Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 4 maj 2018

Kök, grill och spis ute – här är alternativen

Nu är det lättare än någonsin att skaffa ett utekök men hur ska det egentligen se ut? Och vilken grill eller spis ska du ha? Här är sex val som gör sommaren ännu roligare!

 Köp ett färdigt utekök – eller bygg dig ett skräddarsytt!
Köp ett färdigt utekök – eller bygg dig ett skräddarsytt!

Vill du ha en grill, ugn eller platta? Det här kan du välja mellan när det kommer till ditt utekök:

Kolgrill:

Eldas med kol eller briketter och finns i allt från små bärbara till stora grillar med lock. Fördelen är den klassiska grillsmaken, nackdelen att den kan ta tid att tända.

Elgrill:

Grillen blir snabbt varm och är den enda grill som går att laga mat med på balkongen. Nackdelen är att den kolgrillade smaken saknas och att det krävs eluttag.

Gasolgrill:

Snabb låga som tänds på nolltid. En klar fördel är att det är lätt att justera temperaturen, en nackdel att smaken inte blir klassisk kolgrillad. Gasolgrillar med lavasten inuti avger en jämnare värme.

Ringbrännare:

Gasolens motsvarighet till kokplattan. Gasolen brinner i en ring mitt i brännaren. På den kan du woka, koka och fritera, precis som en kokplatta fast utan el.

Läs också: Tänk på det här när du bygger utekök – 6 tips!

6 modeller av utekök och grillar

Byggsats

 Utekök i delar från Sensum gör det lätt att plocka ihop en egen mix. Bänken har här försetts med inbyggd diskho, extra brännare och grill med lock.
Utekök i delar från Sensum gör det lätt att plocka ihop en egen mix. Bänken har här försetts med inbyggd diskho, extra brännare och grill med lock. FOTO: Bauhaus

Uthus

 När trädgårdsmästaren Bo Rappne designade en lättskött trädgård blev det här uteköket en del av det. En liten bod med skjutdörr döljer diskbänk och förvaring.
När trädgårdsmästaren Bo Rappne designade en lättskött trädgård blev det här uteköket en del av det. En liten bod med skjutdörr döljer diskbänk och förvaring. FOTO: Husqvarna

Allt i ett

 Uteköket Åminne från Hillerstorp har inbyggd diskho och en kran som lätt kopplas till trädgårdsslangen.
Uteköket Åminne från Hillerstorp har inbyggd diskho och en kran som lätt kopplas till trädgårdsslangen. FOTO: Hillerstorp

Murat

 En grill du murar själv av tegel eller lättbetong får det mått du själv vill ha. Använd frostsäkert tegel så att inte stenen fryser sönder under vintern. Foto: Istock.
En grill du murar själv av tegel eller lättbetong får det mått du själv vill ha. Använd frostsäkert tegel så att inte stenen fryser sönder under vintern. Foto: Istock. FOTO: joingate

Gas och kol

 Nya idéer. Här syns en ringbrännare och en rustik kolgrill från Tranquilo. Den lilla kolgrillen är tillverkad av lera och återbrukad plåt. Foto: Tranquilo.
Nya idéer. Här syns en ringbrännare och en rustik kolgrill från Tranquilo. Den lilla kolgrillen är tillverkad av lera och återbrukad plåt. Foto: Tranquilo.

Fyrfat

 Det är inget fel att laga mat på ved. Samlas kring ett fyrfat eller en stadig eldstad, grilla korv eller koka världens godaste kaffe. Foto: IBL.
Det är inget fel att laga mat på ved. Samlas kring ett fyrfat eller en stadig eldstad, grilla korv eller koka världens godaste kaffe. Foto: IBL. FOTO: altmodern

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen