Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 april 2018

Hyr ut och finansiera gårdens renovering

Ulf Eriksson i Uppland gör som tiotusentals andra svenskar och hyr ut ett hus genom delningssajter på nätet. Den moderna sortens gästgiveri ger pengar till underhåll av gården. Dessutom får han träffa en massa roliga människor.

 Dottern Ellen är femte generationen på gården. Hon vill gärna vara med och välja inredning till gästhuset.
Dottern Ellen är femte generationen på gården. Hon vill gärna vara med och välja inredning till gästhuset. FOTO: Elin West

Det duggregnar när Ulf Eriksson tar emot mig utanför sitt röda gästhus. Han har just gett instruktioner till hantverkaren som lägger nytt golv därinne.

– Det gäller att passa på. Vi hade gäster i förra veckan och nästa gäng checkar in i helgen. Men nu går det att fixa grejer, säger han.

Vi söker skydd från de friska vårvindarna och går in genom dubbeldörrarna till det stora vita trähuset där Ulf och hans familj bor. Medan kaffevattnet kokar upp berättar han att huset byggdes som gästgivargård av hans farfars far på 1890-talet. Nu sysslar Ulf med en modernare sorts gästgiveri och är en del av den nya så kallade delningsekonomin.

– Vi hyr ut för att det är ett bra sätt att täcka kostnader för underhåll. Tack vare det har vi kunnat byta ut köket och lägga nytt golv. Det känns bättre att huset används än att det står tomt och det mår bra av att vara uppvärmt.

Delningsekonomi en trend

 Gästgivargården ligger mellan Uppsala och Norrtälje. Bakom stora huset skymtar gästhuset som hyrs ut.
Gästgivargården ligger mellan Uppsala och Norrtälje. Bakom stora huset skymtar gästhuset som hyrs ut. FOTO: Elin West

Delningsekonomi innebär att man delar på saker i stället för att äga dem. Enligt en regeringsutredning från förra året hade tio procent av svenskarna använt delningsekonomiska tjänster. Den här nya trenden har växt i takt med digitaliseringen och på nätet kommer hela tiden nya sajter för delning av bland annat bostäder, bilar och verktyg. Bara på Airbnb finns i dag 25 000 svenska bostäder, en fördubbling sedan förra året.

– Delningsekonomin kommer fortsätta att växa. Vi delar mer och mer, plattformarna gör att det blir tillgängligt och enkelt. Det är ju bra eftersom vi vet att vi behöver använda våra resurser mer effektivt, säger Johanna Giorgi, specialist på Tillväxtverket.

Den gamla gästgivargården ligger mellan Uppsala och Norrtälje, med skogen som närmaste granne och utsikt över åker och äng. När Ulf var i 20-årsåldern tog han över huset av sin far och rustade upp det. Nu bor han här med hustrun Lena och barnen Ellen och Erik. När vi sitter med kaffekopparna vid det stora köksbordet konstaterar Ulf att även hans pappa hyrde ut några rum till turister. Men då för tiden var det med en skylt nere vid landsvägen.

Läs också: Nu blir det enklare för lantbrukare att hyra ut

”Krävs att man är lite social”

 Kontakt, bokning och betalning görs på datorn eller telefonen.
Kontakt, bokning och betalning görs på datorn eller telefonen. FOTO: Elin West

Sedan ett par år hyr familjen Eriksson ut gårdens tidigare arrendebostad, en röd stuga på fyra rum och kök. Från början hade de mer permanenta hyresgäster men sedan förra sommaren hyr de ut kortare perioder genom Airbnb och andra delningssajter.

– Det är mest jag som sköter om uthyrningen, det här är min hobby just nu. För att man ska trivas med att hyra ut krävs det nog att man är lite social och tycker om att prata med folk, säger Ulf.

Sedan förra sommaren har familjen haft nära 30 olika gäster, de flesta från andra länder. Den ena gästen är inte den andra lik, här har bott ett gäng fransmän som varit i Sarek och vandrat, par som firat bröllopsdag och barnfamiljer som bytt lägenhetsliv mot stugidyll för några dagar.

– De kommer hit för att få lugn och ro, för att njuta av naturen och bada i vår badtunna. De vill ha en röd stuga med vita knutar och det får de här, säger Ulf.

Värd och gäst får hjälp av betygsättning

 Huset som det presenteras i annonser.
Huset som det presenteras i annonser. FOTO: Ulf Eriksson

Det finns flera sajter för att hyra ut bostäder men de flesta har det gemensamt att hyresgäst och värd sätter betyg på varandra. Det gör att Ulf enkelt kan kolla upp vem det är han släpper in i sitt hem. Och själv har han några hemliga knep som gör att han fått bra betyg.

– Jag gillar att baka så vi brukar bjuda gästerna på nybakat bröd och hemgjord marmelad som en liten överraskning.

Läs också: Downshifting – 7 steg för ett härligt hållbart liv på landet

Ulf sträcker sig efter datorn på köksbordet, det verktyg han använder för att hantera bokning, betalning och kommunikation med gästerna. Förutom Airbnb finns huset bland annat på Booking och Blocket och Ulf utvärderar hela tiden vilken kanal som ger bäst resultat. På skärmens almanacka syns gott om gröna markeringar som visar gäster på ingång.

– Sedan vi startade har vi haft uthyrt ungefär hälften av tiden. Jag är förvånad över att det var så lätt att hyra ut även på höst och vinter. Vi hade nästan vår bästa månad i december.

 Ulf Eriksson pratar med snickaren Noah Lovetass som lägger nytt golv i gästhuset.
Ulf Eriksson pratar med snickaren Noah Lovetass som lägger nytt golv i gästhuset. FOTO: Elin West

Vi lämnar köket i gästgivargården och går ut i gästhuset. Här är rensat från personliga saker, renstädat och undanplockat för nya gäster som kommer om några dagar. På köksbänken ligger en lathund för incheckning. Där står allt praktiskt man behöver veta om huset, tips på utflykter och kartor över närområdet. Ulf ställer stolarna till rätta, sopar golvet efter oss och konstaterar att tvättmaskinen behöver tömmas.

– Jag är askungen. Jag städar, tvättar och plockar i ordning mellan gästerna. Det är mycket jobb, men det är roligt!

Bra att tänka på innan du hyr ut huset

För att hyra ut hyresrätt eller bostadsrätt behövs tillstånd från förening eller hyresvärd.

Skriv ett avtal med hyresgästen. Det finns gratismallar på nätet eller hos uthyrningsföretagen.

Hemförsäkringen täcker inte stöld eller skadegörelse från hyresgäster. Plocka undan och ta en deposition ifall något skulle hända.

Hemförsäkringen gäller bara privatpersoner. Hyr du ut mycket så prata med ditt försäkringsbolag om tilläggsförsäkring.

Intäkterna är skattefria upp till 40 000 kronor per år, därutöver är det ytterligare olika avdrag för hus och lägenhet. Läs mer på Skatteverket.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen