Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 april 2017

Kan man göra så här? Kolla in deras galna inredning!

Folk som går på deras inredningsvandringar blir fascinerade. Följ med till konstnärerna Ronny och Katarinas fantasifulla hem i skånska Nordanrå

Bild 1/2 FOTO: Eva-Lisa Svensson
Bild 2/2

Våren har just börjat spira på den skånska landsbygden vid byn Nordanrå på gränsen mellan Staffanstorps och Burlövs kommuner. I mitten av byn finns ett ovanligt, stort tegelhus.

Utsmyckade dörrar

Här bor konstnärsparet Katarina och Ronny Hård, som välkomnar oss in i sitt färgsprakande hem. Redan i farstun stannar vi förbluffat till vid de utsmyckade, färggranna dörrarna. Är vi på väg in i ett sagoslott?

Konstnarshus i Nordanra
Ronny har omsorgsfullt gjort om alla dörrar i huset. Här är dörren från farstun in i hallen med ett av Katarinas konstverk integrerat i dörren.

– Den här dörren har jag gjort av en gammal brudkista som jag tagit isär och klätt den ursprungliga, smutsgula och tråkiga dörren med, förklarar Ronny leende. Jag älskar att skapa teaterkulisser för att locka fram en alldeles speciell stämning.

Robusta handtag eller spakar

Varenda dörr är omgjord, halldörrar, toadörrar och skåpsdörrar. På många hänger det en kraftig spak eller kisthandtag som det låter om när de öppnas. Allt är robust, men ändå sirligt. Dessa dörrar ger huset en alldeles speciell karaktär.

Det här är Katarina och Ronnys  drömhus. Ett gammalt behandlingshem på 500 kvadratmeter som de med stor kreativitet har förvandlat till Norda Kulturhus. Här både bor och verkar de – och trivs varje dag.

Varje rum har sin färg

Huset är stort med mycket att upptäcka. Varje rum har en egen färg, med mängder av detaljer som det tar tid att hitta och ta in.
– Alla som kommer hit blir fascinerade och inspirerade, säger Katarina när vi vandrar genom rummen.

Konstnarshus, Nordanra
Matsalen badar i ljus och vårlika färgr.

Tar emot grupper på inredningsvandringar

Därför tar paret emot grupper på inredningsvandringar. Då blir det soppa och fika kombinerat med en tur genom huset, kryddat med olika historier och skapande funderingar.

Ronny kan visa hur en tavla ramas in och Katarina trycker en bild i den grafiska verkstaden. Dessa inredningsvandringar är enormt uppskattade och alla deltagare hör av sig efteråt med idel positiva kommentarer.

Konstnarshus, Nordanra, Ronny och Katarina Hard
Några av Katarinas stämningsfulla målningar.

Katarina är ursprungligen från Polen och kom till Sverige efter konststudier 1977.

Nu målar hon färgstarka tavlor och skapar konst med grafiskt tryck. Tavlornas motiv trollbinder och för tankarna till sagans värd.

Skapar konst av skräp

Ronny är dalkarlen som hittat till Skåne. Han har länge målat landskap, men är nu inne på mer nostalgiska målningar med gamla bilar. När han inte bygger något förstås, för Ronny är ständigt igång och skapar något av upphittade prylar, skräp och färg

Av det kan det bli en ljusstake, ett kyrkokors eller en rondellhund.
– Allting som räknas som skräp blir något, när jag har satt min touch på det, säger Ronny med ett skratt.

Konstnarshus, Nordanrå, Ronny och Katarina Hard.
En av alla vackert utsmyckade dörrar.

Ett gammalt stationssamhälle

Parets hus byggdes 1901 när lilla Nordanå sjöd av liv. Då var det ett stationssamhälle på järnvägen mellan Malmö och Simrishamn.

Runt de gamla gårdarna byggdes ståtliga hus upp med en tidstypisk arkitektur i tegel med byggnadsdetaljer runt fönster och tak.

Var ett behandlingshem tidigare

Konstnarshus, Nordanra, Ronny och Katarina Hard
Färgstark väggbonad och en kraftig monstrera ger liv åt rummet.

Från att ha byggts och ägts av en lantbrukare kom huset i Malmö stads ägo på femtiotaletoch förvandlades då till ett behandlingshem.

När huset sedan var till salu för 24 år sedan, föll Katarina och Ronny direkt för det.

Hade drömt om ett sånt hus

Detta trots att det då både såg ut som och kändes som en institution, med ljusgula dörrar och linoleummatta överallt.

Men konstnärsparet såg möjligheterna och vågad börja förvandla huset till vad det är idag.

– Det ångrar vi inte, säger de samstämmigt. För det här är ett sådant hus vi båda har drömt om och här har vi funnit vår lugna skaparplats.

Läs också: Inredningsintresset blev en affärsidé – kolla in i coola retrohemmet

Har tre hundar och åtta katter

Huset är verkligen lugnt och rofyllt, men för den delen inte tomt på liv och rörelse. I huset bor även tre stora hundar och åtta katter, som alla vill ha uppmärksamhet, mat och en kram då och då.

Konstnarshus. Nordanra, Ronny och Katarina Hard.
Ronny visar stolt upp en av sina senaste målningar, som ska hänga på Ekerums konsthall i Borgholm hela sommaren

Hjälpte ungdomar som kommit snett

Kramar är något Ronny och Katarina inte håller inne med, för de är människor som bryr sig om andra. De har mycket kärlek att dela med sig av och hjälper gärna till där det behövs.

För några år sedan var de väldigt engagerade med ungdomar som kommit snett och behövde hitta ett sätt att komma ur sitt missbruk. Frivilligt gick de in och jobbade med andras barn för att vägleda dem på rätt väg.

Ville förhindra att andra förlorade sina barn

Anledningen var den tragiska saknaden efter Katarinas son som bara arton år gammal gick bort i en överdos. Vad kunde de göra för att förhindra att fler förlorade sina barn? Vad kunde de göra för att bearbeta sin egen sorg? På det här viset hittade de en väg.

I sitt engagemang med ungdomarna tog de hjälp av konsten, huset och den 70 kilo tunga hunden Wolfie. Ungdomarna som behövde en paus i skapandet passade på att brottas en stund med Wolfie, som snabbt blev en älskad maskot.

Ungdomar tittar fortfarande förbi

Ronny, som jobbar mycket med karikatyrer, lärde ungdomarna att slåss på pappret. Med humorns hjälp tog de sig an tunga problem och på något vis hjälpte det. De händer att deras ungdomar från den tiden tittar förbi och idag mår de alla bra.

Konstnarshus. Nordanra, Ronny och Katarina Hard.
Detalj på en av Ronnys konstnärliga dörrar och hans färgstarka ”släktskåp”.

Lever på sin konst

Idag lever de på sin konst och huset ger verkligen utrymme för skaparglädjen. De har var sin ateljé och det kompletteras med en ramverkstad och ett mindre tryckeri i källaren.

Huset andas glädje och värme. När vi tar ett steg ut i den svala vårskymningen så förstår vi hur inspirerade deltagarna i en inredningsvandring måste vara efter en tur i huset.

Läs också: Bildextra: De lämnade villan och byggde en medeltidsborg

Konstnarshus. Nordanra, Ronny och Katarina Hard.
Lysande gul stol med konstnärlig utsmyckning. Det flesta gamla möbler har fått nya starka färger.

Makarna Hårds 5 måbra-tips!

1. Ät vegansk mat.
2. Ge dig tid för meditation.
3. Gå långpromenader.
4. Ta en siesta mitt på dagen.
5. Skratta innan du lägger dig på kvällen, till exempel genom att titta på en rolig Helan och Halvanfilm.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen