Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 april 2016

Husexperterna varnar! Så undviker du att köpet bli en mardröm

Drömmer du också om ett fritidshus? Då ska du hålla huvudet kallt. Kolla in de här viktiga råden innan du slår till.

Bild 1/9 FOTO: Mostphotos
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

I maj brukar intresset för att köpa fritidshus öka. Under de senaste åren har försäljningen dock varit lite lugnare.

Men nu ser det ut att vända, enligt Villaägarnas Riksförbund. Detta leder till att priserna drivs upp vilket i sin tur kan leda till lite för snabba affärer.

För att göra en bra husaffär är det viktigt att tänka efter före.

Här är köpa hus-8 tips från från rådgivare på Villaägarnas Riskförbund. Missa inte dem innan du gör slag i saken.

8 tips för dig som ska köpa fritidshus

1. Besiktiga huset

5853644-rod-stuga

Säljaren ansvarar bara för dolda fel och köparen ansvarar själv för övriga fel. Eftersom sommarstugor ofta håller lägre standard än permanentbostäder kan inte köparen heller förvänta sig lika mycket. Detta kan innebär att det är svårare att hävda att ett fel är dolt.

2. Kolla vattnet!

A clear pitcher and glass filled with water. It is shot straight on on a glass table, with a nature background seen through a window. It has a narrow depth of field.

Vattnets kvantitet och kvalitet ingår i köparens undersökningsplikt. Köparen bör därför kontrollera om vattnet är tjänligt, brunnen har tillräckligt hög kapacitet och att vattnet inte brukar sina. Att borra ny brunn är kostsamt.

3. Undersök skorstenen och eldstaden

iStock_000078954095_Medium

Skorsten och eldstad ingår också i köparens undersökningsplikt. Det kan därför vara värt att göra en provtryckning.

4. Vem ansvarar för vägen?

12918692-vag-fram-till-bastona-hembygdsgard (1)

Kontrollera vem som ansvarar för vägen. Är det kommunen eller är det en vägförening? Är det en vägförening som fastigheten hör till kan det innebära höga kostnader.

5. Kontrollera avloppet

De flesta sommarstugor har enskilt avlopp. Man bör därför kontrollera förhållandena med avloppet. Finns det tillstånd till anläggningen? Finns det förelägganden från miljökontoret att förbättra reningen? Har avloppet tillräcklig kapacitet för den kommande belastningen?

6. Ingår båtplatsen

5678759-bryggan-med-ekan

Kontrollera att båtplatsen verkligen ingår i köpet. Båtplatsen kan vara en personlig rättighet som tillhör säljaren och som inte följer med fastigheten.

7. Undersök om det finns servitut?

Ligger t ex din brunn på grannens fastighet eller har grannen rätt att ta vatten ur din brunn? Behöver ni åka över grannens mark för att komma till stugan eller gå över grannens tomt för att komma ned till stranden? Innehållet och omfattningen av servitut kan ibland vara oklart och leda till diskussioner och osämja mellan grannar.

8. Byggplaner kan förstöra idyllen

571742-track-type-excavator-on-ground

Finns det framtida byggplaner för området som kommer att förstöra idyllen? Kontrollera detta med byggnadsnämnden i kommunen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen