Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 augusti

Herrgård på historisk mark till salu

Längtar man efter att bli herrgårdsägare finns en bra chans nu när Jönsarbo herrgård i Skinnskatteberg är till salu för 13 miljoner kronor.

Det är en vacker herrgård från 1690-talet, med ägor där man kan fiska ädelfisk och kräftor.

 Herrgårdsbyggnaden, vars boarea är på totalt 485 kvadratmeter, uppfördes på 1690-talet och interiören har till stor del bevarats i sin 1700-talsdräkt.
Herrgårdsbyggnaden, vars boarea är på totalt 485 kvadratmeter, uppfördes på 1690-talet och interiören har till stor del bevarats i sin 1700-talsdräkt. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land

Herrgården är belägen i en parkliknande miljö på en höjd med utsikt över dalen och Hedströmmen och har ett utropspris på 13 miljoner kronor. Mangårdsbyggnaden är uppförd på 1690-talet och består av tolv rum, åtta eldstäder och ett nyligen renoverat kök.

– Det skulle passa den som önskar driva bed & breakfast, eller stilfullt boende bara med härliga utrymmen för att fira jul eller midsommar med tjocka släkten, säger Anna Svensson på mäklarhuset Stad & Land.

 Strax bredvid huvudbyggnaden finns ett mysigt timmerhus med två sovrum, ett vardagsrum med en öppen spis, två badrum samt ett kök.
Strax bredvid huvudbyggnaden finns ett mysigt timmerhus med två sovrum, ett vardagsrum med en öppen spis, två badrum samt ett kök. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land
 I den del av Hedströmmen som ligger på tomten kan man fiska både ädelfisk och kräftor.
I den del av Hedströmmen som ligger på tomten kan man fiska både ädelfisk och kräftor. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land

Utsikt över Hedströmmen

Jönsarbo herrgård ligger i Skinnskatteberg 2 mil norr om E18 och Köping i Västmanlands län. Tack vare att den har ett högt vackert sydvästläge får man en storslagen vy över åker, äng och ån Hedströmmen, där man kan fiska både ädelfisk och kräftor.

 Hela gården med dess snickerier, golv och tak har restaurerats av några av landets skickligaste och är till stor del bevarade från 1700-talet.
Hela gården med dess snickerier, golv och tak har restaurerats av några av landets skickligaste och är till stor del bevarade från 1700-talet. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land

Läs också: Svensken drömmer om en herrgård på landet

Flera byggnader ingår i köpet

Strax bredvid huvudbyggnaden finns ett mysigt timmerhus med två sovrum, ett vardagsrum med en öppen spis, två badrum samt ett kök. Mittemot finns en inspektorsbyggnad från 1700-talet med sex rum, flera badrum och kök med eldstad. På ägorna, som är på 14 hektar, finns även en ekonomibyggnad som kan göras om till stall. Därtill bland annat en visthusbod, ett brygghus samt ett magasin (där man brukar hålla julmarknad).

 Det stora köket renoverades 2017 och i mitten står en stor spis med flera ugnar och induktionshäll.
Det stora köket renoverades 2017 och i mitten står en stor spis med flera ugnar och induktionshäll. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land
 Alla rum har en känsla av 1700-tal med fina trägolv och vackra eldstäder.
Alla rum har en känsla av 1700-tal med fina trägolv och vackra eldstäder. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land
 På övervåningen är ett stort allrum med öppen spis och de timrade takåsarna synliga som ger ett trivsamt intryck.
På övervåningen är ett stort allrum med öppen spis och de timrade takåsarna synliga som ger ett trivsamt intryck. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land

Läs också: Bonde söker fru-deltagaren hyr ut sin herrgård

20 gäster får plats

Gården nås antingen via en allé eller genom en skogsdunge innan man kommer fram till ett landskap med lindar, lönnar och syrenhäckar. Jönsarbo herrgård känns avskilt belägen, men är det inte då det bara är 6 kilometer till närmaste tätort med livsmedelsaffär och restauranger. Här finns husrum åt ett 20-tal gäster i vackra rum i en historisk miljö. När det inte är bjudning kan man dra sig tillbaka i biblioteket framför en mysig brasa efter en lång arbetsdag.

 Badrummet har kaklade väggar och mosaikgolv och ett vackert halvmåneformat fönster att se ut över infarten till herrgården.
Badrummet har kaklade väggar och mosaikgolv och ett vackert halvmåneformat fönster att se ut över infarten till herrgården. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land
 Inspektorsbostaden från år 1769 ingår också i försäljningen, och består av 174 m² fördelat på sex rum och kök, ett badrum och två duschrum.
Inspektorsbostaden från år 1769 ingår också i försäljningen, och består av 174 m² fördelat på sex rum och kök, ett badrum och två duschrum. FOTO: Mäklarbyrån Stad & Land

Här kan du läsa mer om herrgården hos mäklaren (obs: extern länk)!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen