Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 25 februari 2020

Josefina Fogelin bloggar om byggnadsvård på Land

Möt Josefina Fogelin, Lands nya bloggare, när hon presenterar sig själv och sina tankar om favoritämnet nummer 1 – byggnadsvård! Hon vet ju exakt varför man ska intressera sig för just byggnadsvård.

 Lands bloggare Josefina Fogelin bloggar om byggnadsvård på Land – bloggen heter Ruckel och rödfärg och handlar bland annat om Josefinas vackra villa i Åkersberga.
Lands bloggare Josefina Fogelin bloggar om byggnadsvård på Land – bloggen heter Ruckel och rödfärg och handlar bland annat om Josefinas vackra villa i Åkersberga. FOTO: Privat

– För att man vill göra världen lite bättre eller för att man har ett gammalt hus som man vill göra vackert och hållbart igen. Alla är väldigt intresserade av hållbar utveckling och pratar om hur vi kan minska våra klimatavtryck och byggnadsvård är ett av svaren, det handlar om återbruk och att vårda det man redan har istället för att köpa nytt, säger Lands nya bloggare Josefina Fogelin.

Vad är byggnadsvård?

– Det finns många olika svar på den frågan! För några är det en inredningsstil, för andra är det ett sätt att leva. För mig är det någonstans där mitt emellan. Vi vill reparera vårt hus med metoder och material som gör att huset fortsätter må bra. När vi lägger till material väljer vi sådana som är sunda och låter huset andas.

Vad är ambitionen med din blogg?

– Jag vill ha den där bloggen som jag själv letat efter: En kul och informativ blogg om en familj med småbarn som vårdar gamla hus utan att vare sig renovera bort all själ, eller bli fanatisk. Jag hoppas att man ibland kan lära sig något, och ibland bara kan få fnissa lite. Förresten hoppas jag också att jag själv kommer att få lära mig en del! Aktiva läsare som själva vill dela med sig av sina egna kunskaper, och diskutera, vore väldigt kul!

Läs också: Här är Insta-kontona du ska följa – om landsbygd

Vad kommer vi få läsa om?

– Jag har instagrammat i några år och har alltid varit generös med våra egna misstag, så det kommer jag att bjuda på här med. Vi har väldigt lite prestige i husfixandet, vi har gjort massor av konstiga val under de här åren. Men man lär sig ju av sina misstag har jag hört…

– Jag hoppas också kunna förmedla att byggnadsvård i många fall är det enklaste alternativet. Jag själv är lagd åt det loja hållet – om jag kan ta en genväg i renoverandet gör jag det. Att måla med linoljefärg är exempelvis mycket enklare än att måla med än plastfärg. Jag behöver aldrig tvätta penslarna, stoppar bara ner dem i en burk med olja när jag är klar. Där får de stå tills nästa gång andan faller på. Superpraktiskt när man har småbarn och inte vet om man kommer att hinna måla i 4,5 eller 45 minuter!

Hur bor du själv?

– Jag och familjen bor just nu i ett hus från 1905, med ett tornhus och ett ganska udda magasin på tomten. Jag har under åren fått många roliga gissningar på vad husen kan ha använts till. Allt från kyrka till brandstation, har folk gissat på. Sanningen är att tornhuset är ett gammalt vattentorn och magasinet användes till förvaring av foder. När vi flyttade hit hade det varit sommarstuga sedan 1935 och stått kallt om vintrarna. Det första vi gjorde var att bygga en toalett.

 Byggnadsvård i praktiken på bloggen Ruckel och rödfärg.
Byggnadsvård i praktiken på bloggen Ruckel och rödfärg. FOTO: Josefina Fogelin

Vad är ditt drömhem?

– Önskelistan skiftar lite med ökad ålder och erfarenhet. Just nu letar vi efter ett hus lite närmare barnens farföräldrar, gärna med lite mark och möjlighet till odling och djur. Vi vill gärna bo på landet, men hur huset ska se ut är jag och min man Patrik inte helt överens om. Jag drömmer om stora fönster, pardörrar och högt i tak och han dreglar åt gamla bagarstugor där man får gå dubbelvikt för att inte bli skalperad. Vi får se vad kompromissen blir!

Vad är det härligaste du gjort i byggnadsvårdsväg?

– För några år sen ville de riva magasinet som då stod på granntomten. Vi frågade om vi inte kunde få det istället och det fick vi! Så vi flyttade magasinet till vår tomt med kranbil. Det var en mäktig upplevelse att se ett helt hus komma flygande bredvid talltopparna. Ännu mäktigare var det att mitt geni till man hade varit så noggrann med förarbetet att kranföraren enkelt kunde placera huset på kantstenarna och det passade perfekt, direkt. Jag hade förväntat mig så mycket mer krångel! Nu har vi ett extrahus till gäster och ett snickeri.

Läs också: Sunt bondförnuft i Johanna i Kullas blogg

Vad är dina bästa tips gällande byggnadsvård?

– Våga fråga dem som kan mer än du själv. Vi är inte alls några experter på byggnadsvård, men vi har lärt oss det vi kan genom att fråga sådana som är det. Så här i efterhand är jag även väldigt nöjd med att vi hörde av oss till en erfaren snickare med byggnadsvårdskunskaper och betalade för att få en handlingsplan för huset, innan vi satte igång. Det var väl investerade pengar när vi stod där som nyblivna husägare och besiktningsmannen sa till oss att vi köpt ett riktigt skräphus som läckte värme som ett såll. Det var faktiskt inget fel på huset alls, men det klart att vårt gamla hus energimässigt inte är något modernt passivhus. Vi har fått lära oss att kompensera det på andra vis.

Vad får du rysningar av när du tittar på hus som renoverats? Både bra och dåliga rysningar…

– Bra rysningar får jag av dem som tänker på att använda sunda material när de reparerar sina hus. Och sparade gamla fönster. Dåliga rysningar får jag av så mycket, men det är så otrevligt att döma folk. Var och en gör så gott den kan utifrån sina förutsättningar, vad de tycker är rätt och vilka kunskaper de har. Och om man inte trycker ner sina egna fantastiska lösningar i halsen på andra blir de kanske nyfikna och frågar hur man tänker eller hur man gjort.

 Lands bloggare Josefina Fogelin skriver om byggnadsvård och familjen.
Lands bloggare Josefina Fogelin skriver om byggnadsvård och familjen. FOTO: Josefina Fogelin

Hur lång tid tar det egentligen att renovera ett hus?

– Rätt svar är nog ”en livstid, sen får man börja om med underhåll”. Och det stämmer nog. Det beror förstås på utgångsläget, är det en naken timmerstomme som är din målarduk, eller ett väl underhållet hus med lite flagande målarfärg? Det beror också på livet som pågår utanför huset, själv är jag en väldigt inaktiv byggnadsvårdare när jag är gravid, men får å andra sidan rätt mycket gjort när jag är föräldraledig om bebisen sover mycket. Å andra sidan är jag ju då så trött själv att jag gör konstiga misstag och får göra om…

Läs också: Bondjäntan bloggar om hållbar odling på Land

Berätta om ett byggnadsvårdsmisstag som du gjort?

– Det är skämskudde på att vi rev ut det platsbyggda 1950-talsköket och ersatte det med ett kök från det stora byggvaruhuset. Det platsbyggda köket var tillverkat av material som det nya köket inte kommer i närheten av. Att beställa ett nytt kök i samma kvalitet skulle kosta massor. Jag hade inte fattat att man kunde ha bytt ut de delar som var gamla och ofräscha, höjt bänkhöjden enkelt med en sockel eller måla om de gamla slitna skåpluckorna. Det vet jag nu och kommer inte göra om (just DET) misstaget igen.

Vad får man ALDRIG göra med ett gammalt hus?

– Jag gillar inte pekpinnar och alla får väl egentligen göra precis vad de vill med sina hus, så länge husen inte är skyddade på något vis. Men för min egen del handlar mycket om material, att inte blanda gamla material som andas, med plast eller andra material som inte gör det. Jag gillar tanken på att lämna huset i lite bättre skick än det var när man kom dit, så att det håller i många hundra år. Ibland tänker jag på att vårt hus antagligen överlever hela min familj, det är ju rätt mäktigt. Egentligen kanske man borde säga att det är vi som är husets familj, istället för att säga att huset är vårt? Vi lånar huset ett tag bara.

Varför är det så spännande med ödehus just nu?

– Många av mina vänner pratar om att downshifta, sluta jaga dyra statusprylar, och istället anpassa matsäcken efter munnen. Behöver familjen verkligen allt det som vi allihop köper på rutin? Antagligen inte. Är det rimligt att alla vuxna ska jobba heltid när de har småbarn? Kanske inte för alla. Om man kapar kostnader kanske man har råd att jobba lite mindre? Som jag ser det handlar det om en förflyttning av värderingar och där passar ödehusen in bra. För en relativt liten peng använder du något som stått outnyttjat, du får den där livskvaliteten som alla snackar om, tid för hemmafix och familj. Jag är barn av min tid, så för mig känns det rimligt. Dessutom är det härligt att skapa med händerna. Husfixande är lustfyllt, om man bara kommer förbi den där biten där taket läcker och alla fryser, haha!

DU HITTAR JOSEFINAS BLOGG HÄR!

Josefina Fogelin

Ålder: 36 år.

Familj: Maken Patrik och barnen.

Bor: Åkersberga.

Gör: Jobbar på Svenska byggnadsföreningen. Bloggar om byggnadsvård på Land.

Bloggens namn: Ruckel och rödfärg – och du hittar den här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen