Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 16 februari 2017

Kalankoe är en trogen kämpe – så här lyckas du med den

På våren brinner den och på hösten glöder den. Den allra vanligaste formen av kalankoe brukar stå i rad på rad i snabbköpen under namnen våreld och höstglöd. Så här tar du hand om den.

Det är lätt att bara se den som en billig dussinblomma men den är så mycket mer. Kalankoe är en trogen kämpe. Den finns i handeln hela året om och när du väl burit hem den blommar varje exemplar så länge att man till sist hinner glömma att den står där.

Den är extremt lättskött och tålig. De tjocka bladen lagrar fukt och den blir sällan drabbad av ohyra. Därför är det inte konstigt att kalankoen är en av blomsterbranschens favoriter. 

Använd som snittblommor

Det låga priset på blommorna ger möjligheten att frossa. Köp hem många och använd blommorna i arrangemang och som små snittblommor. När blommorna tagit slut har du åtminstone en fin, grön växt som kan bilda fond till andra blommande krukväxter i ditt fönster.

Med lite tur och skicklighet kan du få den att blomma igen men då måste du vara lite elak. Lite mörker, kyla och torka krävs för att den ska ladda om.

Kalankoen är en av blomsterbranschens favoriter och finns i handeln året om.
Kalankoen är en av blomsterbranschens favoriter och finns i handeln året om.

Så här lyckas du med din kalankoe

Placering: En kalankoe mår bäst om den står ljust i normal rumstemperatur. Då blir blomfärgen klar och bladen friskt gröna. Annars överlever den det mesta. Placera gärna lite svalare på vintern men inte under 16 grader plus. Plantera den gärna ute under sommaren.

Skötsel: vattna igenom plantan och låt den torka upp innan den vattnas igen. Låt den aldrig stå med fötterna i vatten. Ge näring en gång i månaden under vår och sommar.

Förökning: Vårelden blir med tiden ganska ranglig. Då kan man frisera den. Ta kvistarnas toppar och plantera för att få en ny, knubbig planta. Klipp av grenen just under ett bladfäste. Ta bort de nedersta bladen och låt skotten ligga lite så att brottytorna torkar till. Tryck ner skotten i en kruka med fuktig krukväxtjord. De slår snabbt rot. Se bara upp med övervattning, för mycket fukt kan få dem att ruttna bort.

Nya blommor: För att blomma igen krävs en vintervila. Ställ plantan ljust och svalt 10 timmar per dag. De övriga 14 ställs den helt mörkt. Vält en kartong över om du inte orkar flytta omkring den. Ge varken vatten eller näring under tiden. Efter 6-8 veckor kan nya blomanlag synas. Då är det dags för ljus, vatten och näring igen.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen