Hemberedskap - så funkar det
Vid en kris i samhället eller en samhällsstörning så förväntas vi klara oss själva i en vecka utan samhällets hjälp. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar därför att vi ska se till att ha hemberedskap – det vill säga: förutsättningar att klara oss själva upp till en vecka.
Om samhället utsätts för en störning och det blir ett långvarigt strömavbrott som äventyrar värme och vatten så ska alla ha så kallad hemberedskap, det menar Myndigheten för samhällsberedskap, MSB. Om elen slås ut så blir det svårt att förvara och laga mat, att hålla sig varm och det finns risk för att maten i affärerna tar slut och att det inte finns möjlighet att handla med bankkort.
Förbered en krislåda
Därför rekommenderar MSB att man förbereder en krislåda hemma och ser till att man tänkt igenom innehållet i krislådan ordentligt utifrån ens egna behov och krav. Det handlar om mat och dryck så klart men också om mediciner, hjälpmedel och annat som kan vara viktigt för den som drabbas av samhällsstörningen.
Förbered med livsmedel
MSB har också bestämt att årets krisberedskapsvecka, som hålls varje år, ska ha tema mat och det är ytterligare ett sätt att få oss att få upp ögonen för hur viktigt det är med hemberedskap.
– När vi pratar hemberedskap är mat det som många kommer att tänka på och människor tar gärna till sig tips om vilka matvaror som kan vara bra att ha i sin krislåda. Att vi inte kan ta för givet att alltid ha tillgång till varor i överflöd och bara dra betalkortet i kassan visade sig också förra sommaren i samband med cyberattacken mot en stor livsmedelskedja, säger Christina Andersson, samordningsansvarig för Krisberedskapsveckan på MSB.
Läs också: Preppa smart – så gör du!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.