Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 18 december 2018

Hemma hos Erika Åberg – expert i SVTs "Det sitter i väggarna"

Lågbo

Följ med hem till Erika Åberg, byggnadsvårdsexpert i SVT-succén "Det sitter i väggarna". Även hennes hus har en rörande historia med ett brev gömt inuti en vägg.

 Kika in hos Erika Åberg, SVTs byggnadsvårdsexpert, i hennes hus i Lågbo i Gästrikland.
Kika in hos Erika Åberg, SVTs byggnadsvårdsexpert, i hennes hus i Lågbo i Gästrikland. FOTO: Maria Hansson

Den skavda och sirliga grinden är ett första tecken på Erika Åbergs byggnadsvårdsfilosofi.

Nämligen att renovera varsamt, ”lyssna på huset” och inte ha för bråttom.

Bor på liten bondgård

 Gården är en liten bondgård som byggdes åt det nygifta paret Katarina och Karl-Fredrik 1911.
Gården är en liten bondgård som byggdes åt det nygifta paret Katarina och Karl-Fredrik 1911. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Du har kanske sett henne i SVT-serien ”Det sitter i väggarna” där hon och historikern Christopher O’Regan besöker gamla hus runt i Sverige, forskar i dess historia och ger råd om varsam renovering.

Själv bor hon på en liten bondgård i Lågbo, Gästrikland, intill en susande tallskogen ett stenkast bort från den mäktiga Dalälven.

– Ja, det är nästan för fantastiskt – att ha skogen och älven så nära, säger Erika lyriskt.

Såg husets potential

 Boningshuset med sin fina pardörrar byggdes 1911 men byggnaden är troligen från 1800-talet och flyttades från Hedesunda.
Boningshuset med sin fina pardörrar byggdes 1911 men byggnaden är troligen från 1800-talet och flyttades från Hedesunda. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Men själva huset var i uselt skick när hon och maken Björn köpte det. Ytterdörren var prickig av mögel, huset var fuktskadat, plåttaket rostigt och när de vred på kranen rann orangebrunt vatten.

– Men jag föll för trädgården, de här gamla, knotiga fruktträden. Och vi såg husets potential, säger Erika.

Läs också: Så renoverar du drömhuset – steg för steg

Trädgården i vintervila

 De svarta hönsen följer kacklande Erika i hälarna. Odlingsbäddarna omgärdade av sten, från gamla grindstolpar, vilar för vintern.
De svarta hönsen följer kacklande Erika i hälarna. Odlingsbäddarna omgärdade av sten, från gamla grindstolpar, vilar för vintern. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Ett par svarta höns följer henne kacklande i hälarna när vi går runt i den återskapade men nu vintervilande trädgården.

De gamla perennrabatterna med spretiga stänglar och frostnupna kryddodlingar i pallkragar i hörnet.

Vackert åldrade pardörrar

 Pardörrarna från 1900-talets början är målade i linoljefärg som åldras vackert.
Pardörrarna från 1900-talets början är målade i linoljefärg som åldras vackert. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Det är kyligt i luften och frost på ängen framför huset. Vi får snabbt stänga de vackert åldrade pardörrarna för att inte släppa in kall luft.

Inne i köket är det varmt och gott. Erika dukar upp kaffe och kakor på det rejäla träbordet med färgen lite bortnött.

Funkisskåpen kvar i köket

 Ombonat kök som inte renoverats mycket alls. Dock fanns ingen vedspis men den murade kåpan finns kvar.
Ombonat kök som inte renoverats mycket alls. Dock fanns ingen vedspis men den murade kåpan finns kvar. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Köket ser trivsamt ”orenoverat” ut, med det gamla kaklet och funkisskåpen kvar.

– Många vill gärna återskapa stilen från tiden när huset byggdes och river ut allt och låter bygga helt nya köksskåp i gammal stil. Kanske tar stora lån för att renovera hela huset på en gång, säger hon.

Olika stilar samtidigt

 Gammaldags känsla med slagbord, såpskurade golv och pärlspont.
Gammaldags känsla med slagbord, såpskurade golv och pärlspont. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Det är en ny företeelse menar hon. Förr hade människor inte ekonomiska medel att göra totalrenoveringar och riva ut hela kök.

– Nej, man hade olika stilar och tidsåldrar samtidigt. Byggde om vartefter familjen ändrades, lade till och tog bort under åren, säger hon.

Läs också: Steg för steg: Så renoveras ett gammalt fönster

Husets rörande historia

 Erika älskar funkiskök och ville absolut behålla huset egna. Dock fick ett av skåpen ersättas av ett nybyggt i gammal stil, då det var impregnerat av mus-kiss!
Erika älskar funkiskök och ville absolut behålla huset egna. Dock fick ett av skåpen ersättas av ett nybyggt i gammal stil, då det var impregnerat av mus-kiss! FOTO: Fotograf Maria Hansson

För precis som husen i SVT-serien har även detta hus en berörande historia, som Erika har forskat i.

– Det var dottern till bonden på Lågbo gård som blev kär i drängen. Det accepterades av bonden, för drängen var en väldigt redig karl. När de gifte sig fick de hjälp bygga den här lilla gården, berättar hon.

Spår av förra ägarna

 Dotterns Eleonoras rum, i en av de ombyggda kattvindarna på övre våningen.
Dotterns Eleonoras rum, i en av de ombyggda kattvindarna på övre våningen. FOTO: Fotograf Maria Hansson

På väggen hänger ett inramat fotografi på Katarina och Karl-Fredrik som paret hette. Huset är fullt av spår av dem och deras barn och barnbarn.

– De känns nästan som min egen släkt numera, säger Erika.

Sovrummet i det gamla köket

 De första ägarna, bonddottern Katarina och den redlige drängen Karl-Fredrik på äldre dar. Som nygifta fick de huset i present av svärfadern - bonden på Lågbo gård.
De första ägarna, bonddottern Katarina och den redlige drängen Karl-Fredrik på äldre dar. Som nygifta fick de huset i present av svärfadern - bonden på Lågbo gård. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Hennes och Björns sovrum ligger i det som var köket i den lilla enrummare som byggdes åt Katarina och Karl-Fredrik när de blev gamla och sonen och hans familj tog över undervåningen.

Den lilla diskbänken och vedspisen står kvar och skafferiet är nu garderob.

Nött skafferidörr bevaras

 Spår av Katarina och Karl-Fredriks lilla kök på övervåningen. Skafferidörren är nött av att ha öppnats många gånger och skåpens originalfärg är kvar, imiterad Kolmårdsmarmor.
Spår av Katarina och Karl-Fredriks lilla kök på övervåningen. Skafferidörren är nött av att ha öppnats många gånger och skåpens originalfärg är kvar, imiterad Kolmårdsmarmor. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Men skåpen har kvar sin originalgröna Kolmårdsmarmorfärg.

– Jag älskar att se spåren av dem. Här har de öppnat många gånger för att ta fram skorpor och hårt bröd säger Erika och stryker över den bortnötta färgen på det gamla skafferiets dörr.

Trappräcket dolde hemlighet

 Det stilfullt enkla trappräcket var dolt bakom masonitskivor. Och innanför dem ett spännande brev.
Det stilfullt enkla trappräcket var dolt bakom masonitskivor. Och innanför dem ett spännande brev. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Hon har även fått en riktig hälsning i form av ett brev som gömts bakom masonitskivor som spikats över ett trappräcke.

– Jag ryser alltid lite när jag läser det här, säger hon och tar fram ett gulnat brev med sirlig handstil.

Brev från företrädaren

 "Hälsningar till mina efterträdare på gården, jag vet ej om det blir våra barn eller vilka det blir", inleds det ganska långa brevet.
"Hälsningar till mina efterträdare på gården, jag vet ej om det blir våra barn eller vilka det blir", inleds det ganska långa brevet. FOTO: Fotograf Maria Hansson

”Hälsningar till mina efterträdare på gården, jag vet ej om det blir våra barn eller vilka det blir”, inleds det ganska långa brevet.

– Det skrevs ganska sent 1973, när han byggde om här, men är ändå så fint att hitta. Jag tycker att fler som renoverar ska lämna meddelanden till framtida ägare, säger Erika.

Läs också: Forska kring ditt hus – lathund för att komma igång

Dörrar med spröjsade fönster

 Övervåningen flödar av ljus sedan Erika och hennes man tog bort en vägg och satte in två glasdörrar med pröjs och fin patina.
Övervåningen flödar av ljus sedan Erika och hennes man tog bort en vägg och satte in två glasdörrar med pröjs och fin patina. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Men lite har de byggt om och förändrat. Som att de rev en vägg på övervåningen satte in två gamla dörrar med spröjsade fönster som släpper in mycket dagsljus.

Och att de använde ett av sovrummen på bottenvåningen till ett nytt fint badrum med fönster i två väderstreck.

Ny toalett i 1920-talsstil

 Badrummet är stort, ljust och har en "tron" - en gammal toalettstol med cistern på väggen och kedja att dra i (syns ej på bilden dock).
Badrummet är stort, ljust och har en "tron" - en gammal toalettstol med cistern på väggen och kedja att dra i (syns ej på bilden dock). FOTO: Fotograf Maria Hansson

Och en nytillverkad toalett i 1920-tals stil med cistern på väggen och handtaget hängande i en kedja.

– Ja den här tronen kostade nästan mer än hela vår badrumsrenovering, säger Erika och skrattar.

Second hand- och loppisfynd

 De antika möblerna samsas med nya, som den bekväma nyköpta soffan som passar bättre för en familjs fredagsmys än en hård 1940-talssoffa.
De antika möblerna samsas med nya, som den bekväma nyköpta soffan som passar bättre för en familjs fredagsmys än en hård 1940-talssoffa. FOTO: Fotograf Maria Hansson

För i övrigt har hon och hennes man nästan enbart återbrukat material och prylar från den egna ladan, loppisar och second handbutiker.

Stilen på möbler, tapeter och prylar är från husets barndom 1910-1940-talen.

Gillar att måla och tapetsera.

 Mysigt och murrigt i biblioteket. De platsbyggda hyllorna har maken Björn byggt och målat i mörkbrun färg. Tapeterna är från 1920-talet och fåtöljen och bordet är loppisfynd.
Mysigt och murrigt i biblioteket. De platsbyggda hyllorna har maken Björn byggt och målat i mörkbrun färg. Tapeterna är från 1920-talet och fåtöljen och bordet är loppisfynd. FOTO: Fotograf Maria Hansson

De har velat undvika den ekonomiska stress som ett köp av ett gammalt hus lätt kan bli.

Det mesta har de gjort själv, förutom el-, vatten- och avlopp. Både Erika och Björn tycker det är kul att måla och tapetsera.

Men visst har det varit tufft att bo i ett renoveringsobjekt med två små barn.

Renoveringen fick ta tolv år

 Den gamla kakelugnen är en skön värmekälla på vintern.
Den gamla kakelugnen är en skön värmekälla på vintern. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Erika är så tacksam för att både hennes och Björns föräldrar bor i närheten och kunnat hjälpa till med både barnen och bygget.

– Vi bestämde oss för att renoveringen skulle få ta tio år och i somras – efter tolv år – hade vi gått varvet runt i huset, säger hon.

– Helt klara blir vi nog aldrig. Precis som våra företrädare kommer vi att ändra efter hand. Och vi trivs fantastiskt bra här, säger hon.

Läs också: Rucklet blev kråkslott i äkta jugendstil

Erikas 6 bästa renoveringstips

1. Renovera långsamt

Känn in husets karaktär och låt huset ”visa vägen”, innan du bestämmer dig. Var inställd på att renovering tar tid och försök stå ut med att allt inte är perfekt genast

2. Acceptera stilblandning

Du måste inte riva ut ett funkiskök i en 1800-talsgård till exempel. Det tillhör också husets historia, kanske mer än vad ett nytillverkat kök i 1800-talsstil gör.

3.
Restaurera i stället för renovera

Gamla snickerier kan bli som nya om man tvättar av dem och skador på äldre tapeter kan lagas genom att dutta på färg i samma kulör, till exempel.

4. Renovera socialt hållbart

Lägg upp en realistisk plan tillsammans och dela på uppgifterna så att ni orkar. Viktigt att ta vara på varandra och familjelivet under renoveringstiden.

5. Spar på pengarna och miljön

Använd så mycket begagnat och återvunnet material som möjligt. På nätet kan du hitta allt från blandare till gamla fönster. Eller fynda på loppisar eller i dina egna uthus.

6. Använd naturliga material

Linoljefärg, kalkputs, skurgolv och lertegel åldras fint och håller länge. Gammal hantverkskunskap förtjänar stor respekt.

Drömmer om ett orangeri

Namn: Erika Åberg.

Ålder: 41 år.

Aktuell: Som byggnadsvårdare i SVTs ”Det sitter i väggarna”.

Bor: I Lågbo, tre mil från Gävle.

Gör: Byggnadsantikvarie, föreläsare och programledare.

Familj: Maken Björn, barnen Milton, 9 år, och Eleonora, 7 år.

Intressen: Byggnadsvård, inredning och trädgård

Drömmer om: Att bygga ett orangeri av återbrukade byggdelar!

Se mer på Erikas instagramkonto @erikashus

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen