Har du koll? 5 risker med vedeldning
Dags för värmande vedbrasor hemma? Här är fem risker du kanske inte känner till.
Nu när kylan tar allt större delar av Sverige i sitt grepp så ökar eldningen av ved i våra hem. Både i trivselbrasor och värmepannor.
Det är inte helt riskfritt. Enligt Södertörns Brandvärn och försäkringsbolaget IF och Umeå sotningsdistrikt finns det flera stora risker med vedeldning. Här är 5 risker med vedeldning du kanske inte kände till
(Även om det är skillnad på olika eldstäder, moderna respektive gamla med mera. Läs alltid tillverkarens anvisningar).
1. Fel bränsle
Björk, lönn och bok går bra att elda. Men ek avger så höga temperaturer att både skorstenen och eldstaden kan skadas.
Gran och tall går bra men se till att ha ett rejält gnistskydd. Vill du elda med pelletsbriketter och annan pressad flis bör du kolla om din eldstad är godkänd för det.
Läs också: Gör din egen vedlåda – enkelt och snyggt!
2. Eldar för länge
En generell regel är att man inte ska elda längre än i 3-4 timmar och sedan låta eldstaden vila lika länge.
Det kan variera beroende på eldstad, så kolla tillverkarens anvisningar.
3. Använder för mycket ved
En annan generell regel är att inte elda med mer än 2,5- 3 kilo torr ved per timme för att undvika överhettning.
Det kan variera beroende på typ av eldstad, hur ny eller gammal den är – kolla tillverkarens anvisningar.
Läs också: Välj rätt ved till eldningen – 8 heta tips
4. Dold glöd i askan
Askan är en stor riskfaktor för bostadsbränder, om den ställs ut på altanen, verandan eller intill huset innan den har slocknat helt.
Måste läggas i ett brandsäkert kärl med tättslutande lock, på ett underlag som inte kan fatta eld.
5. Otät skorsten
Att skorstenen är besiktigad och tät är viktigt. En otät skorsten kan orsaka soteld och läcka gaser som kolmonoxid som i värsta fall är dödliga. Även dålig förbränning av veden är en riskfaktor,
Läs också: 3 enkla steg – så väljer du bäst värmesystem för ditt hus