Kondens på rutan - det här beror det på och så löser du problemet
Imma på fönstren behöver inte vara dåligt. Lär dig hitta skadlig kondens och sedan göra något åt den.
Få inte panik. Börja med att kartlägga problemet så blir det lättare att hitta lösningar.
Titta både på var imman sitter och när den dyker upp.
1. Kondens på inre rutan
Oavsett om du har nya energifönster eller gamla, kopplade är imma på insidan inte bra.
Kondensen bildas när fuktig luft träffar en kall fönsterruta.
Rutan kan bli för kall om tätlisterna mellan fönsterkarm och innerbåge är dåliga så att kall luft slipper in eller för att varm luft inne inte kommer åt att värma rutan.
I vanliga fall sveper värmen från radiatorerna in mot rutan och värmer lite. Det kan hindras om smygen är för djup, fönsterbrädan är helt tät eller om luften hindras av tjocka gardiner, växter och prylar.
Läs också: Så rengör du fläktfiltret
2. Kondens mellan rutorna.
Bildas kondens i ett energifönster med kassett blir det till att byta ut. Imman kommer in när förseglingen mellan rutorna gått sönder och gasen inuti läckt ut.
Kondens i ett kopplat fönster kan bero på att det är för tätt. Längst ner och längst upp mellan bågarna ska det finnas ett litet mellanrum som låter varmare luft svepa upp mellan glasen och torka rutan.
De händer att gamla fönster målats om så många gånger att glipan satts igen. Kläm in en bit av en tändsticka mellan bågarna så luftas det lite tills du kan ta ner fönstren och bli av med överflödig färg.
Kondensen kan också bero på damm. Om glasen inte tvättats på ett tag kan små dammpartiklar på rutan binda fukt så att det till slut fälls ut som droppar.
3. Kondens på utsidan
Imma utanpå tyder på att fönstret är väl isolerat. Var glad och se till att kittning och avrinningslister alltid är tipp-topp så att fukten kan rinna av.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.