3 saker du ska undvika att handla begagnat
Många älskar återbruk och second hand för att få till sundare konsumtionsmönster för vår värld. Men vissa saker ska du låta ligga kvar på loppisen.
Med Blocket, Tradera och mängder av grupper på Facebook är det möjligt att köpa nästan allt du behöver till ett billigare pris – bara för att det redan har haft en tidigare ägare. Men det finns en del varor som hellre hamnar på återvinningen än lever vidare i ditt hem.
Läs också: Plastbanta i köket – 10 enkla steg!
1. Kylar och frysar – kolla märkningen!
– Om vi jämför med äldre kylar och frysar så finns det mycket att spara på att köpa nytt, en tio år gammal kombinerad kyl och frys drar i storleksordningen dubbelt så mycket som en ny, och är den ännu äldre än så kan skillnaden vara tre gånger så stor, svarar Helena Holm på Energimyndigheten.
– När du ska köpa ny kyl och frys så se till att den gamla lämnas in på miljöstation. Om du istället bara flyttar den gamla frysen till källaren och fortsätter använda den parallellt med din nya så har du ju inte sparat något.
2. Plastleksaker – undvik mjuka och de som är äldre än 10 år
– Det finns särskilda plastleksaker som är av den mjukare sorten som vi rekommenderar att inte handla begagnat, säger Frida Ramström som är inspektör på Kemikalieinspektionen.
Sedan 2007 finns det ett förbud inom EU mot ftatalater som är det ämne som ibland finns i gamla mjuka plastleksaker. Därför är mjuka leksaker som är producerade efter 2007 inom EU ett säkrare kort.
Risken med ftatalater är att de kan vara hormonstörande för små barn.
– Det är ingen akut risk för skador. Men vi ger dessa rekommendationer som en försiktighetsprincip, säger Frida Ramström.
Läs också: 5 saker du alltid ska köpa begagnat
3. Sängar och soffor – se upp för vägglöss!
På Anticimex arbetar Jan Jungerstam, och han vill ge några råd om du planerar att köpa en säng eller soffa begagnat.
– Du ska vara uppmärksam och extra noggrann när du kontrollerar din säng eller soffa så att du inte får med dig vägglöss hem.
Jan Jungerstram tycker att du ska lyfta på kuddar och kolla extra noga i skarvar och springor.
Det du ska kolla efter för att slippa de små krypen är:
- Mörka fläckar i skarvar och springor i möbeln
- Spillning efter vägglöss som är svarta små prickar
- Hudrester efter vägglöss
– Du kan ställa sängen på högkant och kolla på undersidan om du märker något av det du ska leta efter.
Detta ska dock inte avskräcka dig från att handla en begagnad säng eller soffa.
Jan Jungerstam understryker att det är allra vanligast att få hem vägglöss efter en utlandsresa snarare än vid ett second hand-köp.
– Ja, det allra vanligaste är att folk har fått hem det via resväskan, säger han.
Läs också: Prylbanta – 10 steg till färre ägodelar