Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 22 december 2018

Julens favoritblommor – här är hela listan

Ingen jul utan julblommor. Några väljer julens klassiker, men allt fler föredrar nya sorter på fönsterbrädan och julbordet. Här är hela listan över svenskarnas favoritblommor.

 Hyacinter och julstjärnor är fortfarande våra mest älskade julblommor, men den växt som ökar mest i popularitet är rumsgranen.
Hyacinter och julstjärnor är fortfarande våra mest älskade julblommor, men den växt som ökar mest i popularitet är rumsgranen. FOTO: Blomsterlandet

Hyacinter har ganska länge varit den riktiga storsäljaren. Den är både älskad och hatad för sin doft, men numera finns varianter med olika stark doft. Det brukar stå angivet på krukan – om man tittar noga.

Julstjärnan har också sin givna plats som juldekoration i våra hem, på restauranger och vårdinrättningar. Den är långlivad och lyser upp ordentligt med sina röda högblad, som utgör det vi kallar blomman.

 Amaryllisen finns i mängder av olika varianter och har en starkt uppåtgående trend. Den förväntas toppa försäljningslistan om ett par år.
Amaryllisen finns i mängder av olika varianter och har en starkt uppåtgående trend. Den förväntas toppa försäljningslistan om ett par år. FOTO: Blomsterlandet

Den finns numera i fler färger än någonsin, krämfärgad, olika nyanser av rosa, orange och melerad. Så mycket som var femte svenskodlad julblomma, 2,8 miljoner, är en julstjärna.

– Julstjärnan är en stadig favorit, men vi ser att amaryllisen är en stark kandidat med en mer uppåtgående trend. Om trenden håller i sig kommer de här två att byta plats med varandra på listan om ett par år. Vi ser också en stor ökning av amaryllis som snittblomma, säger Patrik Lindgren, försäljningschef på trädgårdskedjan Blomsterlandet.

På topplistan finns också den lilla konformade ädelcypressen. Andra klassiker på listan är azalean i fler olika färger, rosor och tulpaner.

– Tulpanen är populär under julen men får ännu mer fart efter nyår. Då vill många skapa vårkänsla där hemma och det gör man gärna med krispiga tulpaner i härliga pasteller. Till jul är det framför allt rött och vitt som gäller, säger Patrik Lindgren.

En bubblare på listan är en vän från perennrabatten, den vintergröna julrosen är på stark frammarsch. Den växt som ökar mest i popularitet är rumsgranen. Försäljningen tog fart för två säsonger sedan och verkar redan ha funnit en plats i de svenska hemmen.

 Julblommor skapar liv bland tomtar och troll.
Julblommor skapar liv bland tomtar och troll. FOTO: Blomsterlandet

– Generellt sett har utbudet av julblommor blivit större med många olika storlekar, former och färger – allt från flerfärgade rosa till créme- och aprikosfärgade, säger Eva Anflo på LRF Trädgård.

Sammanlagt odlas cirka 13 miljoner julblommor i Sverige i år, det är en ökning med två miljoner på fyra år.

Julens favoriter:

  • 1. Hyacint
  • 2. Julstjärna
  • 3. Amaryllis – som lökväxt i kruka
  • 4. Tulpaner
  • 5. Rosor
  • 6. Azalea
  • 7. Julros
  • 8. Höstglöd, Kalanchoe Calandiva
  • 9. Ädelcypress, Ellwoodii
  • 10. Amaryllis – som snittblomma

(Topplistan baseras på antal sålda växter hos Blomsterlandet under perioden vecka 47-52 år 2017).

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen