall
Plast (utöver förpackningar): Lämna in exempelvis hinkar och trädgårdsmöbler till din kommuns återvinningscentral. Det sparar cirka 0,6 kilo koldioxid per kilo avfall.
Här kan du läsa hela Svenska Miljöinstitutets rapport.
Källa: Sveriges Natur
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.