Inredningsintresset blev en affärsidé – titta in i Amanda och Petters coola retrohem
Amanda och Petter byggde upp sitt hem med loppisfynd. När bostaden blev överfull började de sälja saker. Tre år senare livnär sig paret på att sälja second hand-inredning på nätet. Och hemmet är i ständig förändring.
I sovrummet står en byggnadsställning. Där har de nyligen målat om. Petter Nubert håller på att sätta i lysrör i lampan i hallen medan sambon Amanda Alskog häller upp te och tar en macka eftersom hon inte hunnit äta frukost. De ursäktar att det egna hemmet har fått stryka på foten, lite som skomakarens barn går i de sämsta skorna. Paret har fullt upp med sitt företag, vars affärsidé är att köpa och att sälja second hand-inredning på nätet.
– Jag kan inte köpa en bil eller sak utan att kunna göra pengar på det. Jag tycker det är kul att köpa det som andra tycker är skräp, säger Petter Nubert.
När paret visar runt i bostaden kan de stoltsera med flera skandinaviska designklassiker men de byter ofta ut inredningen.
– Saker är bara saker. Det är mycket man kan ha i förråd och på vindar men om man inte öppnat lådan och använt vad som är där i på några månader, varför ska man äga det, säger Amanda Alskog.
De träffades 2010 när de flyttade in i samma kollektiv i Oslo. Petter sålde ventilation. Amanda studerade till modestylist och arbetade i klädbutik.
Petter längtade till hemstaden Kalmar efter sex slitiga år i Oslo. Amanda följde med. Hon är från Stockholm men trivs i Småland.
– Det är perfekt. Nära till naturen och till Öland. Det är ett bra företagsklimat här och det är lätt att bygga nätverk och skapa samarbeten. Man behöver inte armbåga sig fram. Och vi ser förskolan från fönstren.
När de skulle sätta bo saknades möbler. Att möblera hemmet med begagnat kändes helt rätt.
– Man gör miljön en tjänst, det är personligt och man sparar otroligt mycket pengar. Dessutom kan man få en annan kvalitet. Om något hållit i 40-50 år och är i nyskick lär det hålla ett tag till om du tar hand om det, säger Amanda.
Läs även: 25 inredningstips för en lantlig stil
De fann vad de sökte på lokala loppisar men efter ett tag hade de mer än de behövde. Möbler och prylar belamrade rummen och det var opraktiskt när sonen Folke började klättra på alla saker. När paret gjorde research inför försäljningen visade det sig att de hade kommit över eftertraktade rariteter.
– Jag hyrde en bil som jag fyllde med möbler och åkte till Malmö auktionshus. De blev alldeles galna. De sa att det här hittar man inte på loppis, säger Petter.
Det blev början på en verksamhet som i tre år har sysselsatt paret.
Amanda organiserar och arbetar med affärsutveckling. Petter fyller på lagret. Han har näsa för hitta kvalitativa föremål och möbler, är stark och orkar lyfta tunga möbler.
– I dag är det inte svårt att vara trendsäker. Det är lätt att se vad folk vill ha. Om man ser en stylist göra något vet man att det blir efterfrågat, säger Petter.
Småland förknippas med Glasriket men i regionen finns även en tradition med möbel- och designföretag, vilket märks i second hand-utbudet.
Kunderna finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, södra och mellersta Sverige, samt internationellt.
Stolar och sittplatser säljer bäst. Möbler i alla träslag är populära.
– Det viktiga är att det är massivt trä. Just nu är det populärt med äldre patinerat trä. Teak säljer alltid men det ska vara i gott skick. Även ädelträslag säljer bra. Från 50-talet och framåt ska det helst inte vara slitet för att kunna säljas men vissa sideboard och skåp går att renovera, säger Amanda.
Nu planerar de att öppna en butik där de i dag har lager, i en gammal möbelfabrik i samhället Blomstermåla. Förutom retroinredning ska de sälja byggnadsvårdsdetaljer och militärt överskott.
– Butiken är inte bara för stilgurus utan även för andra, kanske lantbrukare som vill ha militärartiklar som redskap och kläder till jakt, säger Petter.
Amanda kommer från en familj där flera har kreativa yrken. Hennes farfar Björn Alskog arbetade med Vilhelm Kåge och Stig Lindberg på Gustavsbergs porslinsfabrik.
Petter fick redan som barn följa med sin mormor på loppisar och auktioner. Han berättar om sin pappas morfar som var skrothandlare.
– Tydligen åkte han runt som en galning, som jag, och letade material som han kunde återanvända.
Paret väntar gärna med köp till hemmet för att hitta rätt sak till rätt pris. De levde i flera år utan tv innan de slog till på en nätauktion.
– Om man har möjlighet att vänta kan man göra klipp. Vi ser en trend i att folk blir mer medvetna men också motsatsen. Man ser olika på använt och nytt. När man sover på hotell så har många andra sovit i samma lakan. Ändå tycker man att det är väldigt lyxigt och fräscht. Samtidigt som det kan kännas lite obekvämt att köpa begagnade lakan, säger Amanda.
Deras snart treårige son Folke är också en inbiten loppisbesökare.
– Folke lyckas alltid välja ut en sak som han gillar och han leker verkligen med den. Han har lärt sig vad han ska leta efter, har börjat säga om saker att de kanske är lite för plastiga och nu tittar han efter att det inte är för trasigt, säger Amanda.