Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 oktober 2018

Kemisten: ”Vi lever utan gifter – för hälsan, barnen och miljön”

När kemisten Therese Birath blev gravid fick hon upp ögonen för alla skadliga ämnen hemma och började kemikaliebanta. Nu arbetar hon och maken Rickard med att få fler att göra samma sak. Och de försäkrar: Det behöver inte alls vara komplicerat.

 Rickard och Therese Birath med barnen Adeline, 5, och Hamilton, 3, lever smart utan gifter.
Rickard och Therese Birath med barnen Adeline, 5, och Hamilton, 3, lever smart utan gifter. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Hemma hos familjen Birath luktar det inte sköljmedel om barnens kläder när de plockas ur tvättmaskinen. Det luktar inte ”sommaräng” eller ”havsbris” om diskvattnet. Det luktar inte schampo och balsam om mamma Therese hårsvall när hon drar svinhårsborsten genom lockarna. Det doftar… ingenting!

– Rent luktar inte, konstaterar Therese medan collien Fokus stryker runt benen på henne på köksgolvet.

Läs också: Therese bästa tips för att kemikaliebanta ditt hem!

Kemikaliebantar hemma

Kemikaliebantningen i det gula huset i Månsarp var från början ett privat projekt. Hit flyttade Therese och Rickard när de hade skaffat hund och tröttnat på stadslivet i Jönköping.

– Man ska inte behöva ta bilen för att gå ut med hunden! Här har vi skog i alla väderstreck, säger Therese och berättar hur kär hon blev i huset så fort hon klev över tröskeln.

Sökte ett enklare liv

Hon och Rickard hade tvekat inför visningen eftersom huset knappt var större än deras lägenhet. Men egentligen behövde de inte större. De sökte sig ju till ett enklare liv! Inte till en massa fastigheter och prylar att ta hand om.

– När vi träffades under studietiden hade vi en mer karriär- och prestationsinriktad livsstil. Men det liv vi sedan ville leva stämde inte med samhällsnormen, där vi kände att vi förväntades prestera efter någon annans mall, säger Therese.

Hälsan i centrum

Efter flera utmattningsrelaterade sjukskrivningar hade hon börjat tänka mer på hur hon mådde. Så när hon och Rickard skulle bli föräldrar för första gången var det hälsan de satte i centrum. Sin egen – och bebisens.

– Mitt gamla kemiintresse väcktes. Det konstiga är att under utbildningen nämndes inte vardagskemikalierna över huvud taget.

Therese började läsa på. Om ftalater och bisfenol A, om cocktaileffekter och greenwashing, hur företag försöker övertyga konsumenterna att deras produkter är mer miljövänliga än vad de i själva verket är.

Läs också: Så packar du in maten utan engångsplast – 5 smarta alternativ!

Ingen mjukplast

När Adeline var född inleddes kemikaliebantningen. De började med att se till att mjukplasten runt bebisen försvann, eller rättare sagt aldrig köptes in. Nappflaska i glas, babysalva som inte baserades på petroleumolja.

– Det är lätt att göra fel när många produkter frontas hårt. Man lär sig hela tiden, säger Therese.

Inga mikroplaster

När paketet med tygblöjorna kom visade de sig vara i fleece och blev aldrig använda eftersom Rickard och Therese inte ville släppa ut någon mikroplast med tvättvattnet. Den begagnade spjälsängen målade Therese vackert ljusgrå. Det skulle hon inte ha gjort i dag på grund av de kemikalier ny färg ger ifrån sig.

– Men jag försöker att inte ha dåligt samvete för sådant jag inte visste då, säger hon.

De vill fokusera på de viktigaste åtgärderna och slappna av med resten.

– Vi är till exempel inte petnoga när vi går ut och äter. Och vi kör bil varje dag eftersom vi har prioriterat att ha barnen på en giftminimerad förskola. Livet måste vara enkelt!

Läs också: Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut

 Varje svensk tre- till femåring har i snitt 536 leksaker. Inte Adeline och Hamilton. Färre prylar, och mestadels i naturmaterial, är vad som finns i deras sovhörnor och gemensamma lekrum.
Varje svensk tre- till femåring har i snitt 536 leksaker. Inte Adeline och Hamilton. Färre prylar, och mestadels i naturmaterial, är vad som finns i deras sovhörnor och gemensamma lekrum. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Gjutjärn i ställt för teflon

Allt eftersom byttes även resten av hushållets prylar och produkter ut mot kemikaliemässigt bättre alternativ. Teflonpannan mot en i gjutjärn. Plastslevar och decilitermått mot varianter i trä och metall. Produkter med långa innehållsförteckningar rensades ut ur städ- och badrumsskåp.

Även kosten lades om. Numera är de flesta matvaror som köps in ekologiska. Tack vare att familjen samtidigt äter mindre processade livsmedel och lagar mer från grunden är budgeten den samma.

 Therese Birath tipsar om ett kemikaliefritt liv i sin blogg Kemikalieklok.
Therese Birath tipsar om ett kemikaliefritt liv i sin blogg Kemikalieklok. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Startade bloggen kemikalieklok

För att Therese skulle få ordning på kemikaliebantningen startade hon en blogg. Läsarna strömmade till.

Rickard, som är utbildad inom ekonomi, marknadsföring och affärsetik, såg behovet av information om vardagskemikalier, både för allmänheten och olika yrkesgrupper. Det var så de startade sitt företag Kemikalieklok för två och ett halvt år sedan.

Smarta enkla genvägar

Genom Kemikalieklok har de hjälpt många småländska kommuner att giftminimera sina förskolor. Therese reser land och rike runt för att föreläsa på företag och för privatpersoner. Nyligen startade de en liten webbshop för att sälja kemikaliekloka produkter.

Rickards och Thereses mål är att fler ska ta kontrollen över sin kemikaliehantering och hitta smarta och enkla vägar dit.

– Forskning och lagstiftning är långsamma processer. Lagstiftningen hänger inte med så det räcker inte att följa de rekommendationer som finns i dag. Det händer för lite, säger Rickard.

Giftet försvinner

Något som däremot går snabbt är hastigheten med vilken de flesta vardagskemikalier försvinner ur blodet.

– När man rensar ut en skadlig produkt kan halterna sjunka redan till nästa dag. Det går att göra skillnad! säger Therese.

Läs också: Renovera giftfritt – bästa tipsen för hemmafixaren!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen