Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 april 2020

Hemma på Kalle och Brita Zackari Wahlströms gård

Sorunda

Hur svårt kan det vara att ta över en gård och ha djur? Svårare - och lättare - än vad de trodde. Följ med hem till tv-paret Kalle och Brita Zackari Wahlström!

 Storstadsborna och tv-paret Brita och Kalle Zackari Wahlström har köpt bondgård och vill bli småbrukare. Här med yngste sonen Björn.
Storstadsborna och tv-paret Brita och Kalle Zackari Wahlström har köpt bondgård och vill bli småbrukare. Här med yngste sonen Björn. FOTO: Thomas Carlgren

I änden av en snirklande grusväg öppnar sig en glänta i den sörmländska blandskogen. Där ligger gården – på en höjd med utsikt över en vidsträckt dal.

– Ja, visst är utsikten fantastisk. På morgonen när vi vaknar liksom glöder solen där borta i skogsbrynet, säger Brita.

Burk med linfärg

 Köksskåpen byggdes på plats av en lokal snickare och Brita målade dem med linoljefärg i nyansen 'grönjord 60 procent'.
Köksskåpen byggdes på plats av en lokal snickare och Brita målade dem med linoljefärg i nyansen 'grönjord 60 procent'. FOTO: Tommatunnor.se

Den här morgonen har dock varit långt ifrån fridfull. Familjen vaknade av att en råtta rumsterade om på övervåningen. När hunden jagade den välte en hel burk linfärg ut över golvet.

– Ja, men linfärg torkar långsamt så jag kan fixa det efter intervjun, säger Brita och ler.

Lite av en ögonblicksbild över hennes och Kalles nya liv. Ständigt nya utmaningar att ta tag i och en vardag som är helt annorlunda än deras tidigare storstadsliv.

Förverkligade sin dröm

 Ett sågverk följde med på köpet och Kalle har lärt sig såga plankor från träd ur den egna skogen.
Ett sågverk följde med på köpet och Kalle har lärt sig såga plankor från träd ur den egna skogen. FOTO: Tommatunnor.se

Paret är känt från flera tv-serier, bland annat Kalles och Britas sex liv i SVT, där de besökte människor som har valt annorlunda livsstilar.

Förra året förverkligade de sin egen dröm om att hoppa av stressen i storstaden och starta ett nytt liv på landsbygden.

I serien Hjälp, vi har köpt en bondgård, som precis haft premiär för andra säsongen i SVT1 (reds.anm), får tittarna följa parets första år på gården.

Läs också: Så blir du av med möss inomhus

Vill inspirera andra

 En av alla saker de har lärt sig: Att sätta fast stängslet på stolpens insida - inte på utsidan då fåren då kan putta upp stängslet och rymma.
En av alla saker de har lärt sig: Att sätta fast stängslet på stolpens insida - inte på utsidan då fåren då kan putta upp stängslet och rymma. FOTO: Thomas Carlgren

Tanken är att inspirera och hjälpa andra som går i samma tankar.

– Ja, vi vill visa vad som händer när två som inte kan något om jordbruk skaffar en gård. Man får se hur vi lär oss under tiden, säger Kalle.

Solen strålar denna kyliga marsdag. Vi håller oss utomhus på lagom avstånd på grund av coronasmittan.

Fick fåren till skänks

 Förut var Brita lite katträdd men det ändrades helt när de skaffade sin keliga honkatt som också håller råttorna borta.
Förut var Brita lite katträdd men det ändrades helt när de skaffade sin keliga honkatt som också håller råttorna borta. FOTO: Thomas Carlgren

I hagen nedanför hönsgården, bräker en grupp lite raggiga finullsfår.

– Det är Ulla-Bella, Gerda, Greta, Karro och Jelena. Dem har vi fått av vänner och bekanta som av olika skäl velat bli av med sina tackor, samma gäller våra andra får. De har kommit till oss av en slump, berättar Kalle.

Baggen Bänicio del Fåro i hagen kommer snart att skänkas bort, han är för ilsken och stångade Kalle häromdagen.

Men tack vare baggen finns nu sex nyfödda lamm inne i ladan. Två tackor har fått tre lamm var och har det lugnt och skönt i varsin kätte med värmelampa.

Dramatisk lamning

 Kalle och Brita visste inte att de kunde förlösa lamm förrän de fick kasta sig i en besvärlig lamning. Men de klarade det. Sonen Björn var med även då.
Kalle och Brita visste inte att de kunde förlösa lamm förrän de fick kasta sig i en besvärlig lamning. Men de klarade det. Sonen Björn var med även då. FOTO: Thomas Carlgren

Lamningen för någon vecka sedan blev dramatisk. Ett av lammen fastnade och Kalle och Brita som aldrig hade förlöst lamm tidigare fick snabbt ringa sin vän, Annelie på Mörkö som har stor erfarenhet av får.

– Sedan var det var det bara att sätta igång. Jag fick lägga mig golvet, med vår sju månader gamle son Björn skrikande i bärselen på min mage och se till att få ut lammet, berättar Kalle.

– Jag försökte gräva ut lammet men hade för stora händer. Så Brita fick ut det till slut, fortsätter han.

Lär sig hela tiden

 Det tog lite tid innan Brita bestämde färg till köket. Här sitter hon på golvet i vardagsrummet där det gamla trägolvet har tagits fram.
Det tog lite tid innan Brita bestämde färg till köket. Här sitter hon på golvet i vardagsrummet där det gamla trägolvet har tagits fram. FOTO: Tommatunnor

Att lära sig genom att göra – och att frimodigt tänka att de klarar nya saker – har hjälp paret genom många nybörjarsvårigheter.

– Innan vi köpte gården tänkte vi: Hur svårt kan det vara? Det visade sig vara svårare än vi trodde på många sätt. Men också enklare på andra sätt, säger Brita och ler.

Läs också: Checklistan för dig som vill bli självförsörjande

Älskar sin grävmaskin

 Grävmaskinen och att har lärt sig att jobba med den är ett glädjeämne för Kalle.
Grävmaskinen och att har lärt sig att jobba med den är ett glädjeämne för Kalle. FOTO: Thomas Carlgren

Både hon och Kalle älskar sitt nya liv, långt från stress, trafik och buller och har med nyfikenhet gått in för att lära sig nya saker.

Kalles ögon lyser när han visar gårdens lilla, gula grävmaskin.

– När jag häromdagen höll på gräva en grund till vårt nya växthus, såg jag mig plötsligt utifrån. Här sitter jag och kör grävskopa, som jag aldrig hade gjort förr, säger han.

Brita får samma lyster i blicken när hon tar fram röjsågen, som hon utbildat sig i att hantera.

Brita sköter skogen

 Skogen är Britas domän och hon är där med röjsågen så ofta hon kan.
Skogen är Britas domän och hon är där med röjsågen så ofta hon kan. FOTO: Thomas Carlgren

Gårdens cirka sex hektar skog har blivit hennes nya hobby.

– Jag skulle kunna vara där hela dagarna, gå runt och se var det behöver röjas. Det är lite som ett sudoku, ett pussel, säger hon.

I skogen bakom huset växer både lövträd och tall – och en hel del ris och sly.

– Jag funderar på att göra en temporär hage åt fåren som får jobba som avancerade slyröjare. Gillar idén med att djuren ska göra nytta, säger Brita.

Egenbyggd växtbelysning

 Grönsaker på gång, 400 plantor har Kalle drivit upp inför sommaren.
Grönsaker på gång, 400 plantor har Kalle drivit upp inför sommaren. FOTO: Thomas Carlgren

Inne i den gamla verkstaden lyser det starkt från växtbelysning. Det är Kalles egenbyggda plantkuvös med ett system för bevattning underifrån.

– Ja, vi kommer att ha stjälkselleri så att det räcker och blir över för jag har satt 96 plantor, säger Kalle och skrattar.

400 plantor totalt står på tillväxt; auberginer, tomater, gurka med mera. En hel del av dem behöver snart flytta in i växthuset, som ännu bara består av en husgrund.

– Men det kommer att bli klart, vi är på god väg, försäkrar Kalle glatt.

Tanken är att bli allt mer självförsörjande på grönsaker, kött och ägg.

Lufttorkat vildsvinslår

 I den svala, mörka ladan finns Kalles egentillverkade charkprodukter, som prosciutto av vildsvinslår.
I den svala, mörka ladan finns Kalles egentillverkade charkprodukter, som prosciutto av vildsvinslår. FOTO: Thomas Carlgren

På gården finns också en flock höns vars olikfärgade ägg är uppskattade i hushållet. Kalle som är jägare bidrar också med viltkött.

I den svala, mörka ladan finns hans egentillverkade charkprodukter. Till exempel prosciutto av vildsvinslår som hänger på en stålkrok.

– Vildsvinslåret ska vara riktigt fett. Sen begraver jag det i salt under sex veckor i det här karet, så att vätskan kan rinna ut nedtill, säger Kalle och visar ett rostfritt kar i ladan.

Sedan får vildsvinlåret hänga utomhus i en viltsäck i ur skur ett år tills det har blivit en läcker lufttorkad skinka.

– Här får du smaka, säger han och skär loss en flisa av salt, smakrikt kött.

Vill veta matens ursprung

Både han och Brita vill att deras barn ska få se var maten kommer i från och vilken ansträngning som krävs.

– Det finns bara en viss mängd entrecote på en kossa, man måste äta allt på djuren. Och det är slitigt att föda upp kyckling. Man ska mata och sköta dem och sedan kunna hugga huvudet av dem. Det finns en kostnad som många inte ser i dag, säger Kalle.

Samma gäller grönsaker, odlar man dem själv får man en ny respekt för mödan bakom, menar Brita.

Vill låta barnen ärva

 Golvet i hallen har Brita målat för hand genom att rita upp rutorna med blyerts. Sen målade hon rutorna med linoljefärg
Golvet i hallen har Brita målat för hand genom att rita upp rutorna med blyerts. Sen målade hon rutorna med linoljefärg FOTO: Tommatunnor.se

Hon och Kalle känner att de har hittat sin plats på jorden. Här kommer de att stanna och hoppas att deras barn en gång till ta över efter dem.

– Ja, jag vill att det ska bli en riktig släktgård, såna man läser om där familjer har bott i generationer. Någon måste ju ha varit den första generationen, säger Kalle och ler.

Kalle & Brita Zackari Wahlström

Bor: På sin gård i Sorunda, i Nynäshamns kommun.

Gör: Småbrukare, programledare och tidigare verksamma inom reklambranschen.

Aktuella: Med serien Hjälp, vi har köpt en bondgård säsong 2, som visar på SVT1 kl 21.00 på tisdagar med början den 23 mars.

Familj: Varandra och barnen Glenn, (från Kalles tidigare äktenskap), Essa och Björn.

Drömmer om: ”Att få leva resten av livet på gården, och bli gamla här.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen