Kalla element – så hittar du felet
Pannan puttrar och rören är varma. Ändå blir det inte varmt. Så här gör du för att felsöka och sköta om husets radiatorer.
Kylan kommer men om värmen dröjer gäller det att inte ha överdrivna förväntningar, särskilt om man bytt till en värmepump eller ett annat lågtemperatursystem.
– Ett lågtemperatursystem ger bara 45 grader ut till radiatorerna medan en vedeldad panna kunde ge ända upp till 80 grader. Elementen blir aldrig lika varma, säger Per Nyborg, butiksansvarig på Rinkaby Rör.
Först när värmesystemet är i gång på allvar är det dags att kontrollera hur väl elementen värmer bra. Så här går det till.
1. Släpp ut luften
Börja alltid med att lufta elementen. Använd en elementnyckel och vrid. Håll ett glas eller en trasa under det lilla spillröret. Om det kommit in luft i systemet pyser den ut först. Vrid åt med nyckeln när det rinner vatten.
När du luftat kan det behöva fyllas på mer vatten i värmesystemet. Vrid på påfyllningsventilens ratt och kolla tryckmätaren som oftast sitter vid expansionskärlet. Ett bra tryck när systemet jobbar är 1-1,2 kilo. Fyll på om det är mindre och stäng sedan ventilen.
– Var inte orolig. Om du fyller på för mycket öppnar säkerhetsventilen, lugnar Per.
Läs också: Sant eller falskt – 10 myter om fukt i huset
2. Kolla termostaten
Termostaten släpper på varmvattnet till elementet genom att släppa greppet om ett litet stift som sitter innanför så att stiftet fjädrar ut.
Om elementet stått kallt under en längre tid har stiftet varit intryckt och kan ha kärvat fast.
Skruva loss själva termostaten, ofta kan det göras bara med handkraft. Vissa fästen lossas på samma sätt som en slangklammer, med en liten skruv från sidan.
Nu syns stiftet. Tryck in stiftet och släpp så att det löper fritt igen. ”Motionera” det lite.
3. Knacka eller ring en rörmokare
Hjälper inte det ska du inte byta packboxen som sitter i, det görs bara om den läcker. Knacka i stället försiktigt på ventilhuset, metalldelen mellan termostat och element. Det kan lossa den lilla fjäder som sitter inuti.
Om det inte hjälper får du lov att byta hela ventilhuset. Då måste man slå av eventuell pump, släppa trycket på systemet och eventuellt tömma ut systemet på vatten.
Är man osäker på detta så ska man ta ut en installatör som går igenom anläggningen.
Läs också: Förvara gamla batterier rätt – gör så här
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.