Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 augusti 2016

Isolera huset rätt – och undvik råttor

Så isolerar du ett gammalt hus. Byggnadsvårdaren Christer Jonsson ger sina bästa råd och avslöjar hur du undviker råttor.

FOTO: iStockPhoto

Fundera länge innan du tilläggsisolerar huset. Det är svårt att göra på ett bra sätt eftersom det påverkar utseendet när huset får tjockare väggar och proportionerna ändras.

Nackdelar med mineralull

Andra nackdelar med mineralull, som är den vanligaste isoleringen, är att råttor älskar att bo i den, den är hälsovådlig att hantera och energikrävande att tillverka. Dessutom förlorar den en del av sin isolerings­förmåga om materialet blir fuktigt.

Välj naturmaterial

Naturmaterial som sågspån, lin och hampa isolerar däremot även om det har blivit fuktigt.

Täta även fönstren

I ett hus som är byggt i rejält timmer och panel är isoleringen generellt ­ganska bra, bara man skyddar mot vinden. Ett lager tjärpapp mellan timmerväggarna och panelen stoppar vinden utan att väggarna blir tjockare. Sätt också upp tätningslister kring fönstren. Har man ett hus med sågspånsisolering tycker Christer att man ska låta det vara kvar och fylla på med mer om det sjunkit ihop.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen