Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 november 2017

Hushållspapper värsta boven för toan

Inget hushållspapper i toan – långtifrån en självklarhet för många. En ny studie visar att en tredjedel av svenskarna inte har koll på vad som får spolas ner.

 Vet du hur du ska göra när toapappret är slut?
Vet du hur du ska göra när toapappret är slut? FOTO: Mostphotos

Varje år rensas skräp bort motsvarande vikten av 9 hushållsrullar per person från avloppsreningsverken.

– Det är en kostsam hantering för både vår vattenmiljö och VA-organisationerna, säger Anna Linusson, vd för Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Läs också: Så håller du avloppen fria från proppar!

Hushållspapper värsta boven

En undersökning, gjord av YouGov på uppdrag av Svenskt Vatten, visar ett en tredjedel av svenskarna inte känner till att hushållspapper inte ska slängas i toan. Skräpet skapar proppar, översvämningar och miljöproblem – och den kostsamma processen att forsla i väg allt skräp till förbränning.

Det hjälper inte att strimla hushållspappret till mindre bitar – det löser ändå inte upp sig på samma sätt som toalettpapper. Även pappersnäsdukar, servetter och våtservetter är ett problem för reningsverken.

Läs också: Kristallklar gotländsk sjö kan bli nationalpark

Använd papperskorg

Ett tips från Svenskt Vatten för att kunna bidra till en bättre miljö är att alltid ha en papperskorg bredvid toan, där man kan slänga det som inte får spolas ner i toaletten. Det man får spola ner är diverse kroppsvätskor och toalettpapper. Annat hör inte hemma i toaletterna.

Läs också: 5 fula plastvanor du enkelt kan rensa bort

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen